Avocaţii îşi vor primi astăzi banii, după ce au protestat pe scările Palatului Justiţiei

Avocaţii îşi vor primi astăzi banii, după ce au protestat pe scările Palatului Justiţiei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Circa 200 de avocaţi gălăţeni nu au mai intrat ieri la procese timp de o oră, protestând astfel faţă de atitudinea conducerii Curţii de Apel, care, în opinia lor, a dorit să-i lase fără bani chiar de Paşti. Protestul vine însă pe un teren deja minat de hotărârea Curţii de a-i evacua pe avocaţi din spaţiile pe care aceştia le aveau în Palatul Justiţiei.

Noul scandal a început după ce s-a aflat că cei 270.000 de lei, datoraţi de Tribunal şi Curte, ar urma să fie viraţi în conturile baroului pe 30 aprilie, iar în buzunarele avocaţilor ar fi ajuns după Paşti. „Am doi ani şi jumătate de când sunt în Baroul Galaţi şi aşteptăm ca măcar de Paşti să luăm banii. Suntem la început, avem puţini clienţi, oficiile contează pentru noi”, ne-a spus Diana Feraru, unul dintre cei care aşteaptă plata oficiilor. „Noi trebuie să ne plătim cotele către barou din aceste sume. Actul de justiţie nu se poate face fără avocaţi, iar noi ne facem treaba. Avem procese în fiecare zi. Nu suntem plătiţi de aproape cinci luni, suma depăşeşte 2.000 - 3.000 de lei”, ne-a declarat şi avocatul Valentin Morândău.

Precizăm că oficiile sunt date avocaţilor pentru ca arestaţii, care nu-şi pot permite să plătească, să fie apăraţi în instanţă, statul fiind cel care achită serviciile apărătorilor.

Decanului Baroului Galaţi, avocatul Ion Popa, ne-a spus că Ministerul Justiţiei a trimis pe 8 aprilie o adresă prin care a confirmat că a virat suma datorată oficiilor, pe 12 aprilie, iar preşedinta Curţii de Apel, Mihaela Neagu, a confirmat că a primit suma. Pe 16-17 aprilie, au fost viraţi banii către Brăila şi Vrancea, dar nu şi către Baroul Galaţi.

Curtea de Apel, prin vocea purtătorului de cuvânt, judecătorul Irina Boldea, a precizat că banii datoraţi avocaţilor vor fi viraţi astăzi „Este prima deschidere de credit pe care o face ministerul de la începutul anului. Banii au intrat într-adevăr în contul Curţii de Apel pe 16 aprilie şi, potrivit Ordonanţei de Guvern 34/2009, plata a fost programată în perioada 24-30 aprilie”, a declarat judecătorul. Irina Boldea nu a dorit să comenteze faptul că în Vrancea şi Brăila s-au dat deja banii. „Nu am informaţii, nu am cum să vă spun”, a conchis Irina Boldea, care a menţionat, de asemenea, că nu ştie dacă activitatea din sălile de judecată a fost perturbată de protestul avocaţilor.

Citit 1747 ori Ultima modificare Joi, 25 Aprilie 2013 12:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.