VIDEO / Mafia fierului vechi sfidează autorităţile. Săpăturile ilegale de lângă Combinat continuă
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

VIDEO / Mafia fierului vechi sfidează autorităţile. Săpăturile ilegale de lângă Combinat continuă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

17 persoane descoperite muncind ilegal la excavaţiile de lângă Combinat sunt puse sub acuzare în urma unui control făcut de autorităţile locale la faţa locului * Capii mafiei fierului au scăpat însă neatinşi, iar activitatea clandestină a fost reluată imediat după ce poliţiştii au plecat


După luni întregi în care excavatoarele au creat veritabile canioane pentru a extrage fier vechi din subteranul platformei siderurgice şi după ce lamele utilajelor au intrat adânc sub fundaţia unei societăţi comerciale, al cărei sediu stă acum să se surpe, autorităţile au trecut de faza "nu prea avem ce face" şi au mers în mijlocul şantierului ilegal.

Reprezentanţii Primăriei, instituţia care are în administrare terenul pe care se sapă cladestin, însoţiţi de poliţişti de la Investigare Fraude, Ordine publică şi Circulaţie, angajaţi ai Prefecturii şi comisari ai Gărzii de Mediu au avut ocazia să constate marţi că cele semnalate atât prin adrese, cât şi prin intermediul articolelor "Vieţii libere", depăşesc graniţele unor simple contravenţii. La momentul descinderii la faţa locului, utilajele lucrau de zor, iar gropile uriaşe stăteau mărturie a unor îndelungate operaţiuni făcute fără nici urmă de autorizaţie.

"La faţa locului au fost găsite cinci utilaje - încărcatoare frontale, excavatoare -  ce aparţin unor societăţi comerciale şi persoane fizice care, fără a deţine nicio autorizaţie în acest sens, executau activităţi de excavare a pământului. În urma verificărilor efectuate la faţa locului s-a constatat că săpăturile au afectat halele şi spaţiile de depozitare aparţinând unei societăţi comerciale, precum şi conducta de alimentare cu apă a platformei siderurgice", a precizat cms. Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Utilajele găsite la faţa locului au fost, potrivit Poliţiei, ridicate în vederea cercetărilor. La audieri, pentru stabilirea faptelor, au fost duse cele 17 persoane găsite la muncă de către echipele de control, în privinţa acestora conturându-se acuzaţii de distrugere, tulburare de posesie şi, posibil, de nerespectare a prevederilor legislaţiei de mediu. Din păcate, însă, cele 17 persoane identificate sunt simpli "pălmaşi", iar capii afacerii ilegale sunt în continuare la adăpost de oamenii legii.

Controalele trec, fierul rămâne

Poliţiştii au deschis o anchetă penală şi spun că pe mai departe ar trebui ca Primăria, prin Poliţia Locală, să păzească cumva terenul cu pricina pentru a nu mai permite utilajelor să intre şi să facă săpături. Este însă puţin probabil ca această recomandare să fie aplicată, iar mafioţii par să ştie asta. Marţi după-amiază, în jurul orei 16,00, imediat după control, un utilaj săpa liniştit, iar miercuri la prânz, câteva persoane ţineau un sfat pe marginea canionului, în prezenţa unui domn "cu greutate", aflat alături de un VW Passat cu numere de Tulcea. Alături, o dubiţă, un camion şi un excavator plin de pământ erau în stand-by, probabil între două reprize de săpat. Miercuri, săpăturile continuau ca şi cum nu s-a întâmplat nimic.

Citit 3522 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Mai 2013 18:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.