GALERIE FOTO & VIDEO / Sute de gospodării inundate în nordul judeţului. Cele mai mari pagube sunt la Matca
Foto: Foto: Teodora Miron

GALERIE FOTO & VIDEO / Sute de gospodării inundate în nordul judeţului. Cele mai mari pagube sunt la Matca
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pârâul Corozel s-a umflat şi a măturat totul în cale * Sute de hectare de teren agricol şi sere au fost distruse * Cod galben de averse torenţiale, grindină şi inundaţii


Culturile de primăvară ale legumicultorilor din Matca au fost distruse noaptea trecută. Ploile abundente din judeţ au afectat sute de hectare de teren agricol şi sere, dar şi case. Cele mai mari pagube s-au înregistrat la mătcaşii care au case pe malul pârâului Corozel. Acesta s-a umflat şi a ieşit din matcă inundând totul în cale.

„Ne-a intrat apa în casă. Am scos până şi parchetul, pentru că s-a umflat. Acum îl spălăm cu apă, în speranţa că vom salva ceva. Apa care a venit era mai mare decât fântâna. Nu mai avem nici măcar apă potabilă, pentru că fântâna este plină de mâl. Apa care a trecut pe la noi prin curte a avut peste un metru. Viitura a durat câteva ore. Ne-a fost frică că ne ia totul”, ne-a povestit, cu lacrimi în ochi, Maria Condurache. Toate bunurile din casa femeii erau în curte. Mâlul adus de ape i-a distrus cele şapte hectare de sere pe care le deţinea. „Astăzi trebuia să culegem primele roşii din solarii. Nu putem intra în sere, aşa că se vor strica. Oricum, ceea ce nu se va strica de la mâl se va usca din cauza erbicidelor aduse de ape de pe câmp”, a completat femeia.

Aceeaşi situaţie este în aproximativ 600 de gospodării din Matca. „Situaţia este dramatică. Oamenii au investit sute de milioane de lei în culturi şi acum nu mai au nimic. Singura şansă ar fi să o ia de la capăt, dar nu mai au bani pentru asta. Nu putem face momentan o evaluare a pagubelor. Vom încerca însă să vedem care este situaţia şi să îi ajutăm pe cei afectaţi”, ne-a declarat Mircea Croitoru, preşedintele Asociaţiei Legumicultorilor din Matca.

O comisie formată la primăria din localitate a luat la pas locuinţă cu locuinţă pentru a afla pagubele fiecăruia. „Încercăm să evaluăm situaţia la fiecare în parte. Asta este tot ce putem spune momentan”, ne-au spus membrii comisiei.

Ploia nu va înceta

Cu ochii în lacrimi şi cu disperare în glas, mătcaşii se anunţă unul pe celălalt că viitura de miercuri noapte nu a fost totul. „Ni s-a transmis de la primărie că va veni apa, dar prea târziu. Nu am mai putut face nimic. Am încercat să punem saci de nisip să ne protejăm casele, dar degeaba. Din păcate, am auzit că ploile nu vor înceta. Ne aşteptăm la încă o viitură”, ne-a spus oamenii.

Informaţiile lor nu sunt eronate. Institutul Naţional de Meteorologie a emis o avertizare de cod galben pentru 15 judeţe, printre care şi Galaţiul. „Începând de joi, ora 18.00, până vineri, la ora 22.00 se vor semnala averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, trecător cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 25-30 l/mp şi izolat 50 l/mp", informează site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Mai mult decât atât, ANM-ul au emis avertizare de cod galben şi pe râul  Bârlad şi pe afluenţii Prutului inferior din judeţele Vaslui şi Galaţi.

Toate aceste avertizări nu fac decât să le dea emoţii şi mai mari mătcaşilor loviţi deja de natura dezlănţuită.

 

Citit 6785 ori Ultima modificare Vineri, 07 Iunie 2013 09:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.