În judeţele Moldovei, peste 500 de funcţionari au pichetat sediile prefecturilor

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Peste 500 de funcţionari din Botoşani, Neamţ, Suceava, Galaţi, Iaşi şi Bacău, membri ai sindicatelor afiliate la "Cartel Alfa", au pichetat, luni, sediile prefecturilor, nemulţumiţi de proiectul de OUG privind eliminarea unor sporuri şi cer Guvernului să nu adopte această ordonanţă.

În faţa Prefecturii din Botoşani s-au adunat aproximativ 70 de sindicalişti, cu o pancartă inscripţionată cu însemnele filialei botoşănene a CNS Cartel Alfa.

La Prefectura Neamţ, la acţiune au participat aproximativ 150 de sindicalişti de la Finanţe, Garda Financiară, ITM, OPC, DSP, APIA şi Poliţie.

O delegaţie a sindicaliştilor a fost primită de prefectul de Neamţ, Mihai Arhip.

În faţa Prefecturii Suceava, aproximativ 80 de funcţionari au participat la acţiunea de pichetare, ei reprezentând mai multe sindicate afiliate la CNS Cartel Alfa, printre care FEN şi Sindicatul Liber din Primăria municipiului Suceava.

Ei aveau pancarte cu mesaje precum "Fraţilor, nu mai merge. Muncă da şi plată ba", sau "Să vă fie ruşine că nu trăim mai bine". O delegaţie a protestatarilor a fost primită de prefectul de Suceava Sorin Popescu.

La Galaţi, aproximativ 60 de membri ai sindicatelor afiliate la Cartel Alfa au pichetat sediul Prefecturii judeţului.

"Soluţia pe care guvernanţii încearcă să o pună în aplicare este una haiducească. Altfel spus, se ia de la săraci şi se dă la cei avuţi. Nu este normal ca în vreme ce veniturile bugetarilor sunt diminuate, bonusurile şi primele parlamentarilor să crească. Apoi mai credem că guvernul impune astfel de măsuri încercând să deschidă o umbrelă de siguranţă luată pentru a de putea contracta acordul cu FMI", a declarat, în timpul protestului, Romică Gârneaţă, preşedintele Cartel Alfa Galaţi.

Potrivit acestuia, la acţiunea de pichetare au participat reprezentanţi ai sindicatelor din sectorul bugetar, cu excepţia sindicatului de la Consiliul Judeţean. Manifestanţii au strigat "Înainte de votare ne-aţi promis salariu mare, iar acuma, după vot, ne-aţi trântit cu domnul Boc" şi au afişat pancarte cu numele sindicatelor reprezentate la acţiunea iniţiată de Cartel Alfa.

La Iaşi, aproximativ o sută de funcţionari din instituţiile publice au pichetat sediul Prefecturii.

Liderul sindical al "Cartel Alfa", Costică Trifan, a declarat că sindicaliştii ieşeni vor declanşa proteste ample în cazul în care revendicările nu vor fi soluţionate.

"Există riscul ca aceste mişcări de protest să nu poată fi controlate. În unele locuri, oamenii ne-au cerut să intrăm în grevă indiferent dacă la centru se va decide acest lucru", a declarat Trifan.

La Bacău, aproximativ 120 de sindicalişti din educaţie, de la APIA, Poliţie şi primării comunale au pichetat sediul Prefecturii, protestul desfăşurându-se paşnic.

O delegaţie a protestatarilor a intrat la prefectul judeţului, Iancu Dorian Pocovnicu, unde şi-au prezentat revendicările, iar acesta le-a spus că le va transmite Guvernului.

Sindicaliştii din educaţie, administraţie, sănătate şi poliţie afiliaţi la "Cartel Alfa" au pichetat, luni, sediile Ministerului Muncii, PDL şi PSD din Capitală şi ale prefecturilor, nemulţumiţi de proiectul de OUG privind eliminarea unor sporuri şi cer Guvernului să nu adopte această ordonanţă.

"Cartel Alfa" şi federaţiile afiliate din sectorul bugetar - care, potrivit liderilor sindicali, reprezintă peste 375.000 de lucrători din educaţie, cercetare, administraţie publică şi centrală, sănătate şi poliţie - cer Guvernului să nu adopte ordonanţa de urgenţă care prevede diminuarea drepturilor salariale ale bugetarilor.

Sindicaliştii solicită acordarea în continuare a salariului de merit, a fondului de premiere, a indemnizaţiilor de conducere, plata orelor suplimentare şi eliminarea articolul 20 din proiectul de ordonanţă de urgenţă referitor la măsurile pe care fiecare ordonator de credit este obligat să le ia pentru reducerea cheltuielilor.

Delegaţiile sindicale vor depune un document-protest la Ministerul Muncii, PDL, PSD şi prefecturi şi vor avea întâlniri cu reprezentanţii Guvernului. În funcţie de rezultatul şi concluziile acestor întâlniri, "Cartel Alfa" şi federaţiile sindicale din sectorul bugetar afiliate la confederaţie vor decide, marţi, etapele următoare ale acţiunilor de protest.

La confederaţia "Cartel Alfa" sunt afiliate Federaţia Educaţiei Naţionale, Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater", Federaţia Sindicatelor din Administraţia Publică, Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din MAI, Federaţia "Solidaritatea Naţională", Uniunea Sindicatelor APIA, Federaţia Naţională a Sindicatelor Libere Tehnic-Economic-Administrativ din Unităţile Sanitare şi Balneare din România, Federaţia Sindicală a Veterinarilor din România, Federaţia Solidaritatea Sanitară din România.

Citit 746 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.