FOTO / Furtunile şi inundaţiile au făcut ravagii în judeţul Galaţi. Iată unde au fost cele mai importante pagube
Foto: Foto: Teodora Miron

FOTO / Furtunile şi inundaţiile au făcut ravagii în judeţul Galaţi. Iată unde au fost cele mai importante pagube
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Au fost afectate în total 164 de poduri şi podeţe, 11,8 km de drum judeţean, 58,4 km de drum comunal, 77,5 km de drumuri săteşti * 1.760 de hectare de culturi agricole, de pe raza a 16 comune, au fost distruse


În urma fenomenelor meteorologice periculoase din perioada mai-iunie 2013, prefectul judeţului Galaţi, Emanoil-Cătălin Bocăneanu, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a dispus evaluarea pagubelor produse în judeţ. La nivelul Prefecturii Galaţi s-a constituit o comisie de constatare şi evaluare a pagubelor generate atât de vântul puternic manifestat în zona de nord a judeţului, pe 23 mai, cât şi de ploile torenţiale de la începutul lunii iunie, comisie formată din specialişti de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Sistemul de Gospodărire a Apelor, Consiliul Judeţului, Consproiect şi Inspectoratul de Stat în Construcţii, cărora li s-au alăturat specialiştii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.

Cinci locuinţe distruse în totalitate

În urma centralizării datelor s-a stabilit că, în ceea ce priveşte locuinţele, cele mai afectate au fost comunele Drăguşeni, Matca şi Corod. „Din totalul de cinci locuinţe care nu mai prezintă siguranţă, patru sunt la Drăguşeni (afectate de vârtej) şi una la Corod, veche de peste 100 de ani, din paiantă, inundată. Alte 50 de case au suferit avarii diverse (care pot fi remediate), cele mai multe fiind construite în albia majoră a pârâului Corozel, fără autorizaţii”, se precizează în raportul Prefecturii Galaţi.  Din cauza ploilor, Biserica şi Şcoala nr. 3 din Corod, dar şi 108 fântâni au fost inundate, iar la Negrileşti100 de păsări au fost înecate.

Ploile nu sunt singurele care au făcut ravagii în judeţ. Vântul puternic, care a bătut în perioada menţionată, a afectat acoperişurile Primăriei Suceveni, Primăriei Oancea, sediului Asociaţiei „Unirea” Suceveni şi sediului Centrului COOP Suceveni. „Au fost afectate în total 164 de poduri şi podeţe, 11,8 km de drum judeţean, 58,4 km de drum comunal, 77,5 km de drumuri săteşti, din cauza reliefului (zonă deluroasă) care a favorizat colectarea apelor pe versanţi şi scurgerea pe drumurile din localităţi, torenţii afectându-le fie prin spălarea pietrişului şi săparea de făgaşe, fie prin colmatare”, se mai arată în raportul de evaluare.

Pagube însemnate pentru agricultori

Comisia din cadrul Prefecturii a evaluat şi pagubele produse pe terenurile agricole din zonele afectate. În urma evaluării s-a stabilit că au fost afectate terenuri de pe raza a 16 unităţi administrativ-teritoriale: Bălăşeşti (146 hectare), Bălăbăneşti (120), Barcea (5,7), Bereşti (139), Cavadineşti (744), Corod (88,17), Frumuşiţa (5), Ghidigeni (4), Gohor (40), Griviţa (0,06), Matca (82,19), Negrileşti (1,5), Slobozia Conachi (10), Suceveni (134), Şendreni (137), Umbrăreşti (103,3). În total au fost afectate 1.760 de hectare, pagubele fiind evaluate la 13.498.817 lei.

Cele mai multe terenuri agricole afectate au fost în localitatea Cavadineşti, cu un total de 744 de hectare, dintre care 360 de hectare de grâu, 134 de porumb, 128 de floarea soarelui, 50 de rapiţă, 19 de plante furajere şi trei de orz.

Raportul cu toate datele centralizate a fost transmis Ministerului Afacerilor Interne, care va lua o decizie cu privire la posibilitatea aplicării de măsuri financiare pentru susţinerea producătorilor agricoli.

Citit 3680 ori Ultima modificare Vineri, 21 Iunie 2013 17:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.