A început marea defrişare! Mii de brazi pentru Crăciun au fost confiscaţi

A început marea defrişare! Mii de brazi pentru Crăciun au fost confiscaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu o lună înainte de sărbătoarea Crăciunului, speculanţii s-au apucat să facă rost de marfă pe căi mai puţin ortodoxe pentru a o scoate pe piaţă şi a obţine profit. Pentru ca investiţia să fie minimă, s-au pus deja în mişcare reţelele de tăiere şi transport a brazilor şi molizilor, fără ca cei care execută aceste operaţiuni să aibă în vedere că şi vânzarea pomilor de Crăciun trebuie să se supună unui regim. Astfel, în numai câteva zile poliţiştii şi lucrătorii Ocolului Silvic au interceptat deja câteva transporturi neregulamentare. Numărul cazurilor de tăiere constatate este cu mult mai mare.

"Poliţiştii gălăţeni au constatat 22 de infracţiuni de tăiere ilegală de arbori şi furt din fondul forestier proprietate privată, întocmindu-se 11 dosare penale. Totodată, poliţiştii au ridicat în vederea confiscării 13,78 metri cubi material lemnos, cinci căruţe şi trei fierăstraie mecanice", detaliază cms. Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Modul în care se taie brazi şi molizi pentru Crăciun va fi în continuare monitorizat de autorităţi, care vor acţiona până la sărbătorile de iarnă. În acest sens, ele atrag atenţia persoanelor fizice sau juridice care se ocupă cu astfel de operaţiuni că nu doar tăierea este sancţionabilă în cazul în care se face fără respectarea legii, ci şi alte acţiuni precum:

- expedierea sau transportul materialelor lemnoase fără provenienţă legală;

- transportul materialelor lemnoase fără avizele de însoţire ori fără documentelor comunitare echivalente acestora;

- transportul şi/sau comercializarea pomilor de Crăciun nemarcaţi cu crotaliu.

Aceste fapte se sancţionează cu amenzi cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei.

Citit 1979 ori Ultima modificare Joi, 28 Noiembrie 2013 16:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.