Victime colaterale în războiul cu nămeţii/ Gunoiul gălăţenilor nu s-a mai ridicat de patru zile (GALERIE FOTO)
Foto: Foto: Liviu Ghinea

Victime colaterale în războiul cu nămeţii/ Gunoiul gălăţenilor nu s-a mai ridicat de patru zile (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Reprezentanţii Ecosal susţin că deşeurile menajere vor fi colectate atunci când condiţiile meteo o vor permite


Pe lângă dezavantajele evidente, codul portocaliu de ninsoare şi viscol început acum patru zile a adus cu sine şi alte probleme... ceva mai urât mirositoare. Este vorba de gunoiul menajer, pe care nimeni n-a mai putut să-l ridice de la tomberoanele dintre blocuri. Vorbim de munţi de deşeuri, care cresc de la o oră la alta, fără ca nimeni să intervină. Situaţia este una alarmantă în absolut toate cartierele Galaţiului.

Centrul îngropat

Nu trebuie să ajungi prin cartierele periferice pentru a vedea magnitudinea dezastrului. În zona "Albatros" spre exemplu, în plin centru, printre troienele de zăpadă sub care cu greu ghiceşti că ar exista o maşină, găseşti şi celebrele tomberoane de gunoi. Le ghiceşti prezenţa de la câteva zeci de metri, ghidându-te după... miros.

Un bărbat care se chinuia să-şi dea zăpada din faţa casei spune că nu a mai văzut de câteva zile o maşină de gunoi. "Cred că au trecut vreo cinci zile. Până la un punct putem înţelege situaţia, dar nu ştim ce vom face dacă se va continua aşa", ne-a explicat domnul Mihai.

În Mazepa, situaţia este similară. Tomberoanele din apropierea Bisericii "Sfinţii Trei Ierarhi", care deservesc câteva zeci de blocuri, sunt deja depăşite. Nici în Ţiglina, la blocurile Vega de pe Faleză, situaţia nu este una mai fericită. "Cred că  a trecut o săptămână de când nu a mai venit nicio maşină de gunoi. Nu ştim ce să mai facem", ne-a spus Natalia Moroşan.

Într-o altă zonă centrală, lângă Şcoala 26, oamenii practic aruncă la ţintă pentru a nimeri tomberonul. "Au venit cu wola până în capătul străzii, însă nu şi până la tomberoane. Au greşit de două ori. Practic, zăpada scoasă de pe străzile principale ne-a blocat pe noi şi, în acelaşi timp, a blocat şi calea de acces pentru maşinile de gunoi", ne-a explicat Gheorghe Târlungeanu.

Micro 19, raiul căutătorilor

Dacă zona centrală arată în halul acesta, în cartiere situaţia este şi mai dramatică. În Micro 19, în apropiere de Secţia 3 Poliţie, căutătorii de PET-uri au descoperit un nou El Dorado. După câteva zile de pauză ale gunoierilor, tomberoanele au devenit o adevărată mină de aur. La fel stau lucrurile şi în spatele Spitalului Judeţean. "Cei de la Primărie au fost ocupaţi să ne îngroape garajele în zăpadă. Au venit cu buldozerele şi au aruncat zăpada peste garaje. Este deja a treia oară când dau la lopată în faţa garajului. Nu se poate aşa ceva", ne spune Costică Başchir. "Nu am mai văzut o maşină de gunoi de aproape o săptămână", ne-a spus şi un alt gălăţean, care s-a recomandat Florin.

Zăpada, cauza dezastrului

Directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu, spune că vremea nefavorabilă este de vină pentru această situaţie. "Majoritatea utilajelor folosite la colectarea gunoiului au fost folosite în aceste zile la deszăpezire. Îmi cer scuze pe această cale pentru situaţia creată şi garantez că gunoiul va fi colectat de îndată ce condiţiile meteo o vor permite. Nu puteam risca să intrăm pe străzi cu aceste maşini mari, deoarece exista posibilitatea să avariem autoturismele parcate", a spus acesta. "Am făcut deja o solicitare scrisă către Primărie pentru a ni se aproba achiziţionarea a patru autospeciale mai mici, ce ne vor permite pe viitor evitarea unor astfel de situaţii", a mai comentat  directorul Ecosal. "În fiecare zi sunt scoşi la lucru 122 de muncitori ai Ecosal şi se fac demersuri pentru suplimentarea efectivelor de deszăpezire pe trotuare, rampe şi staţii de autobuz cu 50 de deţinuţi din Penitenciarul Galaţi", a explicat şi Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

"Luni şi marţi, şase autospeciale ale Ecosal au ridicat gunoiul din câteva zone ale Galaţiului, îndeosebi cele adiacente străzilor principale, deszăpezite cu prioritate, dar şi de la agenţii economici care produc cantităţi însemnate de gunoi",  a mai explicat aceasta.

Din păcate, gălăţenii vor fi nevoiţi să îndure această situaţie pentru o perioadă mai îndelungată de timp. "Primăria municipiului Galaţi îşi cere scuze pentru neplăcerile create de ritmul lent cu care se desfăşoară activitatea de ridicare a gunoiului şi face apel la populaţie să dea dovadă de înţelegere, mai ales că, în următoarele zile, va continua să ningă abundent şi să fie viscol, Galaţiul urmând să intre sub o nouă avertizare de vreme severă", a conchis Emanuela Turcu.

Citit 2879 ori Ultima modificare Marți, 28 Ianuarie 2014 19:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.