Apa noastră cea de toate zilele

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În cele din urmă, după lupte seculare, proprietarii buni platnici au găsit înţelegere din partea celor de la Apă Canal şi se pot branşa individual la reţeaua de apă. Acum, cu Apatermul falimentar, cu căldura şi apa caldă în incertitudine, cu situaţia datornicilor în aer, cu CET-ul oprit şi cu un oraş ajuns în cel mai de jos punct al său de la Evul Mediu încoace, poate că a venit timpul notei de plată, cu tot cu bon fiscal, că tot este moda de aşa natură.

Nu de alta, dar pentru situaţia absolut absurdă în care a ajuns acest fost centru industrial al României comuniste se fac vinovaţi mai mulţi oameni, fie din mediul de afaceri, fie din mediul politic, fie simpli administratori şi preşedinţi ai asociaţiilor de proprietari.

Vreau să cred că mai jos de atât nu se poate, deşi, vorba aceea, istoria ne demonstrează de foarte multe ori fix contrariul. Pentru însănătoşirea acestei urbe este nevoie serioasă de zăngănit de cătuşe. Fără a tăia cancerul din rădăcină nu poţi merge spre mai bine.

În principiu, munca procurorilor este destul de mult uşurată de sutele de articole apărute în ultimii 25 de ani în presa gălăţeană. Pot fi chiar de acord că multe dintre faptele semnalate de jurnalişti s-au prescris. Altele însă au rămas perfect anchetabile. Să luăm, spre exemplu, dezastrul de la Apaterm. Cu pixul în mână, în urmă cu ceva timp am scos la iveală pagube de nu mai puţin de 7,1 milioane de euro, şi asta doar în 2014. Atunci, oamenii din Apaterm ne-au luat de urechi cum că ale noastre calcule ar fi eronate. Pot fi de acord şi cu asta. Pot fi de acord că am greşit, chiar şi cu câteva milioane de euro. Dar dacă am greşit în minus? Dacă acele calcule ar scoate la iveală nu 7,1 milioane de euro dispăruţi, ci, să spunem, 20?

La o analiză serioasă a fenomenelor ce au dus la această groaznică decădere a Galaţiului se pot găsi reţele infracţionale demne de o adevărată "Caracatiţă". De jos în sus, parcă cineva şi-a fixat ca obiectiv ca acest oraş să se ducă de râpă. Obiectivul a fost pe deplin îndeplinit. Ba mai mult, a fost chiar depăşit, dacă stăm să ne gândim că între două recensăminte au dispărut peste 100.000 de plătitori de taxe şi impozite.

Dacă procesul de curăţare nu va începe cât mai curând, vom avea şansa să rămânem, cel puţin până în 2020, în aceeaşi mocirlă. Sau să urmăm exemplul atâtor gălăţeni care au luat calea străinătăţii. Eu personal nu îmi doresc acest lucru.

Îmi doresc ca al meu copil să aibă şansa de a creşte într-un oraş curat, european, cu şanse reale în viaţă. Vreau un oraş cu transport decent. Vreau un oraş în care să fie căldură iarna. Vreau un oraş în care să poţi bea apa de la robinet. Vreau un oraş cu port de pasageri. Vreau să îmi pot invita prietenii din alte oraşe la o croazieră pe Dunăre, cu plecare din Galaţi. Vreau să nu mai folosesc bacul sau ruta ocolitoare pentru a ajunge la Constanţa. Vreau să văd pe ce se cheltuiesc taxele mele locale.

Sper ca aceste dorinţe să nu fie vise deşarte. Sper ca peste câţiva ani să pot scrie un editorial pe undeva despre cât de mult a crescut Galaţiul, renăscut ca o adevărată pasăre Phoenix din propria-i cenuşă. Până atunci, le urez procurorilor o călduroasă trezire!


Citit 2592 ori Ultima modificare Luni, 04 Mai 2015 17:47

3 comentarii

  • postat de mihai
    Marți, 05 Mai 2015 21:52
    213.37.164.***
    nu mai poti avea consideratie de nimeni, procurori !!! si ei asteapta sa plateasca impozit pe bacsis, toti parca au studii false, ma refer la toti cei care au un rol in asanarea al urbei, lipsa totala de sens comun, cea mai importanta firma a orasului "primaria " este in deriva totala. cei aia lcru bine facut?, visul domului cu artiolul este o himera, replanificativa domnule viitorul
    0
    1
    Raportează
  • postat de Kevin
    Marți, 05 Mai 2015 19:54
    12.172.140.***
    Un editorial excelent domnule Ghinea!! Felicitari si mult succes in continuare!!
    Solutia pe care o oferiti, de a avea procurorii acuza si implicit aresta pe toti coruptii care s-au perindat pe la conducerea urbei, este una extraordinara care ar trebuie sa fie pusa in aplicare imediat.
    Toata conducerea orasului (planuri, buget, decizii, manageri de proiecte, numere de telefon pentru fiecare proiect, etc.) trebuie sa fie cat mai transparenta pentru toti cetatenii orasului care vor avea oricand o imagine concreta cu ce se va face pentru ei si cand se va rezolva.
    Cetatenii vor putea vedea si implicit veni cu idei sau solutii cum sa imbunatateasca orasul unde locuiesc mai ales cand taxele venite de la ei vor fi puse la bun uz.
    Tehnologia a ajuns asa de ieftina si usor de implementat ca aceste idei sa fie implementate imediat. Cetatenii orasului ar putea trimite ideile lor sau ar putea contacta consilierul responsabil pentru aria lor.
    Asta ar elimina toti oamenii care nu fac nimic in afara sa bea cafele si sa rasfoiasca hartii pe banii cetatenilor si pe care ii trateaza numai cu aroganta sau cu "nu se poate" fara sa-ti ofere solutia la problema care o ai.
    Sefii celor din primarie sau Consiliul Judetean sunt cetatenii care i-au votat.
    1
    4
    Raportează
  • postat de Robert Popescu
    Marți, 05 Mai 2015 11:47
    82.137.13.***
    Domnule primar, cine va consiliaza?

    Solutia gasita este gresita si incorecta fix fata de cei corecti care acum, trebuie sa mai scoata niste bani din buzunar, in unele cazuri peste 2000lei ca sa aiba un serviciu prin care sunteti obligati prin lege sa li-l furnizati, mai ales atata timp cat respectivii sunt cu intretinerea la zi.
    Pai ApaCanal fireste ca a aprobat bransarea individuala. Chiar isi incaseaza o GRAMADA de bani pe chestia asta. Au descoperit cum sa scoata bani din piatra seaca, din nimic, culmea, tot de la cei care sunt cu intretinerea la zi si nu au gresit cu nimic.
    Se puteau folosi mijloacele legale impotriva rau-platnicilor, doar si pentru faptul ca aceste mijloace legale, EXISTA!

    Domnule primar, asa va faceti dumneavoastra datoria fata de cetatenii care v-au ales? Facand jocurile altora? De data asta, facand jocurile celor din Apa-Canal.

    Felicitari pentru articol domnule Ghinea!
    0
    12
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.