Îngrijorare pe strada Smârdan/ Casele şi asfaltul s-au crăpat fără vreo explicaţie
Foto: Foto: Teodora Miron

Îngrijorare pe strada Smârdan/ Casele şi asfaltul s-au crăpat fără vreo explicaţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Locatarii cred că ar fi de vină înfundarea sistemului de canalizare * Apă Canal face verificări


Gălăţenii de pe strada Smârdan s-au trezit în faţa unui fenomen inexplicabil. De aproape două săptămâni, pereţii caselor au început să se crape. Fie că sunt mai mici sau mai mari, crăpăturile au apărut în aproximativ 20 de case de pe stradă. Oamenii nu acuză pe nimeni, dar presupun că totul a început din cauza faptului că sistemul central de canalizare s-a înfundat, în urma topirii zăpezii. Crăpături au apărut şi în şosea, astfel că oamenii presupun că în zonă au loc şi alunecări de teren.

Mai mult decât atât, la unele imobile nu se mai închid nici măcar porţile, iar oamenii încearcă să remedieze problema aşa cum pot. „De o săptămână, nu mi se mai închide poarta. Aceeaşi problemă a avut-o şi vecinul de peste stradă. Noi bănuim că de la canalizare, dar nu suntem specialiştii să putem spune exact care este cauza”, ne-a spus domnul Păun.

"Nu am mai avut astfel de probleme"

„Crăpătura din stradă, cea din dreptul casei mele, era de ceva timp, dar acum se măreşte şi vine spre casă. Este clar că este o alunecare, dar momentan nu putem acuza pe nimeni. Locuiesc pe această stradă de zeci de ani şi nu am mai avut astfel de probleme. Vom merge să depunem sesizări la Primărie şi aşteptăm şi noi concluziile”, ne-a explicat Ilie Popa.

Casa gălăţeanului este plină de crăpături. Iniţial, omul s-a gândit că fisurile din pereţi au apărut din cauza greutăţii zăpezii de pe acoperiş. Dar, în ciuda faptului că zăpada s-a topit, fisurile s-au adâncit. „Zăpada s-a topit relativ repede, dar fisurile s-au adâncit. Vreau să pun nişte martori, pentru a vedea dacă se mai măresc”, a mai adăugat Ilie Popa.

Aceeaşi situaţie este şi în casa lui Constantin Ciosu. „Sperăm ca până se ia vreo măsură să nu vină cutremurul. Sunt foarte multe crăpături şi tot apar şi se adâncesc”, ne-a spus gălăţeanul.

Locuinţe afectate pe ambele sensuri

Crăpăturile au apărut la toate casele, indiferent de poziţionarea lor pe strada cu probleme. Localnicii ne-au făcut şi o demonstraţie şi au turnat apă într-una dintre crăpăturile din şosea. „Nu iese la suprafaţă. Vă arăt dacă doriţi şi crăpături din asfalt unde apa iese la suprafaţă. Aici însă se duce ca într-o groapă mare”, ne-a explicat domnul Furcilă.

„Am investit foarte mulţi bani în casă. Acum cine ne rezolvă problema? Nu avem nici un an de când am terminat renovarea. Am avut şi asigurare, doi ani la rând, dar acum nu am reuşit să o mai încheiem. Am vrut să stăm la bătrâneţe într-o casă pe pământ, în condiţii civilizate, dar iată ce necaz ne-a lovit”, ni s-a plâns locatara unei case de pe strada Smârdan.

Apă Canal face verificări

Speriaţi de situaţia de pe strada lor, locatarii au înştiinţat societatea locală de apă, care administrează reţeaua de canalizare din zonă. „Am primit sesizări din partea a cinci gălăţeni care locuiesc pe strada respectivă. Am trimis deja echipe, pentru a face verificări. Este posibil să nu fie o problemă care să ţină de reţelele de apă şi canalizare. Ştiu că în zonă sunt nişte hrube. Pare un fenomen de amploare, dar noi verificăm partea noastră. În măsura în care vom găsi ceva, trebuie să remediem, dar momentan facem verificări. Nu excludem posibilitatea să fie ceva, dar, în funcţie de rezultate, vom convoca şi noi Comisia la nivel de municipiu şi vom stabili măsurile care trebuie luate”, ne-a declarat Cornelia Arnăutu, şef serviciu relaţii publice în cadrul societăţii Apă Canal.

Locatarii sunt nevoiţi acum să aştepte ca autoritatea locală să descopere cauza care a determinat tasarea şi, ulterior, să-i acţioneze în instanţă pe cei care se fac vinovaţi. Până atunci, însă, ei îşi vor acoperi din buzunarele proprii pagubele, pentru că niciuna dintre locuinţe nu are asigurare pentru astfel de riscuri.

 

Citit 3555 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Martie 2014 20:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.