Şoferii Transurb au renunţat la grevă/ Scandalul este însă departe de a se fi încheiat
Foto: Foto: Teodora Miron

Şoferii Transurb au renunţat la grevă/ Scandalul este însă departe de a se fi încheiat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Transportul a fost reluat încă de seara trecută, în urma promisiunilor făcute de Marius Stan


Greva declanşată de şoferii angajaţi la Transurb a continuat şi ieri, spre nemulţumirea gălăţenilor, care s-au văzut nevoiţi să apeleze din nou la transportul privat. Cei mai afectaţi au fost, de departe, locuitorii cartierului Dimitrie Cantemir, unde oamenii au fost nevoiţi fie să cheme taxiuri, fie să apeleze la bunăvoinţa vecinilor cu autoturisme, fie să plece pe jos spre oraş.

Forfota a început, în acest cartier, cu mult înainte de ora 7,00, oamenii sperând că nu vor mai întârzia la serviciu sau la şcoală, aşa cum s-a întâmplat luni dimineaţă, când nu ştiau de greva transportatorilor. "Nu avem nici măcar condiţii de mers pe jos. Erau două trasee, autobuzele veneau din 45 în 45 de minute, iar noi eram mulţumiţi. Un vecin a plătit luni 50 de lei pentru a-şi trimite copilul la şcoală", ne-a spus Elena Vrabie, locatară în cartier.

Deşi sunt nemulţumiţi că nu au cu ce se deplasa, o parte dintre călători îi susţin pe grevişti. "Eu le dau dreptate, pentru că şi ei au drepturi. Nouă ni s-au mărit chiriile, banii ajungând la Consiliul Local. Ne organizăm şi îi rugăm pe vecini să ne ducă cu maşina până la maxi-taxi”, a adăugat o altă gălăţeancă din cartier.

Cei mai tineri nu au mai aşteptat însă să îi ia cineva cu maşina şi au pornit la pas spre oraş.

În timp ce în Cantemir oamenii căutau soluţii pentru a ajunge măcar până la un maxi-taxi, în curtea societăţii Transurb şoferii continuau să ceară demisia conducerii. "În prima zi de grevă, nu s-a întâmplat nimic. Au venit viceprimarii şi city-managerul, dar nu s-a găsit o soluţie pentru a-i convinge pe oameni să îşi reia activitatea. Ei mi-au spus şi dimineaţă că aşteaptă ca cei din conducere să îşi dea demisia şi în secunda următoare se întorc la treabă. Noi cerem demisia pentru management defectuos. Nimeni nu se preocupă de materialele necesare bunei funcţionări a autobuzelor, nu au grijă de programul de lucru al oamenilor”, ne-a declarat Dumitru Lungu, liderul de sindicat din cadrul Transurb.

Directoarea a solicitat instanţei ca greva să fie declarată ilegală

Ca răspuns la doleanţele angajaţilor săi, Genica Totolici le-a transmis acestora că acţiunea lor este ilegală. "Consideră că  eu sunt principala vinovată pentru că nu mai au unde să lucreze în oraş, că li s-au redus diagramele, că nu mai sunt autobuze sâmbăta şi duminică, zile pentru care erau plătiţi dublu şi făceau şi ore suplimentare. Mă consideră vinovată că nu le-am apărat drepturile şi nu am fost alături de ei. În momentul de faţă, nu pot să le spun mare lucru. Le-am spus de dimineaţă că au încălcat legislaţia, pentru că nu au asigurat o treime din transportul în comun. Noi vom înregistra la tribunal o hârtie prin care vom atrage atenţia asupra acestui fapt", ne-a declarat Genica Totolici.

În cursul zilei de ieri, conducerea Transurb a depus la instanţă o cerere prin care solicită declararea grevei în afara legii, aceasta urmând a fi judecată zilele următoare.

Până atunci însă, şoferii de la Transurb sunt decişi să-şi continue greva începută luni dimineaţă. "Conform legislaţiei, există posibilitatea să le imputăm aceste zile nelucrate, pentru că au paralizat un oraş întreg şi nu au respectat prevederile legale", a mai adăugat Genica Totolici.

Ce spune ITM

În ciuda acestor declaraţii, şoferii au susţinut tot timpul că nu au încălcat legea, deoarece a fost vorba despre o grevă spontană şi nu una organizată de sindicat. În sprijinul afirmaţiei lor vine şi conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi. „Greva spontană nu este reglementată de legislaţia românească. Noi nu am fost sesizaţi de nici una dintre părţi să mediem acest conflict, mai ales că nu vorbim despre un conflict de muncă”, ne-a explicat Ionel Petrea, şeful ITM Galaţi.

Situaţia a ajuns şi în atenţia prefectului Dorin Otrocol, care a convocat imediat toate părţile implicate. La discuţii au participat primarul, viceprimarii, şeful ITM, conducerea Transurb şi reprezentanţii salariaţilor. După ce Marius Stan le-a promis oamenilor că va lua măsuri în urma controlului demarat încă de luni, şoferii au decis încetarea grevei. Astfel, încă de aseară, de la ora 19,00, autobuzele au ieşit pe traseu, asigurând transportul în comun.

Citit 3306 ori Ultima modificare Marți, 01 Aprilie 2014 23:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.