Boc spune că vor fi plătite toate pensiile şi salariile, inclusiv cele mărite în 2008

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Salariile şi pensiile vor fi plătite în continuare, inclusiv cele care au fost mărite în 2008, a declarat miercuri premierul Emil Boc, aflat la Varşovia la congresul Partidului Popular European (PPE).

"Am două mesaje foarte clare: primul - salariile şi pensiile vor fi plătite în continuare în această ţară. Doi - chiar şi în această perioadă de criză, salariile de bază şi pensiile nu vor scădea, ci vor fi plătite în continuare. În anul 2009, cheltuielile cu salariile şi pensiile sunt mai mari decât în 2008, adică dăm mai mulţi bani, pentru că noi aplicăm de la 1 ianuarie creşterile de pensii şi salarii care au avut loc în 2008 în diferite intervale de timp", a spus Boc unui grup de jurnalişti români, în marja congresului PPE.

Marţi seară, premierul anunţase că Executivul a prelungit până la 31 decembrie 2009 actele normative care reglementează salarizarea în sectorul bugetar, ceea ce înseamnă îngheţarea salariilor pentru 2009 în sistemul bugetar. Boc a precizat, însă, că, în măsura în care vor exista resurse financiare, nu este exclusă majorarea salariilor mici. Reprezentanţii sindicatelor s-au declarat nemulţumiţi că nu au fost consultaţi cu privire la prelungirea îngheţării salariilor bugetarilor până la finalul anului, dar nu au luat măsuri drastice în acest sens, urmând ca de săptămâna viitoare să decidă ce măsuri sunt oportune.

Astfel, reprezentanţii CNS Cartel Alfa se vor întâlni luni, 4 mai, într-un comitet confederal în care vor discuta despre eventuale măsuri de protest vizavi de hotărârea guvernului de îngheţare a salariilor bugetarilor până la finalul anului, a declarat, pentru NewsIn, vicepreşedintele Cartel Alfa, Petru Dandea.

"Ne-a nemulţumit faptul că Guvernul a venit ieri (marţi n.r.) cu decizia de îngheţare a salariilor în sistemul bugetar până la sfârşitul anului fără să aibă întrevederi cu sindicatele", a adăugat Dandea, dar a admis că "dacă sectorul privat nu-şi revine la nivel de activitate, este puţin probabil ca salariile bugetarilor să crească".

La rândul său, Federaţia Sanitas a cerut lămuriri guvernului cu privire la îngheţarea salariilor bugetarilor până la finalul lui 2009 şi ar putea avea o întrevedere cu premierul Emil Boc după 4 mai, când ar urma să ajungă şi răspunsul final al Fondului Monetar Internaţional (FMI) vizavi de rectificarea bugetului pe 2009, a declarat, pentru NewsIn, liderul Sanitas, Marius Petcu.

Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) a anunţat că vrea să declanşeze conflictul de muncă la nivel naţional pe ramura Administraţie Publică şi a început să strângă semnături în acest sens.

Îngheţarea salariilor bugetarilor până la finalul lui 2009 vine tot ca urmare a rectificării bugetare, care a tăiat fondurile pentru cheltuieile de personal ale tuturor ministerelor, şi a limitării sporurilor acordate.

În urma rectificării bugetare din 11 aprilie, alocările de la bugetul de stat către 53 de ordonatori principali de credite au scăzut cu 1,827 miliarde lei. Din aceşti bani, cheltuielile de personal au reprezentat 667,15 milioane lei şi au afectat toţi cei 53 de ordonatori principali de credite.

Cele mai mari reduceri de fonduri pentru cheltuielile cu personalul au fost prevăzute pentru Ministerul Apărării Naţionale (-196,44 milioane lei), Ministerul Administraţiei şi Internelor (-190,38 milioane lei), Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (-59,74 milioane lei) şi Ministerul Finanţelor Publice (-49,9 milioane lei).

Guvernul a rectificat bugetul pe 2009 printr-o Ordonanţă de Urgenţă, pentru a se încadra în deficitul bugetar convenit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), de 4,6% din produsul intern brut (PIB).

Citit 704 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.