Ecaterina Andronescu spune că nu se fac reduceri de salarii în învăţământ şi nici concedieri

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat miercuri că nu se fac reduceri de salarii în sistemul de învăţământ şi nici concedieri, ea susţinând că dacă inspectorii generali au lansat în judeţe asemenea informaţii vor fi traşi la răspundere.

"Nu se fac reduceri de salarii, nu se fac reduceri de sporuri şi, ca urmare, o asemenea ştire lansată nu ştiu de cine mi se pare că este nepotrivită şi rău intenţionată. Dacă inspectorii generali au lansat în judeţe asemenea decizii, eu am să le cer socoteală pentru acest lucru pentru că au introdus la nivel naţional o informaţie care n-are un suport în realitatea faptelor. Doresc să îi asigur pe colegii profesori că îşi vor primi salariile la nivelul la care este acum, că ne vom bate în continuare să recâştigăm resursele pierdute la o rectificare pozitivă, astfel încât într-adevăr să ne respectăm angajamentele pe care le-am avut faţă de ei", a declarat Andronescu.

Ministrul a susţinut că guvernanţii nu sunt atât de iresponsabili încât să concedieze profesori. "Cum să dai afară un profesor care este înscris cu o normă în programul şcolar? Este ca şi când ai lăsa clasa aceea fără profesor la ora sau orele de unde îl scoţi. Aşa ceva nici nu este posibil şi îi asigur pe cei din teritoriu că nici în toamnă nu se va pune o asemenea problemă. Nu suntem o mână de iresponsabili, dimpotrivă, eu cred că suntem nişte oameni care ştiu ce înseamnă învăţământul şi care prin toate demersurile noastre trebuie să avem grijă ca în fiecare clasă, şi acum şi în toamnă, să avem profesorii care se impun", a apreciat ea.

Potrivit ministrului, circulara la care fac referire ştirile din ultimele zile nu are nimic de-a face cu reduceri de salarii sau de personal. "Acea circulară nu spune nimic în afara legilor. Informează judeţele cu sumele alocate pe judeţe şi cere ca salarizarea să respecte legea", a precizat Andronescu, precizând că documentul nu este nici măcar semnat de ea. "În circulara pe care a trimis-o directorul de buget-finanţe el a trimis sumele defalcate pe fiecare judeţ şi a cerut în această circulară să fie acordate salariile în conformitate cu legea. Nici un inspector şcolar nu poate să diminueze salariul în lipsă de respect faţă de legislaţia în vigoare. Asta a cerut directorul de buget – respectarea legii în acordările salariale. (...) Eu cred că nu s-a înţeles bine şi inspectorilor care au luat această decizie, eu o să le cer socoteală", a conchis Ecaterina Andronescu.

Nota prin care Ministerul Educaţiei cere inspectoratelor şcolare şi primăriilor să ia măsurile pentru a se încadra în bugetul rectificat înseamnă atât concedieri din rândul cadrelor didactice, cât şi scăderea salariilor, în ciuda declaraţiilor iniţiale ale ministrului de resort, spun sindicaliştii.

"Nota prin care ministerul cere ordonatorilor de credite să se încadreze în bugetul rectificat prin Ordonanţa 35/2009 a fost trimisă şi spre inspectoratele şcolare şi spre consiliile locale. Asta înseamnă, deşi nota este foarte ambiguă, că inspectoratele vor avea datoria să facă mai puţine angajări. Mai mult, avem informaţii din teritoriu care arată că primăriile deja discută despre diminuarea salariilor prin scăderea sporurilor prevăzute prin Legea Statutului personalului didactic. Nu înţelegem de ce se iau aceste măsuri fără ştirea noastră, de ce nu se negociază cu sindicatele aceste probleme, aşa cum se întâmplă la alte ministere, iar în schimb ni se dau declaraţii mincinoase", a spus, pentru NewsIn, preşedintele executiv al Federaţiai Educaţiei Naţionale(FEN), Theodor Fârţolea, care a adăugat că se preconizează tot mai puternic blocarea examenelor naţionale, ca formă de protest.

Şi preşedintele executiv al Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor, spune că există şanse mari pentru boicotarea tezelor unice şi a bacalaureatului. "Se pare că ultimele luni ale anului nu prea au fonduri, ceea ce înseamnă, aşa cum ne propunea acum câteva luni primul ministru, ori reduceri de personal, ori scăderea salariilor prin neacordarea sporurilor", a spus Nistor.

Potrivit notei transmisă, luni, de Ministerul Educaţiei, inspectoratele şcolare trebuie să anunţe, până joi, 30 aprilie, măsurile luate pentru "respectarea prevederilor legale în vigoare privind încadrarea în cheltuielile de personal aprobate pentru anul 2009". Prevederile la care se referă ministerul sunt reducerea cu peste 800 de milioane de lei a fondului de salarii, cauzată de rectificare. "Potrivit prevederilor OUG 35/2009 privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal din sectorul bugetar, ordonatorii de credite au obligaţia de a se încadra în limitele de cheltuieli cu personalul asa cum sunt acestea prezentate în legea bugetară anuală, cu modificările şi completările ulterioare", se arată în nota ministerului.

Guvernul a adoptat, pe 11 aprilie, Ordonanţa de urgenţă privind sporurile din sistemul bugetar, care introduce plafoane pentru majoritatea categoriilor de sporuri, dând posibilitatea ordonatorilor de credite să decidă valoarea acestora. Astfel, diminuarea sau eliminarea unor sporuri ar putea fi una dintre soluţiile "încadrării în cheltuielile de personal aprobate pentru anul 2009", care ar duce la micşorarea lefurilor din educaţie, cu menţiunea că, potrivit reprezentanţilor Executivului, salariile de bază vor rămâne nemodificate, iar asta cel puţin până în 2010.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, în mai multe rânduri, că reducerea bugetului pentru salarii nu va duce la concedieri şi nici nu va afecta salariile, urmând să afecteze doar fondul de indexare a lefurilor din sistem. "Cele 811,9 milioane de lei nu înseamnă disponibilizări sau scăderea salariilor, ci reprezintă fondul pentru indexarea de 5% (prevăzută iniţial pentru aprilie, n.r.) , pe care sperăm să îl recuperăm în septembrie", declara, pe 10 aprilie, înainte de adoptarea ordonanţei privind rectificarea bugetară, Andronescu. Săptămâna trecută, ministrul reitera asigurarea făcută profesorilor. "Nu se pune problema să nu mai facem angajări în sistemul de învăţământ, pentru că necesarul de personal nu poate rămâne neacoperit. Sistemul de învăţământ cuprinde un număr de elevi şi un număr de ore. Dacă se pensionează 10.000 de profesori, ei vor trebui înlocuiţi. Nu vom lăsa clasele fără dascăli, nu vom face disponibilizări şi vom angaja numărul necesar de oameni, cât va fi nevoie", spunea ministrul.

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că salariile de bază ale bugetarilor, inclusiv ale cadrelor didactice, nu vor fi reduse în urma rectificării bugetare, ca reacţie la nota transmisă de Ministerul Educaţiei către inspectoratele şcolare, în care se solicită reducerea cheltuielilor. "Prin rectificarea bugetară nu avem de-a face cu diminuări ale salariilor la nicio categorie de bugetari. (...) Salariile de bază şi pensiile nu sunt afectate de rectificarea bugetară sau de acordul cu CE şi FMI", a declarat Boc, întrebat dacă profesorii îşi vor primi salariile la timp şi nemodificate ca valoare.

La rândul lui, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, într-o intrevenţie telefonică la Realitatea Tv, că nu cunoaşte nota Ministerului Educaţiei şi că aceasta este o decizie internă a acestui minister, dar a ţinut să precizeze că rectificarea bugetară nu va duce la reducerea salariilor profesorilor. "Această rectificare bugetară - şi mă refer strict la masa salarială - nu este de natură să afecteze veniturile de natură salarială ale dascălilor, ale profesorilor pentru anul 2009. De fapt, când am discutat despre îngheţarea salariilor şi măsura pe care am luat-o am spus că nu vom mai majora cu 5% datorită crizei , dar în niciun caz nu discutăm despre reducerea veniturilor salariale ale profesorilor", a spus Pogea. Ministrul Finanţelor a explicat că bugetul iniţial pe 2009 cuprindea o majorare a salariilor de 5% şi că doar s-a renunţat la această preconizată majorare, subliniind că salariile nu vor fi diminuate faţă de valoarea actuală.

Citit 799 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.