Băsescu: Obiectivul Guvernului este să ţină salariile îngheţate, să nu le scadă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi seara că îngheţarea salariilor pentru 2009 a fost o soluţie corectă în contextul crizei economice, că Guvernul nu va scădea salariile bugetarilor şi că se poate vorbi de o criză socială atunci când se va ajunge la o rată a şomajului de două cifre.

"Obiectivul Guvernului este să le ţină îngheţate, să nu scadă salariile", a spus Traian Băsescu la postul public de televiziune, subliniind că este "o mare eroare" orice majorare de salariu, pentru că o astfel de măsură nu va face decât să genereze inflaţie "extraordinar de mare" şi "de aici  derapajul economic este gata". "Dacă cedează într-un loc, trebuie să meargă până la capăt cu cedările. Ori asta înseamnă aruncarea României într-un grav derapaj economic. Eu nu-mi asum aşa ceva de dragul câtorva voturi. Şi recomand oricărui politician să nu-şi asume interesul general pentru nişte voturi. Până la urmă alegerile se pot şi pierde, dacă ai conştiinţa împăcată că ai făcut ce a trebuit, că ţi-ai asumat responsabilitatea trecerii unui moment dificil făcând exact ce trebuie", a adăugat Băsescu.

Şeful statului a spus că speră să nu se ajungă la situaţia în care să nu se poată plăti salarii sau pensii. "Ar fi dramatic să ajungem la această situaţie. Îngheţarea salariilor este ceea ce orice stat normal face în condiţiile în care nu creştem nici TVA, nu modificăm nici cota unică de impozitare", a explicat preşedintele.

Traian Băsescu a repetat că şi-ar fi dorit să poată fi majorate salariile, în ultimul an de mandat. "Aş vrea să se mărească salariile, aş vrea ca în ultimul meu an de mandat să putem spune:" uite au mai crescut o dată salariile şi de apropiem de acel "Să trăiţi bine!". Aş vrea din tot sufletul meu să se întâmple acest lucru. Din păcate, o astfel de atitudine ar prăbuşi ţara economic", a spus Băsescu.

Întrebat dacă va candida pentru un nou mandat, Băsescu a declarat că încă nu s-a hotărât. "În modul cel mai sincer că spun că nu am luat o decizie", a spus preşedintele, care a comentat şi recentele sondajele de opinie, cerând institutelor de sondare să nu îl mai introducă în sondaje. "Ca să nu mai fie controverse(...) îi rog pe toţi sondorii, toate casele de sondaj să mă pună la zero, ca să nu mai fie discuţii. ..Când mă voi hotărî să candidez, dacă mă voi hotărî să fac acest lucru, să mă reintroducă în sondaje", a spus Băsescu.

Referindu-se la o posibilă criză socială generată de criza economică, Traian Băsescu a spus că, dacă se va ajunge la un şomaj de 10%,  vor fi "mari probleme sociale".

"Nu pot vorbi decât în limita prognozelor pe care le dau instituţiile statului. Instituţiile statului ne arată că în momentul de faţă nu avem o astfel de perspectivă, dacă gestionăm lucrurile cum trebuie.Putem ajunge la un şomaj de 6% la un moment dat, de 6,5%, dar nu un somaj de două cifre.  Mi-aş permite să spun, ca politician, că în momentul în care am atinge un şomaj cu două cifre, am putea să discutăm despre o criză socială", a declarat preşedintele Băsescu.

Citit 695 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.