ANI s-a sesizat din oficiu cu privire la declaraţiile de avere depuse de Gigi Becali

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

ANI s-a sesizat din oficiu cu privire la declaraţiile de avere depuse de Gigi Becali pentru alegerile parlamentare şi europarlamentare, iar din verificări au rezultat indicii privind săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, potrivit unui răspuns oficial al Agenţiei de Integritate remis NewsIn.

"Agenţia s-a sesizat din oficiu cu privire la declaraţiile de avere depuse de către domnul George Becali cu ocazia alegerilor parlamentare, respectiv alegerile europarlamentare. Din verificările efectuate au rezultat indicii privind săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292 din Codul Penal, asupra căreia doar organele judiciare au competenţa de a se pronunţa, motiv pentru care s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1", se arată în răspunsul remis de ANI agenţiei NewsIn.

Articolul 292 din Codul Penal prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă.

Surse din instituţie au declarat anterior pentru NewsIn că ANI a sesizat Parchetul în cazul lui Gigi Becali pentru fals în declaraţii, după ce s-a constatat că declaraţia de avere depusă la BEC este identică cu cea de anul trecut, nefiind menţionate veniturile obţinute din tranzacţii.

Potrivit aceloraşi surse, în declaraţia de avere depusă la Biroul Electoral Central (BEC) nu apar, de exemplu, veniturile obţinute din vânzarea unui teren către McDonald’s, tranzacţie pe care însuşi Becali ar fi făcut-o publică.

Omul de afaceri George Becali, candidat la alegerile europarlamentare pe lista PRM, a trecut în declaraţia sa de avere aceleaşi proprietăţi şi economii, reuşind totuşi, fără să înstrăineze vreun bun, să dea împrumut o sumă de 12 milioane de euro. Becali declară că nu are conturi bancare, economii sau datorii, dar nici vreun alt fel de venit în afara terenurilor vândute în perioada 2006 - 2007, în valoare de 100 de milioane de euro, aceleaşi lucruri declarate la alegerile parlamentare.

În declaraţia de avere completată pentru alegerile europarlamentare, Becali îşi menţine aceleaşi proprietăţi, la aceleaşi valori, şi menţionează că, în plus, i-a împrumutat lui Mitică Bucşaru o sumă de 12 milioane de euro, fără ca averea sa să se modifice în vreun fel.

Astfel, Becali deţine în total aproape 500 de hectare de teren intravilan, agricol şi forestier. Numai în Bucureşti, în sectorul 1 şi 2, el are în total 51 de hectare de teren intravilan. De asemenea, Becali mai deţine teren agricol în Voluntari(250 ha), Otopeni (10 ha), Piteşti (100 ha), Baloteşti (25 ha) şi Brăila (11,5 ha). Totodată, omul de afaceri declară o pădure de 25 de hectare în Voluntari şi un alt teren extravilan de 12 hectare în aceeaşi localitate.

La capitolul clădiri, Becali declară o casă moştenită de 1.000 de metri pătraţi, în Pipera, cu o curte de 25.000 de metri pătraţi. De asemenea, în sectorul 1 din Bucureşti el mai este proprietarul unei case de locuit cu o suprafaţă de 3.300 de metri pătraţi, cumpărată în 2006. În ce priveşte maşinile, Becali declară un Mercedes, un Audi şi un Maybach, toate cumpărate în 2005.

Bijuteriile omului de afaceri se ridică la 50.000 de euro, iar ceasurile la 250.000 de euro, faţă de 2,5 milioane de euro cât declarase la alegerile parlamentare. Ulterior, Becali a precizat că la suma respectivă, de 2,5 milioane de euro, a adăugat cu un zero mai mult decât ar fi fost corect.

Ca şi în declaraţia de avere anterioră, Becali a precizat că nu deţine conturi bancare sau economii. În ce priveşte investiţiile directe şi acţiunile, ele şi-ar fi păstrat aceeaşi valoare, cu menţiunea că Becali a mai acordat un împrumut în nume personal de 12 milioane de euro lui Mitică Bucşaru, un om de afaceri controversat şi patron al echipei de fotbal Unirea Urziceni.

Pe lângă acesta, Becali îi împrumutase anterior pe Nae Nicolae şi pe Vasile Geambazi, cu 18 milioane de euro şi  respectiv 12 milioane de euro şi încă nu a declarat că i-au fost restituiţi banii. De asemenea, îi mai sunt datori omului de afaceri: Horia Culcescu (cu 15 milioane de euro), Viorel Tudorache (6 milioane de euro), Costel Bucur (4 milioane de euro), Teia Sponte (3 milioane de euro) şi Gheorghe Goga (800.000 de euro).

În acelaşi timp, Becali mai are bani împrumutaţi la U.M Drăgăşani (2 milioane de euro), SC Avicola Iaşi (15 milioane de euro) şi FC Steaua (76,5 milioane de lei). De asemenea, deţine acţiuni la Romes SA (59%), FC Steaua (26%), UM Drăgăşani (90%), Arcom SA (71%) şi Avicola Iaşi (69%).

Totodată, la capitolul activelor financiare producătoare de venituri nete Becali declară aceleaşi blocuri de locuinţe, din Zimnicea, pe care le-a declarat şi la alegerile parlamentare: 300 de apartamente în construcţie, în valoare de 1 milion de euro, şi 6 blocuri de locuinţe cu 5 etaje, în valoare de 80 de milioane de euro.

Citit 799 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.