Cum s-a desfășurat Ziua Marinei la Galați (FOTO)

Cum s-a desfășurat Ziua Marinei la Galați (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Sute de gălăţeni s-au aflat vineri la malul Dunării, în zona Palatului Navigaţiei, alături de oficialităţile care au participat la Ziua Marinei. Pentru prima dată s-a vorbit şi despre o festivitate a gălăţenilor de pretutindeni, ţinând cont că în această lună se întorc acasă cei care muncesc în ţările din Europa. Sărbătoarea gălăţenilor de pretutindeni debutează în acest an, de Sfânta Marie, iar speranţa municipalităţii este să aibă continuitate. Tot ca o noutate, în acest an, Ziua Marinei s-a petrecut în zona Palatului Navigaţiei, la terminalul de pasageri. Se pare că binecunoscuta groapă de pe faleză a dat peste cap tradiţia gălăţenilor de a se întâlni la Elice de 15 august. Asta însă nu i-a împiedicat să se bucure de tot ce s-a întâmplat începând cu ora 17,00 până în jurul orei 19.00 sub titulatura de Ziua Marinei. De asemenea, concitadinii noştri s-au putut bucura de prezenţa marelui canoist român laureat cu aur la mai multe olimpiade, Ivan Patzaichin. 

Imediat după ce oficialităţile au ajuns la Palatul Navigaţiei, acestea au urcat pe terminalul de pasageri, în vreme ce sutele de oameni au rămas pe mal de unde au ascultat ceremonialul religios. Imediat după slujbă, a fost aruncată crucea de flori, după care a urmat parada celor 13 nave care şi-au pornit sirenele spre deliciul publicului care a aplaudat şi a salutat trecerea elegantelor „doamne”.

Cea care a deschis calea a fost Pasagerul fluvial „Tudor Vladimirescu”. Nava aparţine CNFR Navrom Galaţi şi a fost construită în 1854 în şantierele Ganzdanubius din Budapesta. A fost botezată iniţial „Croaţia”, apoi „Sarmisegetuza” şi „Grigore Manu”. Numele actual l-a primit în 1949, fiind în acest moment cel mai vechi vapor cu abur de pe Dunăre, care încă mai funcţionează. O altă navă care a trecut pe sub ochii gălăţenilor etalându-şi frumuseţea a fost „Steaua Polară”. Nava şcoală a fost construită din oţel, în 1978, în Şantierul Naval Giurgiu. A fost lansată la apă cu scopul de a-i instrui pe elevii marinari. Nava a mai fost folosită de către marina militară română în perioada de dinaintea revoluţiei, fiind adaptată pentru transportul oficialităţilor de rang înalt pe Canalul Dunăre Marea Neagră. După revoluţie, a revenit la vechea destinaţie de pregătire a marinarilor, fiind modernizată în 2006 – 2007. Întregul spectacol s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.

În această seară, de la ora 21,00, gălăţenii aunt aşteptaţi la casa de Cultură a Sindicatelor, să se bucure de concertele celor de la Pasărea Colibri şi Proconsul.

Mai citiţi şi: Weekend plin de SPECTACOLE şi de CONCERTE. După sărbătoarea marinarilor, petrecerea pescarilor

 

Citit 4991 ori Ultima modificare Vineri, 15 August 2014 21:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.