Utilajul i-a smuls braţul

Utilajul i-a smuls braţul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un echipaj SMURD a fost solicitat să acorde asistenţă victimei unui  accident de muncă deosebit de grav, produs marţi seara, la fabrica de ulei Prutul SA.

Inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi, Ionel Petrea, ne-a comunicat: „În jurul orei 18.00, Marian Costandache, în vârstă de 40 de ani, operator ulei, şef de punct de lucru în cadrul secţiei Extracţie, salariat al SC Agro Union Invest, efectua operaţia de desfundare a unui utilaj”.

„La un moment dat, a solicitat unui subordonat repunerea sub tensiune a utilajului. Subordonatul s-a deplasat într-o altă zonă, unde se află heblul (întrerupătorul - n.n.) şi a pornit motorul. Marian Costandache nu a apucat să-şi scoată mâna dreaptă din utilaj astfel că aceasta a fost prinsă între paleţii de antrenare ai materiei prime şi carcasă, fiind pur şi simplu amputată deasupra cotului”.

De la dr. Angel Trifan, medicul coordonator UPU-SMURD, am aflat că, la sosirea echipajului, în ciuda şocului şi durerii teribile, victima era conştientă. În drum spre spital, au fost luate măsuri pentru oprirea hemoragiei şi pentru reducerea durerilor, accidentatul fiind transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe.

Între timp, o echipă medicală multidisciplinară, se pregătea să intervină chirurgical. Din păcate pentru muncitorul rănit, partea de braţ antrenată de utilaj a fost distrusă, astfel că „reconstituirea” nu mai era posibilă. De altfel şi bontul era zdrobit astfel că medicii au fost nevoiţi să-l amputeze până la umăr”.

Având în vedere că accidentul de muncă s-a soldat cu invaliditate, ancheta va fi efectuată de către inspectorii de muncă. Acestora le revine misiunea să stabilească de ce dacă – aşa cum afirmă Ionel Petrea – Marian Costandache a dat dispoziţie să fie repornit utilajul, nu a scos mâna dintre paleţii de antrenare?

Medicii sunt optimişti în ceea ce priveşte evoluţia postoperatorie a accidentatului, care va supravieţui cumplitei încercări. Marea problemă este ceea ce va urma după…

Cum îşi va putea întreţine familia în continuare bărbatul de 40 de ani rămas fără mâna dreaptă? Ce ajutor îi va oferi societatea?

Citit 1622 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.