Cocoşati de creditele în FRANCI ELVEŢIENI, datornicii gălăţeni AU PROTESTAT ÎN STRADĂ
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Cocoşati de creditele în FRANCI ELVEŢIENI, datornicii gălăţeni AU PROTESTAT ÎN STRADĂ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu credite în franci elveţieni pe 25-35 de ani, cu rate care s-au dublat şi chiar triplat de la momentul contractării şi până în prezent, zeci de gălăţeni care abia îşi mai pot plăti datoriile au ieşit ieri în stradă ca să ceară măsuri urgente care să îi salveze de la faliment. Au luat bani de la bănci în ani în care francul elveţian era o monedă puternică, pentru a-şi lua case, iar acum, ei şi familiile lor, abia mai pot trăi de pe o zi pe alta.

Este cazul Elenei Lazăr, o tânără de 33 de ani, şi mama unui copil de un an şi jumătate. Un al doilea prunc este pe drum, iar ea şi soţul ei nu ştiu dacă vor mai reuşi să-şi achite împrumutul de peste 70.000 de franci, pe care l-au făcut în 2007, ca să-şi ia apartament. "Avem un venit total în casă de 3.000 de lei, iar rata a ajuns la 1.500 de lei lunar. Cu doi copii e foarte greu, sunt multe cheltuieli, ca să nu mai vorbim de facturi, utilităţi, mâncare. Mai avem de plătit încă 28 de ani de-acum înainte, dar dacă nu se face ceva, să se convertească creditele în lei, nu vom reuşi", ne-a spus gălăţeanca.

Într-o situaţie la fel de disperată se află şi Marian Neagu, care în 2008 a luat un credit de peste 60.000 de euro. Acum plăteşte chiar şi 1.400 de lei pe lună. "Avem un venit în casă de 1.800 de lei şi un copil mic. O fetiţă mi-a murit, am stat cu ea prin spitale. Nu mai ştim ce să facem. Noroc că avem părinţi la ţară, care ne ajută cu mâncarea. Guvernul să facă ceva, altfel vom ajunge în stradă!", ne-a spus bărbatul.

La mitingul care a avut loc ieri, în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, la care datornicii au cerut să le fie convertite creditele în lei, s-au strâns circa 70 de persoane.

Citit 3112 ori Ultima modificare Vineri, 13 Februarie 2015 19:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.