Medicamentele se vor IEFTINI de la 1 iulie

Medicamentele se vor IEFTINI de la 1 iulie
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Medicamentele se ieftinesc cu 20 la sută, de la 1 iulie, a anunţat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, potrivit realitatea.net. "Noile preţuri sunt afişate pe site-ul Ministerului Sănătăţii", a adăugat oficialul. Ministrul a precizat că este cel mai mic preţ european al medicamentelor.

Noul Catalog naţional al preţurilor medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piaţă (CANAMED) va intra în vigoare din 1 iulie, existând peste 100 de medicamente în vechiul catalog care nu au fost niciodată comercializate.

Ordinul ministrului Sănătăţii privind aprobarea noului CANAMED a fost trimis, vineri, 19 iunie, la Monitorul Oficial, pentru publicare. Potrivit Mihaelei Udrea, director în Ministerul Sănătăţii, nu există bolnavi care să fi suferit pentru că din CANAMED lipseşte vreun medicament, iar în vechiul catalog au fost identificate peste 100 de medicamente care nu au fost niciodată comercializate în România.

„Din cunoştinţele noastre nu există bolnavi afectaţi de vreo lipsă din CANAMED. Sper să nu apară ulterior. Acesta este un proces continuu, dar, cu siguranţă, dacă va apărea punctual o situaţie de acest gen, vom răspunde de urgenţă pentru ca pacienţii să nu simtă lipsa medicamentelor de pe piaţă”, a spus Mihaela Udrea. Potrivit acesteia, sunt necesare două cataloage de medicamente şi, începând cu luna septembrie, o nouă metodologie de calcul a preţului, care să corespundă şi să poată fi aplicabilă în toate unităţile, dar fără a depăşi preţul de rambursare din fond. „Adică să nu se plătească mai mult şi nici pacientul care primeşte medicamentul compensat să nu plătească mai mult”, a adăugat Udrea, citată de adevarul.ro.

Pacientul va plăti în plus din buzunar pentru medicamentul inovativ

Ea a mai spus că, prin noul ordin, în situaţia în care producătorii nu respectă preţul conform metodologiei de calcul au posibilitatea să îl conteste în termen de 90 de zile.

„Dacă doresc să meargă la preţul aprobat anterior prin ordinul de ministru, atunci cu siguranţă va fi comercializat în România şi va intra în rambursare, dar nu mai mult de şase luni, după care, dacă doresc să se alinieze, vor merge cu 5% mai puţin din preţul de producător”, a mai spus directorul. Totodată, Udrea a explicat că pacienţii care nu vor dori să ia medicamentul generic şi vor să îl ia pe cel inovativ vor plăti în plus diferenţa. Aceste lucru va fi posibil chiar de la 1 iulie. „Dacă pacientul solicită medicamentul inovativ, farmacia eliberează medicamentul inovativ, dar cu diferenţa de la preţul de rambursare până la preţul de raft al inovativului, care este mai mare decât preţul de referinţă generic”, a mai spus Udrea.

MS vrea încă o lege prin care să stabilească preţul medicamentelor

Însă preţurile la medicamente se vor mai schimba o dată. Asta pentru că imediat ce noile cataloage de preţuri vor intra în funcţiune, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii intenţionează să lucreze la o nouă lege prin care să fie statuată modalitatea de calcul a preţului la medicamente. În prezent, ea se face prin ordin de ministru, astfel că este schimbată în funcţie de orientarea partidului aflat la guvernare.

„La finalul acestei sesiuni parlamentare, imediat cum intră în vigoare ordinul şi cele două cataloage - catalogul naţional public, respectiv catalogul naţional CANAMED, vom începe să ne gândim la un nou sistem şi la o nouă modalitate de calcul a preţului la medicamente”, a completat Udrea.

Şefa Direcţiei Medicamentului din MS a mai precizat că economia estimată de autorităţi prin implementarea noilor preţuri la medicamente este de 10%. Legat de discontinuităţile din farmacii, Mihaela Udrea a spus că în acest interval s-au primit câteva sesizări punctuale de la pacienţi, medici şi chiar companii. „Din această situaţie de actualizare a preţului, farmaciile şi distribuitorii încearcă să îşi optimizeze preţul în sensul să nu mai aibă stocuri foarte mari întrucât producătorul nu acoperă din reducerea preţului nici măcar cu un procent. În această situaţie, pacientul, dacă merge cu o reţetă compensată sau gratuită şi solicită la farmacie, farmacia face o comandă fermă şi distribuitorul îi va aduce reţeta într-un interval de 24-48 de ore”, a declarat oficialul, adăugând că s-au depus dosarele pentru 1.800 de medicamente inovative şi pentru 3.800 de produse generice.

Citit 1139 ori Ultima modificare Luni, 22 Iunie 2015 17:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.