Căsătoriile dintre copiii romi, în analiză la Prefectură/ Vor dispărea controversatele tradiţii ţigăneşti?

Căsătoriile dintre copiii romi, în analiză la Prefectură/ Vor dispărea controversatele tradiţii ţigăneşti?
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

După ce, în urmă cu aproximativ două săptămâni, în presa centrală a circulat un filmuleţ care reda imagini de la o nuntă dintre doi copii de origine romă, despre care se presupune că ar fi avut loc la Iveşti (informaţie neconfirmată, însă, chiar şi în urma anchetelor Direcţiei pentru Protecţia Copilului şi Primăriei), ieri, în şedinţa Biroului Judeţean pentru Romi, desfăşurată la Prefectură, a fost dezbătut subiectul căsătoriilor dintre minorii de etnie romă.

Chiar dacă prefectul Dorin Otrocol, preşedinta romilor, Viorica Gotu, Ciprian Groza, purtătorul de cuvânt al Protecţiei Copilului, dar şi mulţi dintre cei prezenţi au condamnat astfel de practici, este greu de crezut că unii dintre romi vor renunţa la aşa-zisele tradiţii, fapt confirmat chiar de unul dintre participanţi, care a afirmat că „au fost, sunt şi vor mai fi” nunţi între copii.

Reprezentantul Direcţiei pentru Protecţia Copilului a afirmat că, începând cu luna septembrie, instituţia va demara o campanie de informare şi conştientizare în rândul familiilor rome din judeţ, în special în comuna Iveşti. „Vom demara campania şi în şcoli, este o campanie inclusiv de consiliere socială şi juridică privind evitarea creării anumitor situaţii conflictuale în comunitatea de romi”, a afirmat dr. Ciprian Groza.

„Conform legislaţiei în vigoare, acest lucru este asimilat relelor tratamente aplicate minorului, pentru care pedeapa este închisoarea de la trei la şapte ani şi interzicerea unor drepturi. Vă avertizez că această căsătorie, posibilă, conform tradiţiei dumneavoastră, căsătoria timpurie sau logodna copiilor poate genera abuz emoţional care se pedepseşte aşa cum tocmai v-am spus”, a avertizat prefectul Dorin Otrocol.

Citit 3946 ori Ultima modificare Joi, 30 Iulie 2015 18:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.