Ziua (parţial) fără maşini, celebrată între Brăila şi Galaţi. Cu bicicletele în basculantă şi bicicliştii în autocar (FOTO)

Ziua (parţial) fără maşini, celebrată între Brăila şi Galaţi. Cu bicicletele în basculantă şi bicicliştii în autocar (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ziua fără Maşini s-a transformat, între Brăila şi Galaţi, în ziua bicicletelor înghesuite în basculantă şi a bicicliştilor transportaţi cu autobuzele pe ale căror parbrize au fost lipite afişe cu „Ziua Internaţională fără Maşini”. Pare o glumă, dar nu este. După cum v-am anunţat, peste 200 de gălăţeni şi brăileni ar fi trebuit să facă ieri o punte, pe biciclete, între cele două oraşe, pentru a marca Ziua fără Maşini. Numai că lucrurile au luat o altă turnură...

Aşa cum fusese stabilit, la ora 13,30, bicicliştii din Galaţi şi-au dat întâlnire pe esplanada de la Sala Sporturilor şi au pornit în convoi spre parcarea din faţa Universităţii ”Danubius”. Între cei aproximativ o sută de ciclişti i-am remarcat pe Tincuţa Vrabie, directoarea generală a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Galaţi, pe colegul nostru informatician de la „Viaţa liberă”, Adrian Barbu, dar şi pe Gabriel Diaconu, studentul gălăţean care a parcurs cu bicicleta, în 25 de zile, drumul de la Londra până în Valea Plopului - 3.300 de kilometri - în scop umanitar.

Vin brăilenii!

În parcarea din faţa Universităţii „Danubius”, gălăţenii i-au aşteptat pe brăileni. Surpriză! În loc să vină pe biciclete, aşa cum fusese anunţat, aceştia au ajuns în Galaţi cu două autobuze şi şi-au coborât bicicletele dintr-o basculantă. Ce-i drept, cele trei maşini aveau pe parbriz un afiş cu numele acţiunii, „Ziua Internaţională Fără Maşini”. Brăileni purtau tricouri roşii, inscripţionate pe piept cu mesajul „Brăila 2021 - capitală culturală europeană”, iar pe spate cu „Ziua fără Maşini” şi le-au oferit şi gălăţenilor echipament identic. Îmbrăcaţi la fel, au pornit către Sala Sporturilor.

Greu la deal

Aşa aveau să constate câţiva dintre participanţi care au urcat bulevardul Galaţi la pas, ţinându-şi bicicleta de ghidon. La Sala Sporturilor au făcut o poză de familie, ca amintire. Apoi, brăilenii şi-au urcat bicicletele în rabă şi au pornit cu autocarele spre casă.

„Ne-am propus să venim până la jumătatea digului, unde să ne întâlnim cu prietenii din Galaţi, însă o problemă organizatorică ne-a împiedicat să facem acest lucru. Noi am parcurs astăzi jumătate din municipiul Brăila pe biciclete, însă lungimea digului este de peste 18 km şi era destul de obositor pentru un copil de 14 ani să parcurgă tot drumul în condiţii de securitate maximă. Am optat pentru această soluţie de compromis, să urcăm copiii în autobuze şi să parcurgem cel puţin o bucată de drum în Galaţi”, ne-a declarat Camelia Guşatu, directorul Direcţiei de Cultură, Învăţământ, Sport, Turism din Primăria municipiului Brăila.

Evenimentul de ieri face parte din calendarul manifestărilor organizate de Brăila pentru obţinerea titlului de ”Capitală culturală europeană în 2021”, competiţie în care are susţinerea Galaţiului, în urma unui acord semnat între primarii celor două oraşe, Marius Stan şi Aurel Simionescu.
Foto Anca Melinte

Citit 2780 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Septembrie 2015 10:01

5 comentarii

 • postat de Un ciclist/sofer
  Miercuri, 23 Septembrie 2015 17:57
  194.105.20.***
  @XYZ, cand nu stii despre ce vorbesti, mai bine taci! Daca aveai un gram de creier ai fi stiut ca diferenta dintre faptele prezentate in mass-media si faptele reale este uriasa. Ciclisti care ar face distanta Galati-Braila "cu o mana la spate" sunt foarte multi, atat in Galati cat si in Braila. Cunosc pustani care la 14 ani dadeau lectii la distanta parcursa. Aici e vorba de oficiali ai Brailei, inscrisi in eveniment, mai mult sau mai putin cu voia lor, care au zis "adica sa merg eu atat pe bicicleta?!", si pt ca normal, nu puteau veni doar ei cu masina, au "organizat" ca toata lumea sa vina asa.

  Iar comentariul asta vine din partea cuiva care este pe ambele baricade: pe o parte sunt ciclist, am parcurs distante mari, inclusiv Galati-Eforie si retur, iar pe de alta parte sunt sofer, am 6000 km cu masina doar in ultimele 4 luni. Si DA, sunt de parere ca si ciclistii au drepturi, drumurile fiind publice!!!
  0
  2
  Raportează
 • postat de ion
  Miercuri, 23 Septembrie 2015 11:21
  109.99.197.***
  Ca multe alte evenimente: "O GLUMA PROASTA"!!!
  0
  3
  Raportează
 • postat de eueu
  Miercuri, 23 Septembrie 2015 09:43
  217.73.162.***
  Ca de obicei, ca la romani ,, Ziua fara masini" dar cu masini. Organizatorii din cele 2 orase s-au trezit probabil in acea dimineata ca drumul de la Galati la Braila are 18 km si ca au tineri de 14 ani. O astfel de actiune ori era gandita in alta parte, ori era intrerupta circulatia 3-4 ore cat dura activitatea ptr ca tinerii sa se intalneasca la jumatatea drumului si erau astfel doar 9 km. Tot respectu ptr cei care au participat, ca nu e vina lor ca organizatorii nu au decat un neuron si ala lenes. Tot respectu si pentru cei care au oferit apa etc. Oameni buni daca tot nu va pricepeti decat sa aruncati banii pe evenimente organizate atat de prost si pentru care deveniti atat de ridicoli ca va contraziceti campania, nu mai bine stati voi acasa la voi si lasati de altii?
  0
  6
  Raportează
 • postat de xyz
  Miercuri, 23 Septembrie 2015 07:33
  92.80.148.***
  Marii biciclisti pentru care se intrerupe circulatia in Galati! Nu-s in stare nici sa faca2-3 kilometri, in schimb trebuie sa sufere tot orasul pentru tâmpeniile lor!
  11
  5
  Raportează
 • postat de gigione24
  Miercuri, 23 Septembrie 2015 07:14
  5.13.189.***
  O activitate laudabila care are parte de o prezentare rautacioasa! Vizibil aduceti osanale pentru tot ce inseamna Galati si puneti intr-o lumina proasta tot ce inseamna Braila! Chiar si in articol vedeti ca ati scris 2012 in loc de 2021! Actiunea, asa cum scrieti si voi, a fost in parteneriat, insa doar cei de la Braila au oferit tricouri si apa pentru hidratare! Si daca tot sunteti drepti, si voi, cei de la vl, ati venit cu masinile la ziua fara masini! Si nu sunt brailean... Era sa uit! Nu uitati sa-mi stergeti comentariul, asa cum faceti cu toate comentariile care vi se par potrivnice si care respecta totusi regulamentul!
  3
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.