Banda de hoţi „Caş pentru nuntă”

Banda de hoţi „Caş pentru nuntă”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Bogdan Apostu (foto), elev în clasa a doua, în loc să vadă, ca în poveşti, lupul la stână, a dat cu ochii de trei indivizi din Băneasa, veniţi la furat caş *

Aşa ceva numai pe coclaurile de la Jorasca se putea întâmpla. Informaţi că Gheorghe Apostu, din Bereşti, are stână serioasă, de 250 de oi şi capre, şi că brânza închegată de el poate sta, în felii, alături de alte gustări, în faţa invitaţilor săi la nuntă, un crescător de ovine din Băneasa, neobrăzat, în coaliţie cu doi indivizi, i-a furat, sâmbăta trecută, 20 de kilograme de caş şi şase de urdă. Veniţi cu căruţa, hoţii au lăsat-o la marginea unei păduri din apropiere, cu caii înhămaţi, trecând la „atac”.

Era aproximativ ora 18,15. Gheorghe Apostu, la vreo 700 de metri depărtare, se afla după cârdul de capre. Câinii de la stână, superficiali, au lătrat cum se latră în ziua de azi – cu economie. După ce le-au semnalat străinilor prezenţa şi-au văzut de treburi.

Răufăcătorii, tot înainte, spre uşa adăpostului. „Vom găsi caş suficient înăuntru, nu vom găsi?” – asta îi preocupa. Pentru că era închisă, s-au izbit în ea toţi odată, cu umerii. Nu avea cum să le reziste. În interior, brânză pusă la scurs, în strecurători atârnate de o grindă, şi, pe pat, un copil dormind învelit cu plapuma – nu i se vedea decât capul.

Unul dintre hoţi: „Ia uitaţi-vă cum doarme ăsta!”. Era Bogdan Apostu, elev trecut în clasa a II-a. În dimineaţa zilei respective, la ora cinci, sculat, mâna oile spre strungă. Doborât de oboseala acumulată peste zi, avusese motive să pună capul pe pernă mai devreme. În realitate, trezit de uşa care „zburase”, era buimac, nu ştia cum să reacţioneze.

În echipa de hoţi, distribuirea rolurilor s-a făcut tacit. Primul, s-a postat la intrare, să dea alarma în caz de primejdie; următorul, urcat pe un scaun, a luat caşul de la locul lui, iar cel de-al treilea s-a ocupat de sac – i-a ţinut gura desfăcută. Precaut, ca să deruteze poliţiştii, la sosirea la locul faptei, unul dintre „vizitatorii” nepoftiţi a renunţat la papucii din plastic, luându-i în mână, ca la plajă. A păşit printre câini în picioarele goale.

Din grabă, avea să-i uite pe pat, lângă plapuma lui Bogdan. De acolo au ajuns la Poliţia Bereşti – e vorba e o pereche de papuci bărbăteşti, uşori, de culoare gri. Caşul provenea din laptele de la trei mulsori.

Furtul în sine, urmărit de Bogdan cu sufletul la gură. Totul n-a durat decât 1-2 minute. S-a operat în stilul spărgătorilor de case de bani – cu rapiditate extremă. Sacul, luat în spinare de banditul cu „şunci” pe el.

Câinii le-au dat din nou onorul, recurgând la „gălăgia” lor obişnuită – doar cât să fie auziţi de stăpân. Primul semn rău observat de Gheorghe Apostu, la revenirea la stână: hăţurile, de la caii săi, nu mai erau pe oişte, unde le lăsase la amiază.

Copilul, speriat rău, plângea în hohote: „Tată, ne-au furat caşul!”. Încercând, călare pe cel mai iute bidiviu al său, să ajungă din urmă hoţii, n-a izbutit. Dând alarma la Poliţia Bereşti, a intrat în „dispozitiv” subinspectorul Viorel Marcu. A strâns probe, a audiat martori „la cald”. Agenţii de la Băneasa, implicaţi şi ei în identificarea celor din Grupul „Caş pentru nuntă”.

Comentariu foto: Timp de două minute, şcolarul Bogdan Apostu a fost mai inteligent decât bandiţii din Băneasa. Era treaz când unul dintre ei le-a spus celorlalţi: "Ia uitaţi-vă cum doarme ăsta!".

Citit 2186 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.