Un portcontainer pentru Germania, lansat la Damen Galaţi

Un portcontainer pentru Germania, lansat la Damen Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Marita M” a avut nevoie de două încercări pentru a primi botezul cu şampanie *

Într-o atmosferă destul de sobră - date fiind tensiunile generate de anunţatele valuri de disponibilizări şi cele două accidente de muncă de miercuri – în Şantierul Naval Damen a fost lansat la apă portcontainerul „Marita M”, având drept client firma germană Meyerung Schiffahrts GmbH & Co. Cu o lungime de 140,64 metri, o lăţime de 21,8 metri şi o capacitate de 9.300 tdw, nava este una dintre cele mai mari construite în şantierul gălăţean.

„Este a 19-a navă dintr-o serie de 20 şi este proiectată pentru transportul containerelor în magaziile de mărfuri şi punte. Este o navă puternică, performantă şi sperăm că vom avea şi pe viitor ocazia să facem unele la fel”, a declarat Kees de Ruiter, directorul general al Damen Galaţi.

Lansarea navei nu a fost lipsită şi de un moment mai puţin plăcut. Naşa navei, Maria Meyerring, a ratat, în momentul „botezului”, spargerea sticlei de şampanie de prova navei, ceea ce, pentru superstiţioşi, nu-i deloc de bine. Cu ceva ajutor, sticla s-a spart la a doua încercare.

Chiar şi aşa, dna Meyerring s-a arătat profund afectată de incident, având nevoie de consolarea şi susţinerea directorului Kees de Ruiter. După cum se vede, ghinioanele se cam ţin lanţ la Damen. Lipsă de comenzi, oameni concediaţi, accidente, dacă nici sticlele de şampanie nu se mai sparg se anunţă vremuri destul de tulburi pentru şantierul naval.

Apropo de „vremuri tulburi”, directorul Kees de Ruiter şi-a exprimat speranţa ca, în această săptămână, să se finalizeze negocierile cu sindicatele cu privire la plăţile compensatorii pe care le vor primi salariaţii disponibilizaţi.

„Este regretabil că s-a ajuns la aceste disponibilizări, însă situaţia economică ne obligă. Clienţii, armatorii, au anulat din comenzi şi e din ce în ce mai dificil de încheiat contracte noi. Se fac disponibilizări în tot grupul Damen, nu numai la Galaţi”, ne-a declarat directorul general Kees de Ruiter.

Acesta a precizat că planurile de investiţii din şantier vor fi continuate, în speranţa că, în cursul anului viitor, activitatea va fi relansată.

Citit 1241 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.