Miliarde de lei vechi încasate pe fals în acte

Miliarde de lei vechi încasate pe fals în acte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deşi a încasat toţi banii pentru construirea toaletei, firma care a câştigat licitaţia nu a realizat decât 50 la sută din lucrări * Banii au fost încasaţi în baza dispoziţiilor de plată semnate în fals de dirigintele de şantier * În urma presiunilor făcute de ISJ şi Primăria Tuluceşti s-au reînceput lucrările *

„Firma SC Pro Inv Euro SRL a câştigat anul trecut execuţia unui grup sanitar la Şcoala din Şiviţa. Deşi ultima tranşă de bani a fost primită de firmă încă din luna martie, lucrările sunt  realizate în proporţie de numai 50 la sută”.

„Am făcut verificări şi s-au primit toţi banii, pe lucrări neexecutate, în urma situaţiilor dirigintelui de şantier – firma SC Berzunti SRL – care a stipulat în documente că lucrările sunt terminate, deşi eu am fost la faţa locului şi am constatat cu ochii mei că nu este adevărat. S-au semnat dispoziţii de plată în fals, lucru care este foarte grav”, ne-a declarat inspectorul general Doru Resmeriţă (foto).

Conform contractului, lucrările ar fi trebuit să fie gata încă de la 31 decembrie 2008. Deşi s-au plătit peste 3 miliarde de lei vechi, în prezent sun gata doar pereţii, spune Doru Resmeriţă.

„Dirigintele de şantier s-a înţeles cu executantul”

Cel care a descoperit toate aceste lucruri şi care a sesizat conducerea ISJ este primarul comunei Tuluceşti -  Petrică Bratu: „Când am văzut că nu vin să termine lucrările, am intrat în panică. M-am interesat şi am descoperit că treaba nu e bună deloc. Am încercat să iau legătura cu reprezentantul firmei, dar nu mi-a răspuns la telefon”.

„Atunci am anunţat la ISJ.  Apoi s-au apucat de treabă, motivând că nu au putut continua lucrările pentru că era o neconcordanţă în proiect. Dar aceasta s-a rezolvat într-o singură zi, deci nu acesta era motivul. Nu cred că directoarea şcolii are vreun amestec. Nici ea, nici contabila nu se pricep la devize. Cred că dirigintele de şantier s-a înţeles cu executantul să dea lucrările terminate, ca acesta să-şi poată lua banii înainte”, a declarat primarul din Tuluceşti, Petrică Bratu.

Între timp, firma a reluat lucrările, dar va plăti penalităţi pentru zilele de întârziere. Este posibil ca elevii de la Şiviţa să înceapă anul şcolar în bune condiţii, iar toaleta să fie gata (mai ales că se percep penalităţi), însă falsul în acte ar trebui să suscite interesul organelor de control abilitate.

Din câte am înţeles, Inspectoratul Şcolar Judeţean  a trimis auditul, dar acesta a putut verifica numai documentele din şcoală. Povestea e cu atât mai gravă cu cât firma citată a obţinut nişte bani în vreme de criză, pe lucrări neefectuate, în timp ce există o mulţime de alte societăţi care au executat lucrări în avans, nu şi-au primit banii.

Citit 1678 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.