Criză la Judecătorie

Criză la Judecătorie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Viceliderul Grupului Parlamentar PD-L din Camera Deputaţilor, Mihail Boldea, a sesizat marţi, pentru a doua oară în acest an, Ministerul Justiţiei şi CSM pentru situaţia limită în care a ajuns justiţia la Galaţi.

“Este o situaţie dramatică în acest moment. Cei care îşi caută dreptatea în justiţie sunt obligaţi, în acest fel, să facă cheltuieli suplimentare, în timp ce Constituţia României statuează gratuitatea acestui drept fundamental al omului”, susţine deputatul PD-L.

„Atât CSM, cât şi Ministerul Justiţiei sunt interesate ca lucrurile să funcţioneze eficient, iar situaţia de la Galaţi este total inacceptabilă. Am sesizat la începutul anului această problemă la ambele instituţii, însă lucrurile nu s-au remediat. Mai mult, sunt semnale că justiţia este pe cale să se blocheze la Judecătoria Galaţi”, a precizat Mihail Boldea.

Termenele de judecată sunt din ce în ce mai lungi, cu o medie de până la 5 luni pentru un proces, după înregistrarea cauzei la Judecătorie. În acest ritm, există riscul ca Justiţia să nu se mai poată aplica în Galaţi. „Aştept un răspuns la aceste sesizări care să ofere soluţii reale pentru deblocarea procesului de justiţie, nu pretexte pentru acest blocaj”, a mai declarat Boldea.”

Ce se întâmplă?

Conducerea Judecătoriei Galaţi ne-a confirmat faptul că lipsa de personal de la această instanţă îşi spune cuvântul. „Lucrăm cu doi arhivari mai puţin în materie civilă. Funcţia de registrator este ocupată în acest moment de un grefier. De asemenea, nu avem agent procedural. Din toate aceste motive nu mai putem asigura serviciul de primiri”.

„Acţiunile noi care trebuie înregistrate la Judecătorie se pot trimite prin fax sau prin poştă. Se primesc doar actele originale – legalizări şi investiri cu formulă executorie. Aceasta este situaţia pentru toată luna august. Sperăm ca din septembrie să revenim cât de cât la normal, deşi lipsa personalului este o problemă destul de mare. De multe ori am spus că avem nevoie de oameni la această instanţă”, ne-a spus domnul judecător Robert George Florea, purtătorul de cuvânt de la Judecătoria Galaţi.

Această situaţie a lipsei de personal datează de mult timp, dar cei din minister şi de la CSM nu au luat nicio măsură pentru a completa schema. Nu mai vorbim de suplimentarea acesteia, aşa cum s-a cerut de altfel în multe rânduri…  Vom vedea ce se va întâmpla în septembrie.

Citit 936 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.