Profit „subţire”, de criză, pentru Electrica Galaţi

Profit „subţire”, de criză, pentru Electrica Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cea mai mare companie a Galaţiului, combinatul ArcelorMittal, şi-a înjumătăţit consumul de curent *

Dacă finalul anului 2008 a adus Sucursalei de Distribuţie a Energiei Electrica Galaţi un profit de 32,782 milioane lei, cu 29 la sută mai mult decât era programat, bilanţul primului semestru din 2009 stă sub semnul crizei.

„Am continuat să obţinem rezultate financiare bune, dar recesiunea economică, reducerea consumului şi creşterea preţurilor au făcut ca profitul pe primele şase luni ale lui 2009 să fie de 11,193 milioane lei, cu aproape 45 la sută mai mic decât valoarea realizată în perioada similară a anului 2008”, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, directorul Electrica Galaţi, Iulian Aramă.

„Curentul electric rămâne cel mai important barometru al economiei naţionale, iar această scădere a profitului se datorează în principal scăderii consumului marilor consumatori. Este cazul celui mai mare agent economic al Galaţiului, Combinatul ArcelorMittal, al cărui consum s-a redus, de la 230 MW în primul semestru din 2008, la 110 MW. La fel, şi încasările pe care le-am avut de la combinat au scăzut, de la 30 de miliarde de lei vechi pe lună în 2008, la 15 miliarde. ArcelorMittal este singurul consumator industrial la care consumul a scăzut în primul semestru, dar în ultima perioadă se înregistrează totuşi o uşoară creştere, deci e un semnal pozitiv”, a spus directorul Electrica Galaţi.

Şi investiţiile la jumătate

Investiţiile au urmat şi ele acelaşi curs descendent, practic înjumătăţindu-se în primele şase luni: 4,544 milioane lei în 2009, faţă de 8,678 milioane în 2008.

Dintre investiţiile finalizate sau începute în această perioadă, Aramă a menţionat:

-    modernizarea liniei electrice subterane 110 kV Tecuci Est;

-    finalizarea lucrărilor de alimentare a blocurilor ANL din Tecuci;

-    finalizarea lucrărilor la linia aeriană 20 kV staţia Iveşti;

-    demararea lucrărilor de îmbunătăţire nivel de tensiune în oraşul Tg.Bujor, sat Moscu şi în comuna Umbrăreşti, sat Siliştea;

-    modernizări de linii aeriene 20 kV şi branşamente în cartierul Fileşti (Galaţi) şi în localităţile Cuca, Frumuşiţa şi Vânători.

Nu în ultimul rând, cu sprijinul Filialei Muntenia Nord, Electrica Galaţi a reuşit „finalizarea unui proiect de maximă importanţă pentru consumatori: introducerea tensiunii de 110 kV în staţia Galaţi-Centru, o investiţie totală de 12,728 milioane lei”, a mai spus Iulian Aramă.

Citit 2069 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.