11 ani de Euroregiune

11 ani de Euroregiune
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* După proiecte transfrontaliere mai mici, urmează marile fonduri structurale * Aproape patru milioane de vieţi din România, Republica Moldova, Ucraina… *

Astăzi se fac exact 11 ani de când, la 14 august 1998, printr-o ceremonie desfăşurată la sediul Consiliului Judeţului Galaţi – pe atunci în Palatul Administrativ – se semna „Acordul de constituire a Euroregiunii Dunărea de Jos”. 

Erau de faţă reprezentanţi la vârf ai administraţiilor regionale din judeţele Galaţi, Brăila şi Tulcea,  regiunea Odessa şi raionul Reni, ambele din Ucraina, raioanele Cahul şi Vulcăneşti din Republica Moldova. Euroregiunea are peste 3,9 milioane de locuitori şi o suprafaţă de peste 53.000 kmp, 65 de oraşe şi 1.370 de localităţi rurale.

Preşedinţia Euroregiunii, prin rotaţie, a fost atribuită pentru prima oară Galaţiului. Primul preşedinte a fost regretatul Răsvan Angheluţă, preşedinte al Consiliului Judeţului Galaţi. Vicepreşedinţi ai Consiliului Euroregiunii au fost Vasile Vladarciuc, preşedintele Consiliului Raional Cahul, şi Serghei Grineveţkii, preşedintele Administraţiei Regionale de Stat Odessa.

Prin rotaţie, preşedinţia a fost deţinută, pentru câte doi ani, de regiunea Odessa, raionul Cahul, judeţul Tulcea şi, din 2007, din nou Odessa. Preşedinte este conducătorul Consiliului Regional Odessa, tânărul bancher Mykola Skoryk.

În timp, am observat că discursul iniţial, strict naţionalist, al reprezentanţilor ucraineni s-a dezvoltat într-unul pragmatic şi mai încrezător, în timp ce partea moldovenească a fost constant deschisă dialogului.

Şi Euroregiunea a evoluat, de la festivaluri folclorice comune şi schimburi de experienţă, la dezvoltarea unor mici proiecte de finanţare europeană. Legislaţia diferită, cu toate eforturile de armonizare, a fost o piedică în dezvoltarea legăturilor. Eşecul, din motive economice, al legăturii pe apă Reni-Galaţi a fost urmat de reducerea activităţii universitare gălăţene la Cahul…

Cu acte în regulă

Obţinerea personalităţii juridice a Asociaţiei de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos”, o instituţie trilaterală a Euroregiunii, înregistrată oficial în martie, face acum posibilă accesarea fondurilor structurale europene prin programe trasfrontaliere.

Asociaţia are sediul la Galaţi şi are în spate o adevărată „fabrică de proiecte”: Direcţia de Dezvoltare Regională a Consiliului Judeţului Galaţi: n-a ratat nici un proiect de finanţare externă la care s-a angajat! – declara de curând preşedintele Consiliului Judeţului, Eugen Chebac.

„Cooperarea cu parteneri de dincolo de graniţă nu este o modă politică sau un moft administrativ, este o necesitate şi are obiective clare în procesul de rezolvare a unor probleme comune”, declară preşedintele gălăţean în „Ghidul cooperării transfrontaliere”, un instrument pentru ONG-uri din cele trei ţări lansat cu finanţare europeană, editat acum.  Preşedintele spune şi că a considerat întotdeauna o prioritate activitatea euroregională.

Preşedintele Skoryk, care promovează legăturile pe apă între regiunile noastre, construcţia unui aeroport şi a unui pod peste Dunăre, declară şi el, la ceas aniversar: „Sper ca munca noastră în cadrul Euroregiunii va contribui la intensificareea dezvoltării economice a regiunilor din Ucraina, România şi Republica Moldova precum şi la dinamizarea cooperării trilaterale de care să beneficieze toţi partenerii”. 

Andrei Malaşevschi, preşedintele Consiliului Raional Cantemir, zonă care se confruntă cu o puternică emigraţie a forţei de muncă, declară tot acum că „prin cooperarea transfrontalieră urmărim să atingem dezideratul reducerii decalajelor între regiuni şi chiar state membre ale unor asemenea structuri de cooperare.”

Printre proiectele transfrontaliere mai mari în desfăşurare cu Cahulul se numără Muzeul Satului, deja inaugurat (şi criticat), viitorul centru integrat de promovare şi dezvoltare economică transfontalieră de la Zătun sau centrul  transfontalier ecologic de la Vlădeşti, proiecte de infrastructură a drumurilor. Urmează proiectele mari.

Explicaţii foto:

1 – Emblema Euroregiunii Dunărea de Jos

2 - Primul preşedinte al Euroregiunii, regretatul preşedinte CJ Galaţi, Răsvan Angheluţă

3 - Cele trei ţări, reprezentate regional la vârf, la o întrunire euroregională în Cahul

Citit 794 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.