În anumite cazuri, ELECTRICA va avea voie să ţină consumatorii trei zile fără curent
Foto: ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

În anumite cazuri, ELECTRICA va avea voie să ţină consumatorii trei zile fără curent
Sediul Electrica Galaţi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Un proiect de ordin al ANRE prevede că, în anumite situaţii cauzate de condiţiile meteo, distribuitorii de energie electrică (Enel, CEZ, E.On şi Electrica) sunt obligaţi să restabilească alimentarea cu energie într-un termen extins la 72 de ore, cu 24 de ore mai mult decât în prezent.

Standardul de performanţă pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice prevede, în momentul de faţă, că termenul în care firma de distribuţie (Electrica SDEE Muntenia Nord, în cazul Galaţiului) este obligată să realimenteze consumatorii rămaşi fără curent, în urma avariilor cauzate de capriciile vremii, este de maximum 48 de ore.

Ordinul ANRE citat, care este încă în stadiu de proiect, măreşte acest termen la 72 de ore. Concret, proiectul prevede: „La articolul 16, alin. (1), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins: „c) pentru mediul urban sau rural, în condiții meteorologice deosebite care generează avarii în elemente ale reţelei electrice de distribuţie aflate în zona intravilană, în maximum 48 de ore”. La articolul 16, alineatul (1), după litera c) se introduce o literă nouă, litera d) cu următorul cuprins: „d) pentru mediul urban sau rural, în condiții meteorologice deosebite care generează avarii în elemente ale RED aflate în zona extravilană, în maximum 72 de ore”.

Reamintim că, în urma fenomenelor meteo extreme din perioada 19-21 aprilie 2017, sute de locuinţe din numeroase comune gălăţene au ajuns să stea fără lumină chiar şi peste două săptămâni, cu mult peste maximul admis de ANRE. La art.8 alin.(1) din Ordinul ANRE stă scris negru pe alb: „În situația în care operatorul de distribuţie nu asigură nivelul de performanță stabilit prin prezentul standard, utilizatorii racordați în zona din reţeaua electrică de distribuţie afectată au dreptul de a primi compensații”.

Citit 1788 ori Ultima modificare Luni, 29 Mai 2017 09:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.