În anumite cazuri, ELECTRICA va avea voie să ţină consumatorii trei zile fără curent
Foto: ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

În anumite cazuri, ELECTRICA va avea voie să ţină consumatorii trei zile fără curent
Sediul Electrica Galaţi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Un proiect de ordin al ANRE prevede că, în anumite situaţii cauzate de condiţiile meteo, distribuitorii de energie electrică (Enel, CEZ, E.On şi Electrica) sunt obligaţi să restabilească alimentarea cu energie într-un termen extins la 72 de ore, cu 24 de ore mai mult decât în prezent.

Standardul de performanţă pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice prevede, în momentul de faţă, că termenul în care firma de distribuţie (Electrica SDEE Muntenia Nord, în cazul Galaţiului) este obligată să realimenteze consumatorii rămaşi fără curent, în urma avariilor cauzate de capriciile vremii, este de maximum 48 de ore.

Ordinul ANRE citat, care este încă în stadiu de proiect, măreşte acest termen la 72 de ore. Concret, proiectul prevede: „La articolul 16, alin. (1), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins: „c) pentru mediul urban sau rural, în condiții meteorologice deosebite care generează avarii în elemente ale reţelei electrice de distribuţie aflate în zona intravilană, în maximum 48 de ore”. La articolul 16, alineatul (1), după litera c) se introduce o literă nouă, litera d) cu următorul cuprins: „d) pentru mediul urban sau rural, în condiții meteorologice deosebite care generează avarii în elemente ale RED aflate în zona extravilană, în maximum 72 de ore”.

Reamintim că, în urma fenomenelor meteo extreme din perioada 19-21 aprilie 2017, sute de locuinţe din numeroase comune gălăţene au ajuns să stea fără lumină chiar şi peste două săptămâni, cu mult peste maximul admis de ANRE. La art.8 alin.(1) din Ordinul ANRE stă scris negru pe alb: „În situația în care operatorul de distribuţie nu asigură nivelul de performanță stabilit prin prezentul standard, utilizatorii racordați în zona din reţeaua electrică de distribuţie afectată au dreptul de a primi compensații”.

Citit 1680 ori Ultima modificare Luni, 29 Mai 2017 09:53

2 comentarii

 • postat de Cazuri si cazuri
  Luni, 29 Mai 2017 17:43
  Ar fi bine ca ... in anumite cazuri... beneficiarii sa refuze sa achite facturile ...vreo trei luni de zile .
  0
  10
  Raportează
 • postat de Viorel Galateanu
  Luni, 29 Mai 2017 14:00
  cand se intampla ceva foarte rau si cei responsabili cu distributia termica, electrica, gaz (de energie in general) in loc sa fie SANCTIONATI pentru ca fac daune impotriva CLIENTILOR !!

  repede se cauta "solutii" prin care sunt IERTATI DE DAUNE !


  Pai la 3 zile fara frigider, trebuie sa ma despagubeasca pentru ca aveam in frigider si ce aveam in combina !! cel putin !

  dar vine statu roman comunisto-socialist si gata - rezolva din pix problema !


  NUUUU, nu pentru clienti cum ati crede... pentru firme (vezi si scandalul cu imprumutul in franc elvetian care.... pana la urma... bancile nu au patit nimic, sefu acuzat ca securist?! al BNR tot in functie este.... desi trebuia la un asemenea scandal sa isi dea demisia... si ??? clientii ??? SA PLATEASCA ! cine ii pasa de ei ?! in tara asta)
  1
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.