Pogea trebuie să achite statului o amendă de 4800 lei, deoarece nu a dat la timp banii Înaltei Curţi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, va fi nevoit să plătească statului suma de 48 de milioane lei vechi reprezentând contravaloarea amenzii dispusă de Curtea de Apel Bucureşti în urmă cu o lună, deoarece nu a plătit la timp salariile integrale către magistraţii instanţei supreme.

Mai exact, Curtea de Apel Bucureşti a dispus pe 9 iulie, la cererea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), anularea adresei 294512 emisă de MFP, obligând Ministerul să deschidă creditele bugetare pentru luna iulie, în cadrul capitolului "Autorităţi judecătoreşti", titlul "Cheltuieli de personal". Hotărârea CAB din 9 iulie, executorie de altfel, a rămas irevocabilă pe 19 august, prin decizia ÎCCJ.

Avocatul Înaltei curţi, Corneliu Liviu Popescu, a explicat, pentru NewsIn, că Ministerul Finanţelor Publice trebuia să deschidă creditele şi să plătească banii ceruţi de Înalta Curte încă din 11 iulie.

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a admis, pe 16 iulie, o altă cerere a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), în sensul că a aplicat ministrului Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi întârziere în executarea sentinţei civile 2873 din 9 iulie.

Raportat la un salariu minim brut pe economie de 600 de lei, reiese că ministrul tebuie să plătească, pentru cele 40 de zile care au trecut de când magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au obligat Ministerul Finanţelor Publice la deschiderea creditelor bugetare şi plata salariilor către Înalta Curte, o amendă în valoare de 4.800 lei.

Ministerul Finanţelor Publice a plătit joi salariile aferente lunii iunie pentru angajaţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, incluzând în acestea sporul de 50%, după ce a pierdut definitiv şi irevocabil procesul intentat de instanţa supremă.

Vicepreşedintele Înaltei Curţi, Lidia Bărbulescu, a declarat joi, pentru NewsIn, că banii au fost viraţi şi că pot fi ridicaţi de angajaţii instanţei care au refuzat, timp de două luni, să-şi ridice salariile care nu mai cuprindeau sporul de 50%, potrivit unei adrese a Ministerului Finanţelor Publice.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, ar fi riscat să fie sancţionat cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă de la 25.000.000 lei la 100.000.000 lei, pentru neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, dacă nu ar fi plătit banii către Înalta Curte.

Citit 740 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.