Revoltă publică la o casă de schimb valutar

Revoltă publică la o casă de schimb valutar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Zeci de oameni au forţat ieri intrarea într-o casă de schimb valutar din oraş * „Exchange”-ul de la IREG - acuzat că măsluieşte cifrele din cursul la zi * Verificările Protecţiei Consumatorului în casele de schimb valutar din Galaţi continuă toată săptămâna *

Le-a ajuns cuţitul la os! Ieri dimineaţă, în faţa unei case de schimb valutar din zona IREG, zeci de gălăţeni au fost la un pas de a intra cu forţa într-o casă de schimb valutar, pentru a-şi recupera banii. Ce i-a adus la disperare pe concitadinii noştri? Ca de obicei, oamenii spun că de vină au fost neconcordanţele între cursul afişat şi cel folosit la preschimbarea efectivă a valutei în lei.

Ţepuit cu 10 milioane de lei vechi

Au fost, după cum spun chiar ei, ţepuiţi de bani grei! „Vreau măcar să îmi dea cât trebuie pentru banii mei, hai, nu cât era trecut pe afişaj, dar cât scrie la cursul oficial”, cere înnebunit Iulian Maxinon, cel mai nou păgubit al casei de schimb valutar de pe strada Siderurgiştilor, de pe partea IREG-ului.

Bărbatul a venit ieri dimineaţă, pe la ora 11, la casa de schimb valutar ca să schimbe euro. Spune că a pierdut 10 milioane de lei, pentru că unul era cursul pe care l-a văzut el, şi… alţii erau banii primiţi la schimb:

„Eu înţeleg că nu pot anula tranzacţia, că am semnat! Dar vreau măcar banii mei, cât erau ei la cursul zilei! Am pierdut 10 milioane?! Erau banii mei, bani munciţi, nu furaţi! Vroiam doar să îi schimb şi să plec cu familia în concediu!”, explică bărbatul. Alături de el, nevenindu-i parcă a crede, soţia lui aşteaptă o minune.

Poveşti de groază financiară

Nu numai Iulian Maxinon a avut probleme la „Exchange”. „Mie mi-au tras ţeapă săptămâna trecută! Îşi bat joc de noi, inversează cifrele alea două de la capătul rândului care arată cursul valutar la zi”, strigă o femeie.

În jurul lor, alţi gălăţeni şi poveştile lor de groază: „A păţit-o şi tata! S-a întors cu bani din Spania şi s-a trezit că mai bine nu mai muncea şase luni afară, după ce a schimbat la ei”, povesteşte un tânăr.

Poliţie şi Jandarmerie

Revoltată, mulţimea se buluceşte la intrarea în casa de schimb. Încuiată în spatele uşilor de termopan, gestionara refuză până şi dialogul cu Ştefan Gohoreanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei, venit la faţa locului pentru a calma spiritele.

Patru maşini ale Poliţiei, alături de cele ale Jandarmeriei reuşesc să ţină în frâu mulţimea. După o oră, Ştefan Gohoreanu anunţă că „mulţimea a fost dispersată, iar în cauză se întreprind cercetări”.

Comisarii iau la puricat toate casele de schimb

Carmen Tudor, comisar-şef în cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Galaţi anunţă măsuri urgente luate în cazul caselor de schimb valutar:

„În acest moment, cinci reclamanţi (N.R. ieri) dau declaraţii la Poliţie. Cel mai mult se pare că a pierdut la schimb un bărbat care a vândut 900 de euro la o valoare afişată de 4,2 lei şi de fapt a primit 3,9 lei per euro, deci o diferenţă destul de serioasă. Protecţia Consumatorului va monitoriza toată săptămâna activităţile tuturor caselor de schimb valutar, pentru că ne imaginăm că între timp mulţi dintre proprietari şi-au reglat «problemele»”.

Învăţătura de minte…

Deşi intens mediatizate - chiar despre această casă de schimb "Viaţa liberă" a scris de mai multe ori -  cazurile de români ţepuiţi de casele de schimb valutar şi de cursurile aparent generoase afişate de acestea, nu îi învaţă minte pe conaţionali! Deşi ştim bine că odată semnat, actul prin care acceptăm schimbarea banilor la un schimb valutar sau altul îi leagă de mâini chiar pe oamenii legii, ne aruncăm cu capul înainte.

În căutarea unor sume măcar uşor ajustate în sus, preferăm să riscăm şi să mergem pe mâna celor care se bucură de o reputaţie atât de proastă în domeniul financiar, decât să apelăm la una dintre sutele de bănci şi sucursale de bănci care împânzesc oraşul.

De cele mai multe ori, riscul nu face banii şi ne lasă nu doar cu frustrarea că nu am învăţat din experienţa altora, dar şi cu durere de a fi luat lecţii pe banii noştri.

Citit 2227 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.