O navă multifuncţională pentru Italia, lansată la Damen

O navă multifuncţională pentru Italia, lansată la Damen
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „MED DIECI” este destinată deservirii platformelor marine de foraj din Marea Mediterană *

O nouă navă multifuncţională de tip AHTS (navă de manevră ancora, remorcaj şi aprovizionare – n.r.) a fost lansată la apă, joi, în Şantierul naval DAMEN Galaţi. Nava, botezată „MED DIECI”, este destinată companiei italiene Med Offshore, şi a ieşit de la docurile şantierului după mai bine de un an şi jumătate de muncă a navaliştilor gălăţeni.

„Este o navă complexă, capabilă să execute misiuni dintre cele mai diverse: să transporte provizii şi echipaj pentru platformele marine de foraj, să execute operaţiuni de manevră ancora pentru ţevi submarine, să participe la operaţiuni de salvare, de stingere a incendiilor sau remorcare”, a precizat Kees de Ruiter, directorul general al DAMEN Galaţi.

„MED DIECI” are o lungime de 67,1 metri, o lăţime de 15 metri şi un deplasament maxim de 1.950 tone. Deservită de un echipaj format din 29 persoane, nava poate atinge o viteză de 15 noduri şi este capabilă să exercite o tracţiune la punct fix de 120 tone.

Printre echipamentele speciale ce îi vor intra în dotare se numără sistemele integrate de monitorizare şi alarmare, sistemele de poziţionare dinamică, o macara telescopică electro-hidraulică, două tunuri anti-incendiu, sisteme pentru recuperarea produselor petroliere.

Administratorul Med Offshore, Federico Garolla di Bard, s-a arătat foarte încântat de noua achiziţiei: „Nu e prima dată când avem relaţii de afaceri cu şantierul Damen Galaţi. Este a doua navă construită pentru noi, după cea livrată în septembrie 2006 şi de care suntem foarte mulţumiţi. Noua navă va fi destinată  acordării de asistenţă platformelor de foraj marin, dar este, practic, o navă universală. Primele ei misiuni vor fi în zona Mării Mediterane”.

Dat fiind faptul că modelul acestui tip de navă s-a dovedit unul de succes, conducerea şantierului naval speră că pe viitor vor mai veni şi alte comenzi asemănătoare. Până la sfârşitul anului, Damen Galaţi va mai livra încă opt nave, de diferite dimensiuni şi funcţionalităţi.

Citit 1425 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.