"Transportul în comun e atât de subvenționat, încât mă bate gândul să-l fac gratuit". Interviu cu primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu (II)

"Transportul în comun e atât de subvenționat, încât mă bate gândul să-l fac gratuit". Interviu cu primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu (II)
Evaluaţi acest articol
(40 voturi)

Într-o discuţie amplă cu primarul Galaţiului, facem radiografia proiectelor finalizate până acum, a performanţelor echipei din Primăria Galaţi, a dificultăţilor întâmpinate, creionând şi modul în care edilul vede munca în administraţie, dar şi felul în care îşi doreşte să se desfăşoare proiectele aflate în derulare.

A.O.: În primul mandat, ați rezolvat problema încălzirii prin desființarea sistemului centralizat și acordarea de ajutoare pentru cumpărarea de centrale individuale. Ați declarat că al doilea mandat e rezervat transportului în comun.

I.P.: Într-adevăr, așa este.

A.O.: Ne dați bani să ne cumpărăm toți mașini sau care e soluția?

I.P.: Am să intru în aceeași paradigmă pentru care am suferit, inclusiv ca om, anul trecut, când a fost vorba de taxele și impozitele locale pentru mașinile poluante, și anume: un număr cât mai mare de mașini reprezintă o problemă din ce în ce mai mare. În Occident, numărul mașinilor începe să scadă. Nu ca în România, noi avem apetitul ăsta, disperarea asta de a ne arăta statutul social, "uite, eu îmi permit trei mașini, zece mașini, i-am luat mașină și lui ăla micu’, deși nu are carnet, o să ia peste zece ani carnetul, dar nu contează, lasă să fie acolo, să se vadă că am". Afară, lumea ușor-ușor renunță, tocmai pentru că există o formă de transport în comun de o calitate mai mult decât bună. Ce înseamnă asta? Două chestii: să ai mijloc de transport modern, în care să nu-ți fie scârbă să te urci, o dată, doi, să știi că vine la ora afișată și că nu aștepți în ploaie, vânt, zăpadă, mai mult de câteva minute. Din păcate, românii, și aici mă aflu printre ei, sunt extrem de comozi. Uitați-vă, ne este prezentat, inclusiv prin filme, faptul că te duci cu mașina până la gară, ai lăsat-o acolo, ai luat trenul, te-ai dus în localitatea unde ai treabă, de acolo mergi cu transportul în comun, vii înapoi seara, ți-ai luat mașina și te întorci acasă. La noi totul trebuie să se întâmple la o aruncătură de băț. Dacă-i spui cuiva că din Cantemir, dau un exemplu, și până în Barieră trebuie să schimbe trei mijloace de transport în comun, va înnebuni. "Cum adică, domnule, eu am treabă în Bariera Traian, da?! M-am urcat în Cantemir și am coborât în Bariera Traian, nu mă pui tu pe mine să schimb 17 cu 29, 29 cu 102 și tot așa, nu-mi faci mie dintr-astea, că la mine timpul e prețios". Perfect valabil! Timpul tuturor e prețios, dar trebuie să ieșim din zona asta de comoditate și să înțelegem că singura modalitate de transport public, "în comun", ca să-i spun așa, care te ia de la scară și te lasă unde vrei tu se cheamă "taxi", nu "autobuz". Și ești liber ori de câte ori vrei să-l folosești. Când vine vorba de transport în comun, obligația, atât morală, cât și, cel mai probabil, legală, a unei administrații publice este de a conecta toate părțile orașului. Nu trebuie să-ți pună traseu de unde locuiești și până unde ai tu treabă, pentru că suntem 304.000 de locuitori și ce-ar fi dacă ar fi 304.000 de trasee și 304.000 de autobuze? S-ar bloca absolut tot. De asta v-am spus că această interconectivitate de care vorbeam mai devreme, cu puncte-cheie în care știu că mă duc, îl preiau pe următorul și plata e un singur bilet, care îți folosește pentru trei, patru, cinci autobuze, câte vrei tu să schimbi.

La nivelul unităților cu care facem transport în comun, tramvaie, autobuze, troleibuze, lucrurile au început să se schimbe în ultimii doi, trei ani, avem 80 de autobuze noi, nu mai vechi de doi ani, avem 17 troleibuze și şase tramvaie. Lucrurile nu rămân așa, vor mai fi fonduri. Probabil, într-un viitor foarte apropiat, nu mai departe de un an, un an și jumătate, veți mai vedea minimum încă 40 de autobuze și cred că încă 10-15 troleibuze și în felul acesta acoperim întreaga flotă a celor de la Transurb cu mijloace de transport noi și moderne.

A.O.: Sunt pe profit firmele care ne asigură transportul în comun?

I.P.: Nu e nicăieri în lume o astfel de firmă pe profit, cu excepția celor private care reușesc să-și optimizeze costurile. Nu există mijloc de transport în comun care să nu fie subvenționat. La Galați e atât de subvenționat, încât mă bate gândul să-l fac gratuit total, nu mai e mult, e doar un fleac, ce încasăm noi de prin piață, cu sau fără, aproape că e la fel.

A.O.: Nu cumva numărul angajaților afectează profitabilitatea companiilor? Există o corelație cu ce se întâmplă în străinătate din perspectiva numărului de angajați?

I.P.:  Există niște normative, începând cu Legea muncii. Dacă la nivelul șoferilor, lucrurile sunt destul de clare: lucrezi opt ore, bun, te mai pot ține niște ore suplimentare, aceste autobuze ies la ora 5 dimineaţa și se retrag pe la 12 noaptea. Serviciul acoperă un interval orar extrem de consistent. Fiecărui autobuz ar trebui să-i fie alocați cam trei șoferi. Se poate îmbolnăvi unul, își poate lua concediu altul, sunt drepturile oamenilor.

A.O.: Dar la personalul TESA?

I.P.: Aici se mai poate jongla. Putem vorbi, la un moment dat, de externalizarea mentenanței, reparațiilor, dar s-ar putea ca ce iei pe mere să dai pe pere sau să nu mai ai aceeași larghețe în a funcționa. De ce spun asta? Pentru că, în relația cu un privat, dacă nu l-ai plătit la timp, cel mai probabil, te va lăsa cu autobuzele nereparate, așa, fiind doar angajații tăi, lucrurile pot merge altfel. Sunt plusuri și sunt minusuri. Eu vă spun de unde vine problema, dar n-o să vă placă nici dumneavoastră, nici celor care ne citesc. Unul, într-adevăr, poate fi un aparat TESA ceva mai consistent decât ar fi necesar, o recunosc, și se lucrează la chestia asta. Dacă o să vă interesați, el a fost subțiat, nu cât trebuie, recunosc, dar s-a mai subțiat.

A.O.: Pe timpul mandatului dumneavoastră?

I.P.:  Da. Și doi, din perspectiva utilizatorului de zi cu zi, nerealismul costurilor. Un preț real pe bilet, sincer, cred că ar trebui să fie cam zece lei, real! Nu e nimeni dispus să dea banii ăștia. Nu e nimeni dispus să dea nici măcar cinci lei. Nu e nimeni dispus să dea nici măcar un leu.

A.O.: Totuși, cei din transportul privat rezolvau această problemă a rentabilității.

I.P.: Da, prin realismul costurilor, reducerea la maximum a ceea ce înseamnă oameni care produc, șoferi, contabili, și o ofertă reală. Prietene, uite, ca să te duc de aici până la Chiraftei te costă atâția lei. Nu-ți convine, nu vrei, eu nu aduc bani de acasă. Că ăla nu poate să aducă, la primărie se cam pot aduce bani din exterior prin subvenții. Omul are de ales: o ia la pas sau acceptă prețul.

A.O.: Există discuții, negocieri cu vreun mare investitor, la acest moment?

I.P.: Discuții au existat mereu, că nu s-au concretizat, că au ales de fiecare dată alte zone e o problemă ce ține de investitor, nu de primar. Am să vă dau un exemplu, cu o firmă al cărei nume n-am să-l dau, rămăseserăm noi în ultimele trei orașe unde s-ar fi putut duce. La un moment dat, nu mi-au mai răspuns la telefon. M-am urcat în mașină și m-am dus la sediul lor, undeva pe lângă Brașov. Răspunsul lor? Domnule, iertați-ne, dar ați fost mult prea corect în relaționarea cu noi și ne-a fost rușine să vă spunem că am ales Oneștiul. Bun, dar ce ați găsit atât de atractiv la Onești, i-am întrebat. Forță de muncă mai ieftină, mai multă pe segmentul lor de activitate, de subansambluri auto.

A.O.: Gălățenii părăsesc orașul pe capete. Ce poate face administrația locală pentru a opri exodul?

I.P.: În primul rând, nu ce poate să facă primăria, ci ce poate să facă presa. Nu e vina primăriei. Când îi servești în permanență cu lingurița și undeva în subconștient le sunt strecurate lucrurile extraordinar de urâte, păi, nu începe și omul ăla să-și urască locul de baștină?

A.O.: Sau să treacă în extrema cealaltă și să supraliciteze naționalismul.

I.P.: Da. E și asta. Deci presa trebuie să înțeleagă rolul formativ pe care îl are, formarea de opinii corecte. Alternativa ar fi să le arăți o gaură în asfalt, dar și o realizare, o școală veche, dar și o școală refăcută. Să-i dai opțiunea omului de a alege și de a-și forma capacitatea de a discerne binele de rău. Eu chiar cred în rolul formativ al presei. Dar dacă un angajat ce trebuie relocat la Galați dă o căutare pe Google și află numai despre crime și infracțiuni și că administrația e un dezastru, el nu va mai veni niciodată aici.

Dezinteresul păturii de mijloc pentru tot ce înseamnă administrație vine dintr-o lehamite cu care merge mână în mână. Se iau anumite elemente din politică, presa lucrează cu materialul clientului, dar le scoate, le extrapolează și face o imagine generală dintr-o excepție, sapă adânc și descoperă că, atunci când intri în politică, intri într-o mocirlă și descoperă ăștia că atunci când erai mic, ai dat cu mingea, ai spart un geam și ai fugit fără să-l plătești sau fără să fi avut tăria de caracter la șase ani să te duci să recunoști fapta, ei, toate chestiile acestea au dus la situația în care ne aflăm. Vârfurile societății civile n-au mai avut disponibilitatea de a intra în acest joc, pentru că nu cred că există cineva pe planeta asta care să nu aibă un mic secret, unul mai mic sau mai mare, unul care să fie dispus în a-l împărtăși cu cetățenii, avem moda asta de a eviscera pe oricine care a trecut dincolo de un etalon, totul e public. Nu te interesează rezultatul, te interesează cu cine am mâncat, cu cine am discutat. Nu te interesează dacă e făcută strada, ci că eu am stat azi-noapte până la ora două. Nu e problema ta. Din păcate, a devenit mult mai important unde ai stat și cu cine ai fost decât rezultatul muncii tale. Cei decenți vor face pasul înapoi aflând acestea și cum niciun loc nu rămâne neocupat, fac pasul înainte cei fără rușine și cei care se cred cei mai deștepți și uite ce avem.

A.O.: Aici e rolul educației formale a cetățeanului. Rolul presei e altul, acela de a da alarma socială, de a semnala ce nu e bine. Primul lucru care se învață într-o facultate de jurnalism este definiția știrii. “Un câine a mușcat un om" nu e o știre. Ştire este “un om a mușcat un câine”. Diferența o face exact extraordinarul, ordinarul fiind fapta comună. La fel și cu semnalările actelor politice pe care presa trebuie să le cearnă de faptul comun, de irelevant. Alternativa ar fi o presă laudativă care, abia ea, naște monștri.

I.P.:  Mergeți la INS (Institutul Național de Statistică, n.r.), dincolo de faptul că ne pleacă niște studenți, destui gălățeni optează pentru munca în afara țării. Uitați-vă la mediul rural sau periurban, sau Brăila, veți vedea că, demografic, în ultimii șapte-opt ani, Galațiul este pe un trend ascendent. Pleacă unii, dar vin alții înapoi. INS dă 304.000 de locuitori ai Galațiului la momentul de față. Dacă vă veți uita pe raportările pe care le primesc zilnic despre incidența Covid, veți vedea că acestea iau ca număr de referință 310.000 de locuitori. Mentalul colectiv la nivelul Galațiului acoperă credința că nu mai e nimic de făcut. Cum s-a ajuns la asta? Dacă îl convingi în fiecare zi pe unul că e bolnav, după un an, ca în urma picăturii chinezești, ajungi și tu să crezi că ești bolnav. Devii ipohondru, ajungi să simți că te doare. Noi ne alarmăm că nu a venit o companie mare care să creeze locuri de muncă la nivel de directori. Toată lumea își dorește un job la birou, cu foarte multe mii de euro pe lună, mașină la școală, nu se poate. Chiar înainte de a veni dvs., a fost aici unul dintre marii investitori, poate cel mai mare din HoReCa la nivel local. Unul dintre hotelurile pe care le deține stă deocamdată închis, e în mijlocul orașului. Este închis pentru că nu vin oameni să se angajeze. Are 20 de posturi la liber de șase luni. Nu vine nimeni. Universitatea făcea înainte de pandemie Bursa Locurilor de Muncă. Numărul celor care treceau pragul acela era mai mic decât numărul de joburi scoase spre prezentare. Revenim la întrebarea anterioară: cum se adaptează orașul? Vine investitorul după ce știi tu să faci sau te dai tu după investitor. Dacă nu te adaptezi tu, cel mai probabil, dispari ca dinozaurul. Dacă până acum erai fierar betonist și, de mâine, toate fabricile se transformă în confecții metalice, înseamnă că va trebui să înveți să sudezi sau să tai. Dacă tu nu înveți lucrul ăsta și aștepți ca primăria să vină și să facă ceva cu fierul beton, ești în eroare.

A.O.: Primăria nu poate facilita apariția de școli profesionale, cursuri de calificare de scurtă durată care au încetat să existe?

I.P.: Ba există. În România, forma de stat există, în toate fostele licee profesionale. La absolvire primești o diplomă care spune că ești sudor, electrician etc. Există și școli, cursuri de reconversie profesională.

Ar trebui să și vrei. Din păcate, știu că n-o să fiu pe placul multora, eu m-am cam săturat să fim politically correct, să nu deranjăm pe nimeni. 80 la sută dintre cei care merg să facă reconversie profesională se duc pentru că se mai dau niște bani. Și chiar asta se întâmplă, dacă te înscrii la un curs, primești niște sute de lei pe lună. Foarte mulți nu se duc chitiți în a-și găsi acel job pentru care au urmat acel curs de trei, cinci, șase luni. Apoi e și un dezechilibru pe piață. Cei care doresc să se angajeze pretind, fără a arăta ce știu să facă, niște salarii și, pe de altă parte, cei care caută forță de muncă, în purul stil românesc, caută să-și maximizeze profitul aruncând pe piață salarii de mizerie, neatractive. Piața tinde, de obicei, să se echilibreze. Dacă nu găsesc o cameristă, de pildă, înseamnă că oferta nu e serioasă și trebuie să mai pun ceva la salariu. Pe de altă parte, nici tu, cameristă, nu poți avea pretenții extraordinar de mari. Ambii trebuie să facă un compromis.

A.O.: Revin la Faleza Dunării. De unde veți găsi fondurile necesare și când credeți că malul Dunării  ar arăta altfel?

I.P.: Ghidurile pentru fondurile europene nu se vor lansa mai devreme de jumătatea anului acestuia. După experiența noastră, cel mai probabil, o faleză așa cum trebuie, realist, va fi în 2025.

A.O.: De la cine cereți sfaturi când aveți o problemă pe care nu știți să o rezolvați?

I.P.: Hai să răspund așa, într-o parabolă. Nu pot accepta sfaturi de la cineva de la care nu aș cere eu. Atâta vreme cât nu sunt dispus să-ți cer sfaturi, cel mai probabil, nici nu vreau să le ascult. Sfaturi îmi iau și credeți-mă că a fost o modalitate extrem de facilă de a învăța. Ea ține de, să spunem așa, cu cine te “înhăitezi“. Dacă vreți, în ale administrației, la nivel de finețe, recunosc a mia oară că am cerut mereu sfaturi de la trei oameni, pe doi îi voi aminti în mod special, este vorba de Bolojan și de Falcă, surprinzător, nu sunt de la PSD, sunt doi oameni de la care am “furat”, dacă vreți să spun așa, la nivel de finețuri. Măi băiete, fă mai așa, să vezi că va conta aia. Uite, mai degrabă iei un împrumut, sau nu, sau da, sau…. Când vine vorba de partea politică, aici, într-adevăr, trebuie să ai talent pentru absolut orice și să zacă în tine un apetit anume. Dar politica în sine e o sumă de experiențe, să știi cum relaționezi, să vezi cum te poziționezi, ai o sumă de informații în timp util și în timp real și cât mai reale cu putință, iar aici, din punct de vedere politic, recunosc că mă sfătuiesc atât cu oameni de la București, cât și cu oameni de la Galați. Dacă vreți să le dau nume, le dau și nume, celor de la București, nu, la Galați vorbesc, destul de des, când vine vorba de politică, cu domnul Nica, pentru că e un tip căruia nu poți să-i negi abilitățile și experiența, mai ales în domeniul politic.

A.O.:  V-ați îndepărtat de prieteni de când sunteți primar?

I.P.: Mulțumesc lui Dumnezeu, nu am pierdut prieteni, poate că am câștigat foarte, dar foarte puțini, mă refer la unu, doi, trei. Marele meu avantaj e că vin dintr-o gașcă de oameni cu care mă știu, cu unii de mai bine de 35 de ani, eu am 40. Unii sunt și din politică. Dar 95 la sută dintre ei nu au nicio treabă cu politica. M-am văzut mai rar cu ei. N-am pierdut, eu sunt inimă largă și-i numesc prieteni pe mulți, dar cei cu care eu am crescut, m-am  dezvoltat, m-am maturizat, poate unii dintre ei și-au pus amprenta asupra mea, pentru că marea lor majoritate sunt mai în vârstă decât mine, poate chiar cu zece ani, au rămas în același anturaj și, dacă îl schimbam, fiți sigur că vuia presa. A fost văzut cu ăla, a plecat cu ăla, sunt în aceeași gașcă de mulți ani și mă bucur că ei au fost înțelegători cu asta.

Alte detalii din discuția cu primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu

A consemnat Adrian Onicescu

Adrian Onicescu este jurnalist freelancer, absolvent al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Hyperion, de loc din Târgovişte, stabilit în Galaţi, căsătorit, administratorul afacerii familiei, pasionat de istorie, fost ofiţer radiotelegrafist de marină la Tulcea, Constanţa, Atena (Grecia) şi Haifa (Israel).

CITEŞTE ŞI: „Proiectul Falezei Dunării va repune Galațiul pe hartă”. Interviu cu primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu (I)

Citit 14326 ori Ultima modificare Duminică, 27 Februarie 2022 22:55

20 comentarii

 • postat de Aporcului Ion
  Vineri, 25 Februarie 2022 07:47
  31.4.213.***
  Când transportul urban va fi gratuit atunci chiar că nu va fi nici un autobuz pe stradă. Chiar si defect. Asta ne trebuie nouă acum, transport gratuit. Baaaa voi vă auziți?
  2
  0
  Raportează
 • postat de lucian
  Joi, 24 Februarie 2022 11:44
  92.223.167.***
  Vali, unde nu-i cap vai de picioare.
  Pentru a imprima bilete, a distribui bilete, a gestiona masini si personalul care distribuie biletele, mantenanta lor inclus aici energie electrica, benzina masinilor de assistenta si repararea lor, contolorii de bilete, avocatii si toti cei care lucreaza dupa ce prind o persoana fara bilet, costa bani.
  In orasele mai mari, precum Galatiul, banii care se scot pe bilete de multe ori nu acopera cheltuiala!
  Pricepi de ce tu nu esti de acord? Pentru ca nu te informezi inainte sa deschizi gura! Si din pacate nu esti unicul la Galati!
  4
  2
  Raportează
 • postat de Vali
  Miercuri, 23 Februarie 2022 22:25
  95.77.107.***
  De ce sunt impotriva transportului gratuit ?
  - s-ar aglomera foarte mult autobuzele, tramvaiele.
  - se vor putea urca toti nespalatii in autobuz,
  - calatorii nu vor mai avea standarde de calitate si autobuzele vor deveni pe zi ce trece mai murdare,
  Si din principiu nimic nu trebuie sa fie gratuit. Domnul primar sa vina cu bani de acasa daca vrea gratuitate totala.
  Ziaristii de la Viata libera sa faca o comparatie cu orasele Craiova, Brasov, Iasi, Cluj, Timisoara, Constanta, sa vedem si noi ce sume se cheltuiesc acolo cu subventionarea transporului public. Se poate face o comparatie si cu orase din Polonia, Ungaria, Cehia, Olanda. Bucurestiul a tocat zeci de ani bani cu RATB-ul , a dat gratuitati peste gratuitati la toata lumea si n-a rezolvat nimic. La metrou unde nu circula nimeni gratis este mult mai curat si mai bine.
  2
  9
  Raportează
 • postat de UBSD (Una Bucata Sugaci Democrat)
  Miercuri, 23 Februarie 2022 14:27
  5.2.208.***
  Aveti Perfecta dreptate Domnule Primar!
  Votantii de direapta ,mucusorii,etc. ei sunt de vina ca nu vad maretele Dvs Realizari …
  Si presa aservita precum si serviciile secrete care si au facut un tel din a destabiliza orasul de la Dunare!
  Vreu si eu la voi acolo!
  La voi in cap ca tare frumos si bine este!
  14
  16
  Raportează
 • postat de lucian
  Miercuri, 23 Februarie 2022 13:48
  92.223.167.***
  Aproape nu reusesc sa cred ca era sa fiu de acord cu primarul. Cum vorbeste, ar fi putini care sa nu-i dea dreptate. Totusi lasand timpul sa-si faca efectul asupra interviului realizez ca:
  1. Sunt masini multe prin oras pentru ca nu avem un transport public eficient. Pentru a schimba trei autobuze in acest moment iti trebuiesc ore ca sa astepti la fiecare din ele, (daca nu sar orarul sau se defecteaza). Chiar si pentru un autobuz trebuie sa astepti si sa te imbulzesti! Deci primarul da vina pe oameni, dand dovada ca nu are o parere prea buna despre populatia Galatiului. Doar ca nu realizeaza ca el ii reprezinta pe oamenii Galatiului. Sau a uitat! Sunt orase unde transportul este gratis, platind doar anumite firme care au mai mult de un anumit numar de angajati, o taxa locala pentru transportul muncitorilor lor. Nu este ceva de necrezut!
  2. La fel si cand se refera la eficienta privatilor, insinueaza ca privatul face o tocmeala ca la talcioc. Din nou nu afrunta problema eficientei transportului public, ba aruncand vina iarasi pe populatia Galatiului.
  3. Primarul asteapta ca investitorul sa vina la el, dand dovada de o superbie tipic psd-ista. De asta nu vin investitorii la Galati, in plus se da de gol de ce nu au venit investitorii la noi. Normal ca el trage la salarii mari. Stim bine cine ajunge sa lucreze in astfel de locuri “bugetare”. Nu are spirit de gospodar si nu stie sa gestioneze bine afacerile. La sfarsit se intelege si de ce!
  4. Pentru ca se sfatuieste doar cu doi oameni pentru binele Galatiului. Este limitat! Primarul ar trebui sa asculte toata populatia si sa se sfatuiasca cu toti care ar putea sa vina cu o solutie buna.
  Dar este tanar si are tot timpul sa invate. ?

  Si inca ceva. Tineretul nu pleaca pentru ca media vorbeste de rau despre Galati. Pleaca pentru ca nu sunt locuri de munca si nu au cu ce sa plateasca taxele. Iar cand vor ajunge la varsta pensiei, ce vor avea in loc de pensie? Nici macar un biet abonament gratis pe transportul public pe care multi din cititorii ziarului, il urasc, parca l-ar plati ei!
  5
  33
  Raportează
 • postat de corneliu
  Miercuri, 23 Februarie 2022 13:12
  92.85.13.***
  "Gălățenii părăsesc orașul pe capete. Ce poate face administrația locală pentru a opri exodul?"- Nu e vina primariei!,raspunde primarul. E NUMAI VINA PRIMARIEI!Presa poate fi cel mult complice.Treaba dumitale este sa-i imbogatesti pe Galateni:sa creasca valoarea caselor prin creearea de facilitati in proximitate inclusiv oportunitati de job,distributia echitabila si legala a taxelor, ARHITECTURA URBANA coerenta si profesionista,.....si pot continua trei zile.
  5
  45
  Raportează
 • postat de un gand
  Miercuri, 23 Februarie 2022 12:45
  193.151.30.***
  mai bine pui tonomate cu doze de bere in autobuze si tramvaie. scoti mai multi bani
  5
  29
  Raportează
 • postat de Stere
  Miercuri, 23 Februarie 2022 12:39
  209.206.20.***
  Trebuia să te bată gândul de transport gratuit înainte de a cheltui bani pe sistemul de ticheting!
  5
  35
  Raportează
 • postat de kiko
  Miercuri, 23 Februarie 2022 12:13
  5.2.208.***
  Presa e de vina ca nu vin investitori in Galati !? Tu te auzi ce spui? De aia a plecat Yazaki la Braila. Inafara de mall-uri si parcuri degeaba, nu faceti nimic pentru orasul asta. Apropo Gradina Publica are aviz de functionare? Cablurile electrice tot la vedere? Bine ca ne dai exemplu pe Bolojan si Falca. Pai Bolojann a dat afara jumatate din personal. Tu angajezi fini, cumetri, nasi. Asta ai invatat de la el? Nica, alt mare maret al orasului, remarcat prin lipsa - ce anume a facut Nica pentru Galati? (el fiind din Vrancea). De Microsoft nu stie nimic? Ia intreaba, poate te invata ceva. Parc industrial iti spune ceva. ia si vezi cate sunt la Oradea si cum au putut ei. Pune mana si fa proiecte europene, leaga in primul rand orasul cu Braila, Ploiesti si cu Tecuci, Focsani pe 4 benzi ca sa poti iesi din capatul asta de tara ca nu va veni nimeni sa te traga din caldura biroului tau sa faci. (impreuna cu Fotea care se lauda ca face - insa nu ce trebuie). Hai baieti ca puteti!
  4
  55
  Raportează
 • postat de macarie banu
  Miercuri, 23 Februarie 2022 11:47
  78.96.87.***
  p-asta si cand il bate gandul il doare. Habar n-are de el.......
  4
  36
  Raportează
 • postat de Presa e cea care nu va lasa sa faceti ce vreti
  Miercuri, 23 Februarie 2022 10:09
  89.204.130.***
  Da, retorica comunista. Am mai auzit asta acum cativa ani tot la cineva din acelasi partid. Presa e vinovata, nu voi ca numai la furat va sta capul? Cum sa nu plece oamenii cand nu au locuri de munca? Nu pleaca nimeni din cauza gropilor, pleaca toti ca nu au ce sa manance. Vai de noi!!!
  4
  55
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Miercuri, 23 Februarie 2022 09:58
  5.2.205.***
  A.O.: Gălățenii părăsesc orașul pe capete. Ce poate face administrația locală pentru a opri exodul?
  I.P.: În primul rând, nu ce poate să facă primăria, ci ce poate să facă presa. Nu e vina primăriei. Când îi servești în permanență cu lingurița și undeva în subconștient le sunt strecurate lucrurile extraordinar de urâte, păi, nu începe și omul ăla să-și urască locul de baștină?

  Eu m-am lamurit.....deci primaria nu are nici o treaba, voi presa sunteti de vina ca pleaca lumea din oras. :))))))

  Omul nu e cu noi, el e in lumea lui unde totul este bine si frumos.
  4
  39
  Raportează
 • postat de ion
  Miercuri, 23 Februarie 2022 08:36
  85.120.166.***
  Probabil, pentru a reduce aglomerația și poluarea din oraș, gratuitatea transportului în comun este o soluție viabilă, dublată de măsuri ce ar trebui să diminueze comoditatea „dependenților” de autoturisme (impozite diferențiate funcție de numărul de mașini deținute, monitorizarea video a traficului pentru a sancționa cât mai multe nereguli etc.). Dar, fără o investiție serioasă în piste de biciclete și trotuare este greu să fii ecologist. Și nu în ultimul rând, puterea exemplului aleșilor local este ce mai importantă (ar fi foarte bine și pentru tânăra generație să vadă că primarul, prefectul, consilierii locali, diverși directori etc. folosesc transportul în comun, bicicleta și mersul pe jos în mod curent, nu numai în zile festive).
  6
  48
  Raportează
 • postat de Andrei
  Miercuri, 23 Februarie 2022 08:10
  92.86.16.***
  Daca il face gratuit, sa nu mai am grija biletului/cardului cel putin jumatate din drumuri le voi face cu autobuzul si voi renunta la masina.
  Este o idee buna!
  8
  39
  Raportează
 • postat de Simona
  Miercuri, 23 Februarie 2022 07:55
  5.13.150.***
  Sa nu ramai vânat de la atâta bătaie de gând...
  5
  34
  Raportează
 • postat de Un nemultumit…
  Miercuri, 23 Februarie 2022 06:57
  5.13.223.***
  Atata timp cat, principala ta preocupare, este taxe si biruri cat mai multe si nu atragerea de investitii, care sa duca la dezvoltarea urbei, urbe care lent se prabuseste de treizeci de ani, cand numai din ambitii politice, i ai refuzat galatiului si galatenilor, o investitie ce ar fi scos galatiul din prabusire, din anonimat, tunelul, sigur,ciosvarta aruncata galatenilor, in apropierea alegerilor, transportul gratuit, nu cred ca i ti va aduce un nou mandat.
  5
  44
  Raportează
 • postat de Kili
  Miercuri, 23 Februarie 2022 06:19
  5.13.164.***
  Ai sa favorizezi firmele de taxi , urmeaza sa scoti tr 9 si 104 pe linga cele desfiintate ,18.19 ,22,27, ramanind celelalte traseie si cum spunea-ti ca sa ajungi in bariera trebuie sa iei trei traseie , fereasca Dumnezeu sa ai si bagaje cu tine si sa urci cu ele intr-o alta masina aglomerata care vine din alt cartier si la o ora de varf sa vezi ce bine e sa stai inghesuit , printr cele mai aglomerate traseie e 11 cat de des merg fiind si singurele care deservesc multe cartiere din doua statii sa facut plin 22 si 18 mai preluau din oameni ele erau bune sa ramana doar pentru ore de varf si mai ales pe timp de pandemie cand lumea statea ,,bot in bot,, in masina.atunci rata de infectare a fost mare.
  6
  39
  Raportează
 • postat de P.
  Miercuri, 23 Februarie 2022 04:41
  135.19.47.***
  Demisia
  9
  38
  Raportează
 • postat de Alergătorul de pe Faleza
  Miercuri, 23 Februarie 2022 01:24
  109.166.132.***
  Întrebare pentru cititorii care călătoresc zilnic cu Transurb: de câte ori v-ați întâlnit primarul în mijloacele de transport în comun? Tind sa cred ca aproape deloc. Altfel ar cunoaște realitatea și nu ar mai veni cu atâtea abureli despre dezastrul Transurb. Auzi la el, 10 lei biletul...
  6
  64
  Raportează
 • postat de paloma
  Miercuri, 23 Februarie 2022 00:52
  5.13.142.***
  Gandesti puchene, da' prost !!!
  34
  59
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.