Ucrainenii nu acceptă înfrângerea în fața rușilor. Interviu cu directorul Departamentului de Cultură al Consiliului local din Izmail

Ucrainenii nu acceptă înfrângerea în fața rușilor. Interviu cu directorul Departamentului de Cultură al Consiliului local din Izmail
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Aflat la Galați cu prilejul derulării unui proiect cultural transfrontalier, Serghei Luzanov, consilier din Comitetul Executiv al Consiliului local Izmail, raionul Odesa, și director al Departamentului pentru Cultură și Turism din cadrul aceleiași instituții, ne-a acordat un interviu pe tema situației din Ucraina.

- Ce anume v-a determinat să vă implicați în acest proiect?

- Păstrarea, conservarea și promovarea tradițiilor poporului nostru, care este multinațional, face parte din obligațiile și atribuțiile mele, ca șef al departamentului de cultură și turism.

Colaborarea cu partenerii noștri din alte țări, din România, ne permite să dezvoltăm și valorile noastre naționale, să le promovăm, să împrumutăm valori de la alte popoare înrudite, iar acest lucru ne face să ne deschidem, să ne dezvoltăm, iar noi mereu tindem să mergem pe calea aceasta.

- Ce anume, în afară de limba minorităților, ar putea uni cele două popoare?

- Pe noi ne unește și ne ține împreună Dunărea, ne unesc și ne identifică, în același timp, eforturile comune de a crea un stat independent, deschis spre colaborare. Poporului român i-a mers mai bine în secolul al XIX-lea, și-a obținut independența, a creat un stat modern, care a durat până acum.

Părerea ucrainenilor și a popoarelor care locuiesc pe teritoriul Ucrainei este că s-a reușit să se facă acest lucru mult mai târziu ca statul român, iar noi ne dorim foarte mult să trăim în pace și să colaborăm cu vecinii noștri, cu care suntem deschiși, cu care se colaborează, cu care implementăm, așa cum se vede, proiecte transfrontaliere. Noi așa vrem să fim.

- Având în vedere situația din țara dumneavoastră, credeți că evenimente precum această colaborare vor mai avea loc și în viitor?

- Sunt convins că, după ce Ucraina o să biruiască într-un asemenea război greu, aceste evenimente vor fi și mai multe, și mai adevărate, și de mai mare impact. Până a începe războiul în Ucraina, până pe 24 februarie, am organizat și am participat la diferite activități culturale în România, în Ucraina, cu delegații din ambele state, iar aceste întâlniri făceau să ne simțim mult mai bine, să înțelegem impactul transfrontalier al evenimentelor noastre.

Astăzi, poporul ucrainean luptă inclusiv ca asemenea evenimente să continue.

- Ați adus vorba, era imposibil de ocolit... Vreau să vă întreb care este motivația pentru care Rusia a atacat Ucraina? Motivația adevărată, nu ce se spune în presă?

- Oooofff! Hmmmm... Cu părere de rău, vecinii noștri de la nord, e vorba de moscoviți, de ruși, sunt prost educați în general, sunt foarte invidioși și trăiesc greu. De aceea, cu părere de rău, conducerea Rusiei a investit miliarde de dolari, în ultimii 20 de ani, ca să convingă poporul rus că noi suntem vagabonzi, că nu existăm ca stat, că nu putem să existăm ca popor, ș.a.m.d., printr-o propagandă agresivă, care intră ca apa în nisip în mintea rușilor.

- Dar asta nu e motivație, că, vezi Doamne, poporul ucrainean nu există. Limba există, deci există și poporul, clar.

- Ne întoarcem la ce am zis. Nu știți încă, marea majoritate a rușilor nu înțeleg că există limba ucraineană ca limbă, pentru că lor li se zice că este o limbă artificială, un dialect al rusei, ei zic că este o limbă rusească stricată. Și majoritatea dintre ei merg pe varianta asta.

- Bine, dar ce-au dorit rușii de la Ucraina, că industria au distrus-o în partea răsăriteană? Să cucerească atâta amar de țară ca să rămână cu agricultura? Și pe aceea au distrus-o!

- Lor nu le trebuie Ucraina nici într-un fel, singurul fel pe care ei îl acceptă este ca acest teritoriu și acest popor să fie un popor care aparține de teritoriul rus sau de statul rus, sub influență rusească maximă. Nu sunt cointeresați ca cineva să fie dezvoltat, ei sunt interesați ca această națiune să nu existe!

- Hitler s-a dus cu armatele sale până în Azerbaidjan, pentru a cuceri câmpurile petrolifere atât de necesare armatei naziste. Ce caută Rusia în Ucraina? Industria nu o vor, că au distrus-o.

- Pe o perioadă de mai multe sute de ani, marea majoritate a persoanelor care conduceau Rusia erau venite din Ucraina. Dacă ne uităm la Uniunea Sovietică, de exemplu, cele mai inteligente părți ale navelor cosmice erau produse în Ucraina. Turbinele pentru toate centralele atomice erau inventate și produse în Ucraina și apoi doar multiplicate în Rusia. 80% din inginerii care participă la identificarea țițeiului în diferite părți ale Rusiei sunt ucraineni. Putem să dăm zeci de exemple...

Clanul Conducătorului Suprem a început să se întrebe "De ce trebuie să apelăm la specialiști din Ucraina ca să asigure aceste domenii importante, nu mai vorbim de cultură și de artă, când noi putem să-i atacăm, să-i subjugăm, iar ei să devină robi! Și noi doar să-i coordonăm și să ne facem treburile în continuare!

- Având în vedere nivelul distrugerilor, al forțelor cu care a atacat Rusia, al ajutoarelor primite de Ucraina de la comunitatea internațională, credeți că va mai dura mult războiul?

- Acest război va dura, iar asta este foarte clar, până în momentul în care ucrainenii vor birui. De ce va fi așa? Deoarece este un război cu statul ucrainean, cu poporul ucrainean, și nu poți să distrugi un popor care vrea să fie liber, care vrea să fie independent, așa a încercat să facă Napoleon, așa a încercat să facă Hitler, și nu au reușit. De aceea, acest război se va termina doar într-un fel: poporul ucrainean va birui și va face totul pentru acest lucru. Cu ajutorul Aliaților, bineînțeles. Însă aliații nu pot să sprijine pe cineva care o lălăie și nu face nimic.

Noi plătim un preț care, poate, pentru ruși nu are nicio valoare: prețul vieților și sufletelor omenești care cad în lupta pentru independență și libertate. Însă acest lucru este foarte important pentru noi și, doar acum, poporul ucrainean se identifică ca unul independent, ca unul liber, care poate să meargă în continuare și care poate dărâma și munții.

Suntem foarte recunoscători acelor popoare care ne sprijină, inclusiv României. Fără sprijinul prietenilor și partenerilor noștri, poporul ucrainean n-ar fi putut să aibă un asemenea succes. Și iarăși ajungem de unde am plecat: iată de ce noi colaborăm în cadrul proiectelor transfrontaliere!

Citit 13145 ori Ultima modificare Marți, 02 August 2022 11:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.