EXCLUSIV. „Combinatul Siderurgic din Galați nu se închide”, dă asigurări Ajay Aggarwal, președintele Consiliului de Administrație Liberty Galați

EXCLUSIV. „Combinatul Siderurgic din Galați nu se închide”, dă asigurări Ajay Aggarwal, președintele Consiliului de Administrație Liberty Galați
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

În urma informaţiilor contradictorii răspândite în ultima perioadă referitor la viitorul combinatului gălăţean, am pus în mod gratuit la dispoziţia echipei Liberty Steel Group acest spaţiu, pentru ca informaţiile extrem de importante privind activitatea Combinatului Siderurgic Liberty Steel Galaţi să ajungă cât mai repede la publicul larg, angajaţi ai companiei, familiile acestora şi populaţie, în general. Menţionăm că responsabilitatea privind corectitudinea datelor cuprinse în acest articol aparţine Liberty Steel Group.

("Viaţa liberă") 

Cu o experiență bogată în industria siderurgică și în trading la nivel global, Ajay Aggarwal este președintele pentru Europa al LIBERTY Steel Group și președintele Consiliului de Administrație al LIBERTY Galați. El a acordat un interviu în exclusivitate pentru cititorii ”Viața liberă” într-un moment important pentru compania siderurgică de la Galați, care a anunțat recent noi investiții în tehnologia de producție a oțelului cu emisii reduse de carbon și a anunțat un program major de mentenanță și îmbunătățiri la Furnalul 5, pentru a crea un avantaj în condițiile dificile ale pieței europene.

- În acest an s-au auzit numeroase zvonuri potrivit cărora LIBERTY ar dori să își vândă activele din Galați sau că va închide producția, printre altele. Ce ne puteți spune despre aceste zvonuri?

- Aș dori să răspund foarte clar: LIBERTY Galați nu este de vânzare. Compania este un pilon esențial al planurilor de transformare GREENSTEEL ale LIBERTY și avem obiective ambițioase pentru Galați, pentru comunitate și pentru România mulți ani de acum încolo.

Angajamentul nostru față de comunitatea din Galați este demonstrat deja de acțiunile noastre, iar ultimul an a arătat că ne dorim doar ce este mai bun pentru gălățeni. Anul acesta am reluat parteneriatul nostru cu Oțelul Galați, sponsorizând nu doar echipa, ci contribuind și la dezvoltarea Academiei de Copii și Juniori a clubului. De asemenea, am investit în programe pentru tineri, așa cum este noul program de educație STEM lansat de Fundația GFG pentru elevii din clasa de învățământ dual de la Liceul ”Paul Dimo”, în programe pentru familii în cadrul Zilei Familiei la LIBERTY Galați, dar și în programe pentru comunitate, precum susținerea lucrărilor de pictură de la Biserica "Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Nicolae" de pe platforma noastră siderurgică. De altfel, am fost foarte onorat să particip la evenimentul organizat marțea trecută, în cadrul căruia ÎPS Arhiepiscop Casian a oficiat o slujbă de binecuvântare pentru echipa noastră.

Cred că toate aceste proiecte, care își propun să îmbunătățească viața tinerilor, familiilor și a comunității noastre, precum și proiectele pe care le pregătim, vor convinge cu adevărat Galațiul că suntem aici pe termen lung.

- Recent, LIBERTY Steel Group a făcut un anunț neașteptat cu privire la planurile GREENSTEEL ale companiei. Puteți să ne dați mai multe detalii? Și, mai ales - să ne spuneți dacă rămâne GREENSTEEL un plan viabil în contextul economic actual?

- Răspunsul la întrebarea dacă GREENSTEEL este în continuare un plan viabil este categoric da - acum mai mult ca niciodată. De fapt, contextul economic actual este unul dintre motivele pentru care am decis să accelerăm planurile de transformare GREENSTEEL la LIBERTY Galați, deoarece vor face compania mai rezilientă la schimbările care au loc pe piața de oțel. După cum știți, grupul nostru are o viziune ambițioasă pentru transformarea GREENSTEEL la LIBERTY Galați - de a face compania neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2030, iar anunțul pe care l-am făcut recent arată determinarea noastră de a atinge acest obiectiv.

În acel anunț am spus că președintele nostru executiv, Sanjeev Gupta, a semnat un acord pentru achiziția platformei siderurgice și a tehnologiei de ultimă generație de la producătorul sud-coreean KG Steel, pe care intenționăm să le transportăm și să le instalăm la LIBERTY Galați. Această achiziție ne va permite să facem tranziția la GREENSTEEL mult mai devreme și mai eficient din punct de vedere al costurilor.

Odată cu instalarea echipamentelor din Coreea de Sud la LIBERTY Galați, care includ două cuptoare moderne cu arc electric și un nou laminor de benzi la cald, compania noastră va putea să concureze cu cele mai bune companii din lume în ceea ce privește nivelul emisiilor de CO2, eficiența energetică, costurile, flexibilitatea și gama de produse. Continuăm, de asemenea, procesul de licitație pentru două cuptoare hibride cu arc electric pe care l-am început în luna iulie - astfel combinatul din Galați ar putea deveni prima companie din cadrul LIBERTY sau chiar din Europa care să atingă neutralitatea în emisii de carbon.

Aceste investiții vor schimba radical LIBERTY Galați și vor transforma în mod fundamental compania într-o platformă industrială modernă, cu emisii reduse de carbon, capabilă să concureze cu cele mai puternice companii din lume, ceea ce va aduce beneficii importante atât companiei, cât și comunității din Galați, în general.

- LIBERTY a mai făcut un anunț privind restructurarea globală a datoriilor - ce înseamnă pentru LIBERTY Galați?

- Recent am anunțat că LIBERTY Steel Group a ajuns la un acord de principiu cu principalii creditori ai Greensill pentru o restructurare globală a datoriilor. Acordul va asigura restructurarea datoriilor și va reduce semnificativ gradul de îndatorare a LIBERTY, oferindu-ne platforma pentru a dezvolta o finanțare sustenabilă pe termen lung.

Deși nu are un impact direct asupra operațiunilor curente ale LIBERTY Galați, acest acord ne oferă o platformă solidă pentru viitorul LIBERTY și ne permite să avansăm cu încredere atât în business, cât și în planurile de transformare GREENSTEEL la LIBERTY Galați și în îndeplinirea viziunii de a deveni neutri în emisii de carbon până în 2030.

- Ce ne puteți spune despre piața oțelului și cum credeți că va evolua în 2023?

- 2022 a fost un an foarte dificil pentru industria siderurgică. În ultimele zece luni, piața globală a cunoscut o imensă volatilitate determinată de factori geopolitici și macroeconomici, în special conflictul din Ucraina care a afectat în mod deosebit LIBERTY Galați și a avut, de asemenea, un impact major de recesiune la nivel european.

Prețurile-record ale energiei, perturbările lanțului de aprovizionare și creșterea ratelor dobânzilor au fost agravate de fluxul continuu de importuri de oțel ieftin din afara Uniunii Europene, care nu respectă aceleași standarde de reglementare precum Galați. Acești factori au condus la scăderea semnificativă a cererii din partea sectoarelor consumatoare de oțel, de aceea au fost anunțate opriri ale operațiunilor de producție de circa 40 de milioane de tone/an în întreaga Europă până în prezent.

Deși ne așteptăm la o îmbunătățire a condițiilor de piață pe parcursul anului 2023, Asociația Europeană a Oțelului EUROFER estimează o scădere de 5,5% a consumului de oțel din UE în prima jumătate a anului viitor. Estimăm că incertitudinea se va menține până cel puțin în primul trimestru al anului 2023, de aceea lucrăm cu diferite scenarii, luând în considerare atât situația pieței, cât și evoluția războiului din Ucraina.

Cu toate acestea, singura certitudine în acest context economic incert este că suntem dedicați pe termen lung viitorului LIBERTY Galați, al comunității sale și al României. Așadar, în timp ce continuăm să investim în viitorul companiei, este esențial să continuăm să gestionăm în mod eficient compania pe termen scurt, controlând eficient costurile, stocurile și consumul de energie.

- Cum se adaptează LIBERTY Galați la recesiunea pieței siderurgice?

- Echipa LIBERTY Galați a depus eforturi susținute pe tot parcursul anului pentru a gestiona în mod eficient această perioadă dificilă - echipele noastre de proiect au realizat o serie de programe de reducere a consumului de gaz natural prin recuperarea energiei din gazul rezidual de la furnal și prin optimizarea utilizării aburului în procesul de producție, prin îmbunătățiri tehnice pentru a reduce consumul de gaz și prin reducerea pierderilor de căldură din conductele de abur.

Am introdus, de asemenea, o serie de proiecte de reducere a consumului de energie, incluzând modernizări ale motoarelor și echipamentelor de pe întreaga platformă, precum și înlocuirea a peste 1000 de becuri cu LED-uri cu consum redus de energie, un proiect realizat cu Enel X România. Doar acest proiect a economisit suficientă energie pentru a alimenta 400 de case. Aș dori să le mulțumesc tuturor angajaților noștri pentru eforturile depuse în ultimele luni în circumstanțe atât de dificile.

Cu toate acestea, am spus foarte clar că, în contextul dificil al pieței oțelului, vom continua să evaluăm zilnic toate opțiunile de producție. Având în vedere această situație a pieței, considerăm acum că este momentul oportun pentru a începe programul de mentenanță și îmbunătățiri în valoare de 18,3 milioane de lei la Furnalul 5. Este un program pe care l-am amânat în perioada în care piețele erau bune, dar, având în vedere că cererea de oțel în Europa rămâne scăzută, acum este cel mai potrivit moment pentru a face aceste îmbunătățiri. Am planificat acest program cu atenție, astfel încât să avem stocuri disponibile și să putem livra în continuare produsele noastre clienților.

Programul, care preconizăm că va dura până la începutul anului viitor, va îmbunătăți semnificativ siguranța, stabilitatea, fiabilitatea și performanța în ceea ce privește consumul de energie la Furnalul nr. 5, astfel încât să putem profita de redresarea pieței anul viitor. Evaluarea tehnică arată că procesul de repornire a furnalului nu va dura mai mult de câteva săptămâni odată ce programul de mentenanță va fi finalizat, însă data repornirii va depinde de condițiile de piață.

Pot să confirm că toți angajații care lucrează la Furnalul nr. 5, la Stația de Sinterizare și la Oțelărie vor fi menținuți cu salariu integral în această perioadă și vor fi implicați în programul de mentenanță și îmbunătățiri, precum și în proiectele operaționale curente.

- Cum va afecta acest program de mentenanță a furnalului furnizorii și clienții dumneavoastră?

- Vom continua să vindem produsele noastre, deoarece laminoarele continuă să funcționeze, astfel că produsele finite pot fi în continuare fabricate și expediate către clienți. În același timp vom continua să gestionăm plățile către furnizori cât mai eficient posibil. Estimăm că programul de mentenanță va îmbunătăți în mod semnificativ cash-flow-ul companiei, deoarece se reduce necesarul de materii prime și consumul de energie, în timp ce vânzarea produselor noastre către clienți continuă.

- Cum ați putea descrie pe scurt anul 2022 pentru LIBERTY Steel Group și LIBERTY Galați?

- Pentru LIBERTY Steel Group, anul acesta a fost un an al contrastelor - în timp ce multe dintre companiile noastre europene și britanice s-au confruntat cu provocări, operațiunile noastre siderurgice și miniere din Australia au avut o performanță foarte bună, la fel și companiile noastre siderurgice din SUA. A fost un punct forte important pentru grup faptul că avem un portofoliu diversificat de companii. În 2022 am ajuns, de asemenea, la un acord de principiu cu principalii noștri creditori, care reprezintă un pas important în refinanțarea globală a grupului, ce va reduce semnificativ gradul de îndatorare și de risc al LIBERTY.

LIBERTY Galați a avut multe provocări de depășit - de la prețurile-record ale energiei la provocările legate de materii prime și logistică, dar echipa a continuat să obțină rezultate de producție solide, laminorul de tablă atingând o producție-record în septembrie, în același timp adaptându-se în mod eficient la schimbarea cererii clienților cauzată de continuarea agresiunilor Rusiei asupra Ucrainei.

Anul acesta am continuat să investim pentru viitor, de la noua linie de acoperire a țevilor la noul nostru parc fotovoltaic și vom continua să facem acest lucru.

Deși s-a confruntat cu multe provocări, echipa a rămas concentrată pe planurile sale de transformare într-o companie modernă, cu emisii reduse de carbon, capabilă să concureze cu cele mai bune companii din lume. Cred că eforturile colegilor au fost cel mai bine rezumate în campania de comunicare pe care am desfășurat-o recent în cadrul companiei și în orașul Galați, care a scos în evidență oamenii buni, dedicați și puternici de la LIBERTY Galați - la fel ca LIBERTY, ei sunt aici pe termen lung și contribuie la construirea unui viitor mai verde pentru comunitatea din Galați și pentru România.

- Care sunt planurile companiei pentru 2023?

- Suntem mândri că suntem un angajator pe termen lung, cu o viziune ambițioasă de a face din LIBERTY Galați o companie modernă, cu tehnologie de ultimă generație, capabilă să concureze cu cele mai bune companii siderurgice din lume.

Pentru anul 2023 ne propunem să creștem flexibilitatea producției și adaptarea la piață, investind în continuare în planurile de transformare GREENSTEEL. Pe termen scurt, acest lucru înseamnă că vom crește producția laminorului de tablă și capacitatea de a livra produse cu acoperire organică și galvanizate cu valoare adăugată ridicată. De asemenea, în următoarele luni, vom adăuga o nouă linie de acoperire a țevilor. În 2023 vom continua să dezvoltăm prima fază de 50 de MW a programului de energie solară de 180 MW.

În 2023, vom finaliza evaluările tehnice pentru platforma siderurgică și pentru echipamentele achiziționate din Coreea de Sud, astfel încât să implementăm acest program cât mai curând posibil.

Echipa de comunicare a Liberty Steel Group

Citit 11876 ori Ultima modificare Marți, 14 Februarie 2023 13:04

1 comentariu

  • postat de Ion
    Joi, 05 Ianuarie 2023 07:36
    5.13.134.***
    Ce informatii reale, concrete, aveti despre stadiul lucrarilor si termenele de repunere in functiune a furnalului?
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.