Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
10 comentarii

Mehmet Fikret Amcaoglu este un cetăţean turc ajuns în România în urmă cu şase ani. Căsătorit cu Mirela, o gălăţeancă get-beget, omul de afaceri care administrează unul dintre cele mai noi restaurante cu specific turcesc din Galaţi se declară îndrăgostit de felul de a fi al românilor, de cultura noastră şi mai ales de faptul că aici nu se simte străin. Dorinţa de a ajuta şi speranţa că poate schimba ceva în bine l-au motivat să renunţe la viaţa din Turcia, convins fiind că prin credinţa şi principiile sale va putea pune umărul la schimbarea unor mentalităţi care ne trag înapoi, pe un loc nejustificat de ruşinos.
 
- Ce nu vă place în România?
- Ce nu îmi place într-adevăr şi nu mă pot obişnui e că se consumă mult alcool. Foarte mult alcool. De obicei bărbaţii cred că, dacă nu beau alcool, trăiesc degeaba. Chiar am întâlnit pe cineva care mi-a cerut de băut şi i-am spus: avem cafea, ceai. Şi mi-a zis nu, nu, alcool! Şi i-am spus că eu nu beau, iar el m-a întrebat pentru ce trăiesc? Pentru ce muncesc? E dureros.
 
- Credeţi că ţara noastră îşi merită locul actual în lume?
- Cred că România nu este acolo unde ar trebui să fie. Această ţară funcţionează acum la 25 – 30 la sută din capacitatea ei. Când am venit aici, am citit despre viaţa lui Ceauşescu şi raportându-mă la acea perioadă, nu văd prea multă evoluţie. Dimpotrivă, atunci cred că s-a construit mai mult, s-au realizat multe lucruri, care în ultimii ani au dispărut! Ceea ce mi se pare bizar, în plus, este că ceea ce s-a construit s-a făcut cu constructori străini, nu români. La români e un paradox: ei nu vor să muncească, iar patronii, sau Guvernul, nu le dau bani. Nu sunt în aceeaşi echipă. Unii nu vor să dea, alţii nu vor să muncească. Se luptă între ei, în loc să aibă acelaşi ţel. Eu cred că, dacă populaţia şi-ar schimba mentalitatea, i-ar putea schimba apoi pe politicieni.

- Nu v-a fost teamă să deschideţi o afacere care este destul de răspândită în Galaţi?
- Eu sunt diferit. Important este să muncesc frumos, să am grijă, să fiu atent, calculat, iar la final, dacă va fi să câştig, cât de mult va fi să câştig şi când, asta e altă poveste. E important pentru noi să optimizăm calitatea mâncării, cu ambientul, cu servirea cu atitudinea faţă de clienţi, cu preţurile. Astea vrem să fie lucrurile care să ne diferenţieze de alte restaurante.

 

 

Cred că restaurantul nostru este diferit de altele din acest segment, tocmai prin atitudinea deschisă pe care o abordăm. Eu nu am venit aici să le dau românilor mâncare turcească. Cu sistemul vreau să fac ceva diferit, cu educaţia. Şi încep cu angajaţii mei, cu care vorbesc despre multe lucruri. E vorba despre felul în care privim viaţa. Nu e vorba neapărat despre naţiune. Dacă suntem astăzi la fel ca ieri, înseamnă că nu muncim bine. Trebuie să învăţăm, să ne împărtăşim unii altora experienţele, ar trebui să evoluăm pe zi ce trece.

- Cu ce dificultăţi v-aţi confruntat aici ca om de afaceri străin?
- Birocraţia este foarte mare şi eu vreau ca totul să fie legal. Nu vreau să îmi fac griji pentru nimic, că cineva va veni, sau cineva va întreba. Ori asta e foarte dificil aici, mai ales în condiţiile în care nu există destulă informare. De exemplu, am deschis firma. I s-a spus soţiei că trebuie să o înregsitreze la un anumit departament, dar când am întrebat unde este, nimeni nu a ştiu să ne spună atunci, pe loc. Sau mai e obligaţia, foarte rigidă din punctul meu de vedere, să ceri permisiunea vecinilor când vrei să deschizi ceva, o firmă. Dacă unul nu e de acord, nu o poţi face. Acesta e prima mare problemă în economia românească. În Turcia, oamenii de afaceri au fost impulsionaţi să investească, fără să fie torturaţi cu atâtea reguli şi hârtii. Urmează taxele. România e a doua mea ţară şi îmi pare rău să spun asta despre ea: nu ar trebui să o comparăm cu Bulgaria, ci cu Austria, cu Ungaria.


- Dacă aţi fi primarul Galaţiului, care ar fi trei lucruri pe care le-aţi schimba?
- În primul rând, aş reduce birocraţia. În al doilea rând, m-aş întâlni cu oamenii, pentru că aş vrea să îmi împărtăşesc ideile, ţintele, care pot fi foarte bune, dar dacă aş fi singur, nu le-aş putea atinge. Trebuie să fim doi-trei-patru-o mie ca să le aplicăm. În al treilea rând, m-aş gândi cum să atrag mai mulţi bani. Aş face o echipă care să cerceteze care sunt ideile populaţiei, să aflu ce gândesc, ce vor, de ce au nevoie. Asta îmi va îmbunătăţi ideea despre obiectivele mele, despre cum aş putea să le ating mai uşor şi mai eficient. Să câştigi bani nu e chiar aşa greu. Micşorarea taxelor e un pas care i-ar face, spre exemplu, pe oamenii de afaceri să dea salarii mai mari, iar angajaţii să fie mai motivaţi. Aşa, taxele locale sunt cum sunt, cele pe salarii sunt iarăşi uriaşe, iar patronul nu are cum să îşi motiveze angajatul aşa încât acesta să nu se simtă înşelat. Rolul primarului, ca personaj politic, ar fi, după părerea mea, să traseze obiective unitare şi benefice pentru comunitate. Dacă aş fi primar, de la început m-aş gândi că am o problemă şi această problemă se numeşte Galaţi. 

 

Carte de vizită:

Data şi locul naşterii: 9 iulie 1969, Siirt, Turcia
Studii: Universitatea Selcuk
Ocupaţie: Administrator "Istanbul cafe&restaurant" Galaţi

 


Citit 6017 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Octombrie 2014 13:16

10 comentarii

 • postat de turcul Vineri, 03 Octombrie 2014 09:05 79.116.104.*** Link la comentariu
  0
  4

  Cafeneaua este pe langa statia de autobuz de la Parfumul Teilor

  Raportează
 • postat de Mickey Mouse Joi, 02 Octombrie 2014 11:46 5.13.201.*** Link la comentariu
  1
  11

  Turcii au mentalitati diferite de cele impamantenite la noi.Nu ei au facut razboi in Istanbul cand guvernantii au vrut sa desfiinteze parcul Gezi si sa faca mall acolo? La noi guvernantii te mint si te fura pe fata si romanul sta ca ciobanul din balada Miorita,fara sa riposteze.Omul are mare dreptate in ceea ce spune,si nu mai amestecati religia cu afacerile sau politica. Avem o mare problema: suntem condusi de smecheri care ne saguiesc si noi suntem incapabili sa ripostam sau macar sa ne cerem drepturile. Degeaba 25 de ani de asa zisa democratie in care legea s-a facut cu mineriade si in defavoarea cetateanului,fiindca romanii n-au invatat nimic.

  Raportează
 • postat de ABC Joi, 02 Octombrie 2014 10:50 82.208.137.*** Link la comentariu
  2
  6

  mi-a placut interviul dat de domnul Mehmet sunt de aceias parere ca trebuie sa facem ceva in tara asta dar nu unul sau doi .Sa facem o asociatie sa vedem ce putem schimba in bine din toate cele rele de pana acum.

  Raportează
 • postat de Marinovici Joi, 02 Octombrie 2014 10:29 5.13.165.*** Link la comentariu
  3
  7

  Bunnn! Unde este aceasta cafenea ? As dori sa beau o cafea, plus ca imi plac preparatele traditionale turcesti!

  Raportează
 • postat de ariciul Joi, 02 Octombrie 2014 10:26 79.116.105.*** Link la comentariu
  2
  4

  bai nene?frumos articol si are intructva dreptate.dar un om ,mai mult decat poate face un om.nu poate.ca nu e masina.ori la noi asta cere si romanul si strainul.vorbesc ,ca unul care are sotie si doi baieti,mari,care vor sa munceasca,CINSTIT,sa-si ia salariul minim pe economie-LA TIMP,adica in ziua de salariu,pentru 5 zile saptamana,opt ore pe zi,fiindca asa prevede legea.iar ce e munca in plus sa fie platita.pai toti cei din marochinarie,confectii,comert care umbla cu tot felul de prostii,lamentari,amanari,scoateri lipsa,si reduceri pe motivul ca angajatul mai primeste si bacsis.hai sa va dau n egzemplu;marochiner,confectioner textile[necalificata dupa ani de munca si facut de toate}lucrator comercial,curs bucatar,pitzar,ambalator produse,si lucrat anul asta de la inceputul anului,luat bani doar pe trei-patru luni.si nu e singura.toti avem sotii,fiice,fii care sant luati in bataie de joc de patroni unii nici nu stiu ce e munca fiindca la revolutie se jucau cu puta in tarana si s-au trezit sefi peste noapte.sa-mi fie cu iertare,dar sant prosti cei care se mai angajeaza in conditiile astea de robie moderna.mi-e scarba,de patronii sculii galateni,deja primim telefoane de la toti si toate cunoscutele pentru informatii despre firmele pe unde am lucrat si am fost luati in ras,unde nu s-a platit la timp ori deloc,si unde sa incalcat programul de lucru ori drepturile noastre,ori care-si fac treaba cu invitati in probe,cate doua trei zile neplatite,a celorce depun cv-uri cu teancurile.dragii mei?aia e hartie igienica.va cheltuiti banii putini pe drum.depunand niste hartii la niste duduite ,fara minte lasate de patroni sa aleaga ori fixand interviuri inexistente,ori chemandu-va in probe.ce dracu doamna mariana ,turcul nu bea alcool fiindca nu-i permite religia,nici porc nu mananca.NOI santem romani,santem harnici,muncim fiindca stim s-o facem,cel putin unii,dar am ajuns bataia de joc a lor,incat nici nu-i mai las sa lucre.o sa public o lista ,cu toate firmele carora le pleaca angajatii ori ii dau ei afara ca sa nu le plateasca.sa vedeti frumusete.

  Raportează
 • postat de vecinu de la doi Joi, 02 Octombrie 2014 10:07 5.13.255.*** Link la comentariu
  6
  7

  nu e treaba mea si nici a ta "putina libertate si pentru femei se poate?" cum se imbraca muierea domnului...kakat, nu ai avut de ce sa te legi decat de basmaua muierii? esti un plebeu "putina libertate si pentru femei se poate?"

  Raportează
 • postat de Marius Stanica Joi, 02 Octombrie 2014 10:06 213.218.53.*** Link la comentariu
  6
  11

  Ce nu vă place în România?
  - Ce nu îmi place într-adevăr şi nu mă pot obişnui e că se consumă mult alcool. Foarte mult alcool. De obicei bărbaţii cred că, dacă nu beau alcool, trăiesc degeaba. Chiar am întâlnit pe cineva care mi-a cerut de băut şi i-am spus: avem cafea, ceai. Şi mi-a zis nu, nu, alcool! Şi i-am spus că eu nu beau, iar el m-a întrebat pentru ce trăiesc? Pentru ce muncesc? E dureros.

  Intrebati ORICE FEMEIE daca prefera
  - un roman betiv, alcoolic nenorocit care nu fac decat scandal, batai, somaj (cine dracu angajeaza betivi ??) si chinuri, daca nu si impotenta (alcoolul duce la impotenta, lucru stiut, nici nu mai este nevoie a fi demonstrat - cine crede altfel sa vada relatia dintre alcool si diabet, si din diabet si impotenta)
  - sau prefera un om social, placut, care bea ceai, cafea si care este muncitor o respecta, nu face scandal, nu este impotent, doar ca ii cere sa se imbrace din cap pana in picioare

  Si vedeti ce ar alege.
  Va zic clar ca 90% ar alege acest cetatean turc decat orice galatean roman betiv.

  Nu prea sunt de accord cu religia musulmana, pentru ca si la ei, daca te iei ad-literam dupa "biblia" lor - coranul sunt dusi spre extremism, dar marele lor atu este ca nu consuma alcool si chiar si la mancare sunt mai cumpatati, mai curati.

  Raportează
 • postat de Lus Joi, 02 Octombrie 2014 08:48 89.136.4.*** Link la comentariu
  2
  11

  Ce salarii au angajatii tai ?

  Raportează
 • postat de mentosan Joi, 02 Octombrie 2014 08:44 95.76.33.*** Link la comentariu
  4
  6

  unde este ?

  Raportează
 • postat de Maria Craciun Joi, 02 Octombrie 2014 06:14 5.13.234.*** Link la comentariu
  9
  10

  Foarte frumos! oameni deosebiti pe care i am cunoscut si mi-au devenit prieteni...Mirela este deosebita , la fel si domnul patron .. au o printesa minunata iar cafeneaua este superba. Felicitari pentru articol!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.