Pantelie Nicolcescu judecat pentru ucidere din culpă

Pantelie Nicolcescu judecat pentru ucidere din culpă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Apărătorii anestezistului Pantelie Nicolcescu îşi centrează acţiunea mai mult pe activitatea chirurgului care l-a operat pe Justin Nicolau, acum mai bine de patru ani, şi mai puţin pe cea medicului care le este client şi care s-a aflat în centrul anchetelor penale

Un scandal a izbucnit în 2007 la Spitalul de Copii, când părinţii a doi pacienţi minori au făcut public faptul că micuţii au murit pe masa de operaţie din cauza anesteziei, este departe de a se fi terminat. Reamintim că în mai 2007, Justin Nicolau a fost adus de părinţi la operaţie ca urmare a unei hernii.

Pe 23 mai, băieţelul a murit pe masa de operaţie. După ce părinţii băiatului au făcut public acest subiect, a mai apărut o altă declaraţie, acea a părinţilor Valentinei Irimia, care, spuneau ei, a decedat tot ca urmare a anesteziei făcute atunci când fetiţei urma să-i fie extirpat apendicele.

La acel moment, procurorii s-au sesizat asupra acestor cazuri, dar ancheta s-a dovedit a fi una de durată, iar dacă azi, Pantelie Nicolcescu este judecat în dosarul morţii lui Justin, nu este graţie acţiunii lor, ci a deciziei Tribunalului Galaţi.

Drum penal anevoios

Traseul penal al cazului medicului anestezist a fost unul extrem de anevoios şi reamintim faptul că mulţi ani, plângerile au stat pe masa procurorilor. Au fost învinuiri de ucidere din culpă, fals în acte, anestezistului fiindu-i reproşat că ar fi falsificat foaia de observaţie a micuţilor, şi chiar că ar fi luat mită, după ce mama Valentinei a spus că i-ar fi dat medicului 50 de lei.

Începută în forţă, ancheta penală a fost punctată de deshumarea cadavrelor micuţilor, de trimiterea probelor la specialişti, de audieri şi reaudieri, Parchetul făcându-şi publice acţiunile în acest sens, însă pe parcurs, ecourile au început să se stingă. Asta cu atât mai mult cu cât primele soluţii au fost de netrimitere în judecată a celui considerat de părinţi principalul vinovat de moartea copiilor.

Magistraţii l-au trimis în sala de judecată

Aşa s-a întâmplat şi cu uciderea din culpă în cazul lui Justin Nicolau. Părinţii lui au făcut plângere împotriva acestei soluţii la Judecătorie, iar în iunie 2010, magistraţii au decis că răspunsul procurorilor este în regulă. Pentru că atunci încă nu apăruse reglementările mica reformă şi aveau cale de atac, aceştia au făcut recurs la Tribunal.

Aici judecătorii au casat hotărârea colegilor lor şi au admis plângerea părinţilor, trimiţând cauza direct spre judecare, lucru confirmat  de vicepreşedintele Tribunalului, magistratul Florin Meleacă. Aşa s-a ajuns ca procesul de ucidere din culpă să ajungă în aprilie 2011 la Judecătorie, ieri fiind unul dintre termenele de judecată. Interesant este că după atâta timp, martorii nu-şi mai amintesc exact ce s-a întâmplat pe 23 mai 2007 şi cel mai probabil vor rămâne valabile declaraţiile date în cursul urmăririi penale.

Trimitere directă la chirurg

Ieri, a fost audiat, printre alţii, şi medicul Costel Dimitriu, care la vremea incidentelor era şef al Secţiei Chirurgie şi Ortopedie Infantilă. El a spus că l-a văzut pe Justin însoţit de mama lui, atunci când a fost la vizita obişnuită de dimineaţă.

Şi-a adus aminte că diagnosticul copilului pus de medicul curant era de hernie ştrangulată şi aşa cum fusese prezentat de cel care-l avea sub supraveghere, era o urgenţă, motiv pentru care şi-a dat avizul pentru intervenţia chirurgicală.

„Diagnosticul este pus de medicul curant al bolnavului. Toate explorările funcţionale se efectuau şi se dispuneau de medicul curant din momentul punerii diagnosticului iniţial până la epicriză. Prin medic curant se înţelege chirurgul care trebuia să-l opereze şi care-l supraveghează pe bolnav”, a spus Costel Dimitriu. Aceasta a fost însă o parte din declaraţie pe care avocatul lui Pantelie Nicolcescu a insistat în timpul procesului, menţionând la un moment dat că în acest proces este inculpat numai clientul său în calitate de anestezist, nimeni altcineva, dând de înţeles că el nu s-a ocupat singur de copil.

Doctorul Bacalbaşa citat ca martor în dosar

Tot martorul şi-a mai amintit că starea copilului era bună atunci când l-a vizitat şi că i s-a spus că părinţii puştiului sunt cunoştinţe ale unui coleg. Dimitriu a mai spus că a aflat în ziua operaţiei, 23 mai 2007, că puştiul nu s-a mai trezit şi că a fost luat acasă de părinţii care au refuzat să-i facă necropsie.

Tot el a spus că a doua zi a venit asistenta cu mai multe fişe care urmau să fie semnate, iar pe cea a lui Justin nu a avizat-o deoarece erau multe ştersături pe prima pagină. El îşi aminteşte că modificările erau în rubrica aparatul respirator, dar nu-şi mai aminteşte „după cinci ani” dacă acestea erau şi în dreptul diagnosticului.

A spus ceva legat şi de o foaie nouă de observaţie pe care ar fi urmat să o completeze dar la care a renunţat, toate ajungând ulterior la anchetatori. La termenul următor, care va fi pe 25 octombrie au fost citaţi mai mulţi martori printre care şi doctorul Nicolae Bacalbaşa, care a participat atunci la manevrele de resuscitare.

Citit 8480 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.