Unic inculpat într-un dosar cu buletine. Gălăţeanul-gazdă pentru 1.500 de moldoveni

Unic inculpat într-un dosar cu buletine. Gălăţeanul-gazdă pentru 1.500 de moldoveni
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Un profesor de istorie din Galaţi este deţinătorul unui record greu de egalat: timp de aproape doi ani, ar fi luat în spaţiu circa 1.500 de basarabeni, dornici să figureze cu forme legale în România, pentru a putea ulterior să dobândească cetăţenie şi să circule liber în Uniunea Europeană.

Oficial, doar în ultimii doi ani, a luat în "gazdă" 1.500 de cetăţeni moldoveni. În realitate, susţine Laurenţiu Maxim (44 ani), perioada în care s-a ocupat cu racolarea şi luarea în spaţiu a basarabenilor dornici de acte româneşti a fost mult mai lungă. "Eu fac asta de cel puţin şase ani, dar nu au fost 1.500 de moldoveni, au fost mai puţini. Recunosc, intru în contact cu moldovenii şi îi iau în spaţiu, pe adresa mea. Am o locuinţă cu două camere şi niciodată nu am declarat altceva la Evidenţa Populaţiei decât datele mele reale, din buletin. Funcţionarii de acolo mă ştiu şi niciodată nu am avut probleme, pentru că nu e nicio lege care să îmi interzică să fac asta. Chiar şi poliţia ştia, eu îi informam periodic şi, până în ianuarie 2018, nu am păţit nimic", ne-a mărturisit gălăţeanul.

În jurul datei de 20 ianuarie, Laurenţiu Maxim, profesor de istorie la bază, s-a trezit cu poliţiştii de la Ordine Publică la uşă, chestiune confirmată prin Biroul de Presă al IPJ Galaţi, care anunţa printr-un comunicat că "acesta ar fi făcut, în nenumărate rânduri, declaraţii necorespunzătoare adevărului, în faţa funcţionarilor din cadrul Serviciului Public Comunitar de Evidenţa Persoanelor Galaţi, completând formularul prin care primea în spaţiu, la adresa unde locuia, cetăţeni din Republica Moldova. În schimbul obţinerii de foloase materiale, bărbatul ar fi facilitat, în acest mod, obţinerea domiciliului scriptic, în municipiul Galaţi, unui număr de 1.489 cetăţeni moldoveni". Din locuinţa bărbatului, au fost ridicaţi şi bani, pe care se presupune că acesta i-a primit de la moldoveni în schimbul domiciliului de România: 2.800 de euro şi 700 de lei.

"Da, luam bani. Nu vă pot spune cât deocamdată, dar asta nu e o infracţiune şi în niciun caz una de fals în declaraţii, fapta pentru care am fost reţinut pentru 24 de ore. Mai mult decât atât, dacă sunt vinovat de ceva, sau măcar suspect, de ce sunt singurul cercetat în povestea asta? De ce doar eu sunt plimbat pe la Parchet şi Poliţie?", conchide gălăţeanul.

Laurenţiu Maxim a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, măsură pe care a atacat-o, contestaţia fiindu-i respinsă de judecători. El nu are voie să părăsească judeţul Galaţi şi trebuie să se prezinte la Poliţie ori de câte ori este chemat. Fapta pentru care este cercetat este pedepsită, conform Codului Penal, cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Citit 15571 ori Ultima modificare Joi, 15 Februarie 2018 12:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.