Traficanţii de brăţări dacice, achitaţi după prescripţia faptei penale

Traficanţii de brăţări dacice, achitaţi după prescripţia faptei penale
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Mai multe persoane acuzate de furtul şi traficarea unor brăţări dacice şi monede provenite din zona cetăţilor dacice situate în Munţii Orăştiei, condamnate, în primă instanţă, la pedepse cu închisoarea şi la plata unor despăgubiri în valoare de aproape 1,4 milioane de euro, au fost achitate de Curtea de Apel Alba Iulia, în urma prescripţiei răspunderii penale.

Potrivit deciziei postate pe portalul instanţei, CA Alba Iulia, unde procesul a debutat în urmă cu trei ani, a decis încetarea procesului penal sau achitarea majorităţii inculpaţilor, trimişi în judecată în 2008, pe motiv că, între timp, a intervenit prescripţia răspunderii penale.

În urmă cu un deceniu, zece cetăţeni români şi străini au fost trimişi în judecată de procurorii din Alba Iulia, fiind acuzaţi că, între 1997 şi 2007, au sustras din situl Sarmizegetusa Regia mai multe tezaure arheologice pe care le-au valorificat pe piaţa neagră a antichităţilor. Inculpaţii, printre care un sârb şi doi români cu cetăţenie britanică, respectiv franceză, au fost acuzaţi de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, efectuare neautorizată de detecţii şi săpături în siturile arheologice, furt calificat de bunuri culturale, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri şi şantaj. Printre bunurile furate s-au numărat şi brăţările dacice, nouă dintre acestea fiind recuperate în cursul urmăririi penale.

În urmă cu trei ani, Judecătoria Deva a decis condamnarea a nouă dintre inculpaţi la pedepse cuprinse între doi şi şase ani de închisoare şi la plata unor despăgubiri în valoare de aproape 1,4 milioane de euro, un al zecea fiind achitat. În apel, CA Alba Iulia a desfiinţat vineri, în parte, hotărârea atacată atât sub aspectul laturii penale, cât şi a laturii civile. Rejudecând cauza, a încetat procesul penal sau i-a achitat pe inculpaţi, constatând că a intervenit prescripţia răspunderii penale. Doar unul dintre inculpaţi, Călin Corhan, a fost condamnat la închisoare - 3 ani cu suspendare. Sub aspectul laturii civile, instanţa a admis doar în parte acţiunea exercitată de statul român, prin Ministerul Culturii, înlăturând obligarea majorităţii inculpaţilor la plată. Decizia este definitivă.

Citit 2168 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Martie 2018 15:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.