Modificări în legea privind deţinerea şi portul de armă

Modificări în legea privind deţinerea şi portul de armă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Noi prevederi privind obligaţiile pe care le au posesorii de arme din România au fost cuprinse într-o hotărâre care modifică Legea 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor au intrat în vigoare de la finele lunii ianuarie 2018 şi le vizează deopotrivă pe persoanele fizice şi juridice.

Astfel, principalele noi reglementări se referă la puterea armelor care pot fi deţinute, modul de păstrare a armelor şi la durata cursurilor de instruire în vedera obţinerii permisului.

Persoanele fizice sau juridice nu au voie să deţină sau să folosească armele de foc lungi, letale, a căror muniţie dezvoltă o energie cinetică la gura ţevii ce depăşeşte 10.000 Jouli, iar persoanele juridice nu au voie să deţină, să poarte şi să folosească arme utilitare cu ţeavă lungă, în activităţi de pază a obiectivelor, bunurilor şi valorilor. Excepţie de la această regulă fac societăţile specializate de pază.

Cei care împrumută arma de vânătoare unei persoane autorizate au obligaţia ca, în termen de două zile lucrătoare, să informeze poliţia. În caz contrar, amenda aplicabilă este cuprinsă între 501 şi 1.000 de lei.

Cei care vor să deţină arme de vânătoare trebuie ca, la autorizare, să depună permisul de vânătoare în original şi copie, iar dacă vor să le poarte şi să le folosească trebuie să prezinte şi carnetul de membru vânător.

Armele letale şi muniţiile acestora trebuie păstrate la domiciliul sau la reşedinţa menţionată în permisul de armă, în dulapuri sau casete metalice special amenajate, fixate în perete sau în pardoseală, încuiate şi asigurate. Armele letale, cu excepţia celor pentru apărare şi pază, se păstrează neîncărcate.

Durata pregătirii teoretice şi practice, în cadrul cursului de instruire teoretică şi practică în domeniul armelor şi muniţiilor, este de 80 de ore, iar cea a cursului de instructor în poligonul de tragere este de 720 de ore. Certificatul de absolvire al acestor cursuri îşi pierde valabilitatea, dacă se constată că persoanei i-a fost anulat dreptul de deţinere sau port şi folosire a armelor, cu anumite excepţii.

Dacă, la data expirării valabilităţii permiselor de armă, titularul are suspendat dreptul de deţinere, respectiv de port şi folosire al armelor, este obligat ca, în termen de trei luni de la data încetării acestei măsuri, să depună la poliţie documentele necesare prelungirii valabilităţii permiselor de armă.

Noua normă mai prevede schimbări referitoare la atestatul de instructor, călătoria cu arme în străinătate sau introducerea armelor în ţară.

Citit 4922 ori Ultima modificare Vineri, 09 Martie 2018 21:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.