82 de persoane sunt judecate pentru infracţiuni contra vieţii

82 de persoane sunt judecate pentru infracţiuni contra vieţii
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Judeţul Galaţi a fost marcat, anul trecut, de multe evenimente negative. Fie că vorbim despre accidente rutiere soldate cu decese, sau cu vătămări corporale grave, fie că vorbim despre tentative la omor sau chiar omor, toate acesta fapte s-au petrecut şi în judeţul nostru, ca în mai toate judeţele din ţară. Dar, în judeţul nostru, pare că astfel de evenimente se înmulţesc, iar procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi confirmă acest lucru.

Conform bilanţului de activitate pe anul 2017, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au avut de soluţionat 180 de dosare care au avut ca obiect infracţiuni contra vieţii.

Şi-a ucis concubina

În august 2017, localitatea gălăţeană Matca era zguduită de o tragedie. O femeie de doar 49 de ani a fost ucisă de concubinul ei. Bărbatul, cu 14 ani mai mare, inginer agronom la primăria din localitate, a pus mâna pe o sabie artizanală, tip macetă, şi şi-a lovit partenera de viaţă atât de rău, încât aceasta şi-a dat ultima suflare înainte ca echipajele medicale să ajungă la faţa locului. Un copil de şase ani a rămas fără mamă, dar şi fără tată, acesta fiind arestat preventiv. Cel mai probabil, copilul va rămâne marcat pe viaţă şi va ajunge în grija unor străini.

Gestul bărbatului este greu de înţeles. La fel de greu de înţeles este şi gestul unui alt bărbat, din Umbrăreşti, care şi-a ucis propriul fiu.

Băutura, bat-o vina!

Daniel Cucoaneş, în vârstă de 22 de ani, se întorsese în luna august 2017 din Italia. La întoarcerea acasă, tânărul i-a reproşat tatălui că a cheltuit toţi banii trimişi de el din Italia. De aici şi până la conflict a fost doar un pas. În plină ceartă, Daniel şi-a anunţat tatăl că îl va lăsa singur şi că o va lua pe mama lui în Italia, pentru a o scăpa de bătăi. Deranjat nevoie mare de cele auzite, capul familiei, care era şi sub influenţa băuturilor alcoolice, a pus mâna pe un cuţit şi şi-a lovit fiul chiar în inimă. Acesta a decedat pe loc. Aici, băutura, ca în multe alte cazuri, a fost factorul declanşator.

Statistica nu minte

Acestea sunt doar două exemple din multele cazuri de infracţiuni contra vieţii care au avut loc anul trecut. Din păcate însă, statistica plasează judeţul nostru pe una dintre poziţiile fruntaşe, atunci când vine vorba despre numărul cazurile care au obiect infracţiuni contra vieţii. Conform raportului de activitate al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, din cele 180 de cauze care au avut ca obiect infracţiuni contra vieţii, 53 au fost de omor sau omor calificat în formă consumată, 121 au fost tentative la omor, iar şase cauze au avut ca obiect determinarea sau înlesnirea sinuciderii. Comparativ, în anul 2016, procurorii parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au avut de soluţionat 153 de cauze privind infracţiunile contra vieţii, ceea ce înseamnă că anul trecut numărul acestor infracţiuni a crescut cu 18,95 la sută.

„Din cele 180 de dosare au fost soluţionate 84, din care 28 având ca obiect omorul sau omorul calificat în formă consumată şi 56 în forma tentativei. În 2016, au fost soluţionate 65 de astfel de cazuri. Au fost soluţionate prin rechizitoriu 11 cauze având ca obiect infracţiuni de omor, omor calificat în formă continuată şi 52 de cauze în forma tentativei, în total fiind trimise instanţei de judecată 63 de rechizitorii, faţă de 51 în anul 2016”, ne-au comunicat cei de la Biroul de Informaţii şi Relaţii Publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi.

De asemenea, procurorii au soluţionat, prin rechizitoriu, şi patru dosare având ca obiect infracţiunea de determinare sau înlesnire a sinuciderii. „Au fost trimişi în judecată 82 de inculpaţi (faţă de 68 de inculpaţi în anul 2016), din care 50 de inculpaţi au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv (faţă de 47 în anul 2016)”, ne-au mai arătat cei de la Biroul de Relaţii Publice.

Conform sursei citate, la finele anului 2017, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi au rămas în lucru 81 de dosare care au ca obiect infracţiuni contra vieţii, faţă de 69 în anul 2016. Trebuie precizat că procurorii au înregistrate şi opt dosare în care autorii infracţiunilor contra vieţii nu sunt cunoscuţi, numărul fiind identic cu cel înregistrat în anul 2016.

Citit 1522 ori Ultima modificare Marți, 27 Martie 2018 18:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.