Tun de miliarde, din tutun vândut la colţ de stradă

Tun de miliarde, din tutun vândut la colţ de stradă
Afacere de familie, cu iz de contrabandă
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Mai mulţi membri ai unei familii din Galaţi sunt acuzaţi de contrabandă calificată, după ce, timp de trei ani, au adus ilegal în ţară şi au vândut pe piaţa neagră zeci de mii de pachete de ţigări. Prejudiciul calculat la acest moment depăşeşte suma de 700.000 de lei.

24 de percheziţii au fost necesare pentru ca poliţiştii de Crimă Organizată din Galaţi şi Suceava, coordonaţi de procurorii DIICOT, să adune suficiente probe cât să ceară, oficial, punerea sub acuzare a unei familii din Galaţi pentru contrabandă cu ţigări. În urma descinderilor care au avut loc simultan în locaţii din Galaţi şi Brăila, anchetatorii au ridicat 22.000 de ţigarete de contrabandă, 20.000 de lei, 750 de euro, două autoturisme şi 79 de telefoane mobile, toate menite să probeze activitatea unei reţele care a "funcţionat" pe piaţa neagră a comerţului cu tutun timp de nu mai puţin de trei ani.

Toate acestea nu au fost decât reminiscenţe ale averii pe care clanul axat pe aducerea de ţigări din Ucraina şi Republica Moldova, pe filiera Suceava - Galaţi, a adunat-o din comercializarea tutunului de contrabandă în pieţele din oraş, după cum explică anchetatorii care au reuşit să obţină arestarea a cinci dintre suspecţi.

"În perioada ianuarie 2015 - martie 2018, acţionând în cadrul grupului, inculpaţii au colectat, preluat, deţinut, transportat, depozitat, predat şi vândut peste 60.400 pachete cu ţigări diferite mărci fără timbre de accizare sau cu timbre de accizare emise de autorităţile fiscale ale Republicii Moldova şi Ucraina, din care peste 40.000 pachete cu ţigări au fost au fost depistate şi capturate de organele de urmărire penală, prejudiciul cauzat prin aceasta bugetului de stat fiind de peste 707.000 de lei", se precizează în comunicatul DIICOT Galaţi.

Capii reţelei, lipsă la apel

Potrivit poliţiştilor care au descins în locaţiile vizate, 45 de persoane au fost conduse la audieri, cu mandate. Printre acestea, şi o parte din membrii reţelei formate din cetăţeni români şi moldoveni, ale cărei baze au fost puse în 2015 de Cortel Neculai (50 ani), Cortel Auraş-Sorin (30 ani) şi Cortel Alin-Ionuţ (32 ani). Ulterior, în "afacere" au intrat şi alţi membri au familiei, respectiv Cortel Nicoleta (27 ani) şi Cortel Teodora (30 ani), dar şi un anume Solcan Ovidiu-Vasile.

La percheziţii, iniţiatorii grupului nu au fost găsiţi acasă, doar femeile fiind reţinute şi ulterior arestate pentru 30 de zile, sub acuzaţia de contrabandă calificată în formă continuată. "Capii" au primit mandate de arestare în lipsă, în timp ce alţi trei membri ai grupării au fost plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile.

Citit 6217 ori Ultima modificare Vineri, 30 Martie 2018 17:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.