Ţigări de contrabandă preluate cu hotărâri judecătoreşti false

Ţigări de contrabandă preluate cu hotărâri judecătoreşti false
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Tribunalul Galaţi va judeca astăzi o cerere venită din partea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Galaţi, cu privire la prelungirea măsurilor preventive faţă de cei doi agenţi vamali şi faţă de poliţistul implicaţi în furtul, respectiv, dispariţia mai multor pachete de ţigări de la Camera de Corupri Delicte de la IPJ, dar şi din magazia Biroului Vamal Galaţi.

Este vorba despre Sorin Camil Niţă, controlor vamal principal, aflat în arest preventiv, Marian Iovu, şef Birou Vamal de Frontieră Galaţi, şi Vasile Neagu, agent şef principal de poliţie şi gestionar al Camerei de Corpuri Delicte a IPJ, ambii aflaţi în arest la domiciliu.

Conform anchetatorilor, Sorin Niţă este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de contrabandă în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată, uz de fals, în formă continuată, şi instigare la compromiterea intereselor justiţiei. Marian Iovu este acuzat de săvârşirea infracţiunii de complicitate la contrabandă, în formă continuată, şi fals intelectual în formă continuată, iar Vasile Neagu de săvârşirea infracţiunilor de complicitate la contrabandă, în formă continuată, şi compromitere a intereselor justiţiei.

Sesizare din partea Curţii de Apel Galaţi

Ancheta cu privire la cei trei inculpaţi a început după ce Curtea de Apel Galaţi a formulat o sesizare, înregistrată iniţial la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ, cu privire la faptul că o sentinţă judecătorească a fost falsificată. Totul a început după ce comisia de valorificare a bunurilor confiscate din cadrul ANAF a constatat că are două hotărâri cu dispoziţii contradictorii, care vizau acelaşi dosar. Astfel, s-au cerut clarificări la Curtea de Apel Galaţi despre cele două hotărâri, ceea ce a determinat instanţa de judecată să formuleze un denunţ cu privire la falsificarea deciziei.

În timpul anchetei s-a stabilit că Sorin Camil Niţă l-a cunoscut pe Vasile Neagu în primăvara anului 2017. La scurt timp, controlorul vamal a mers la agentul de poliţie, căruia i-a solicitat, verbal, informaţii cu privire la cantităţile de ţigări aflate în Camera de Corpuri Delicte. Astfel, Sorin Niţă a primit o listă cu datele exacte a dovezilor de depunere a bunurilor, dar şi o listă cu persoanele de la care au fost confiscate ţigările.

Lipsă în gestiune

Anchetatorii susţin că datele obţinute au fost folosite de inculpatul Sorin Camil Niţă pentru a falsifica şase hotărâri judecătoreşti, pe care ulterior le-a utilizat pentru a justifica preluarea a 170.948 de pachete de ţigări de contrabandă de la Camera de Corpuri Delicte de la IPJ. Conform anchetatorilor, ţigările au fost preluate de controlorul vamal cu două autoturisme care nu îi aparţineau şi nici nu erau de la Biroul Vamal, folosind adrese semnate chiar de şeful Biroului, inculpatul Marian Iovu.

Trei dintre hotărârile falsificate vizau dosare de contrabandă aflate pe rolul instanţelor de judecată, iar alte trei vizau dosare finalizate cu sentinţe definitive, una dintre ele fiind falsificată înainte de pronunţarea definitivă, fiind şi cea care a stat la baza denunţului.

Cu ocazia percheziţiilor efectuate la magazia de bunuri reţinute în vederea confiscării şi a celor intrate în proprietatea privată a statului din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Galaţi, magazie aflată în gestiunea exclusivă a inculpatului Niţă, organele de urmărire penală au constatat că aici mai existau doar 80 de pachete de ţigări. După ce au verificat şi documentele, organele de cercetare penală au stabilit că din gestiunea lui Sorin Niţă lipseşte o cantitate de 1.224.710 pachete de ţigări. Controlorul vamal le-a spus anchetatorilor că aproximativ 1.100.000 de pachete de ţigări au fost predate la topit, însă anchetatorii urmează să stabilească dacă declaraţia este sau nu adevărată. În faţa anchetatorilor, Sorin Camil Niţă a recunoscut faptul că a falsificat hotărârile judecătoreşti şi că ţigările preluate pe baza acestor falsuri au fost valorificate ulterior contra unor sume ce variau între 50 de bani şi 1,50 lei pachetul.

Cei trei au fost reţinuţi, iar la solicitarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, instanţa a decis ca Sorin Niţă să fie arestat preventiv, iar ceilalţi doi inculpaţi să fie plasaţi în arest la domiciliu. Ulterior, procurorii de la Parchetul Judecătoriei şi-au declinat competenţa, iar dosarul a ajuns la DIICOT Galaţi, ancheta fiind continuată de această unitate de parchet, care a şi cerut, de altfel, prelungirea măsurilor preventive faţă de inculpaţi, solicitare ce va fi judecată astăzi de Tribunalul Galaţi.

Citit 10972 ori Ultima modificare Vineri, 14 Septembrie 2018 00:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.