Bătăi cu pietre şi focuri de armă pentru peştele de Lozova. Braconaj la limita terorismului pe bălţile private

Bătăi cu pietre şi focuri de armă pentru peştele de Lozova. Braconaj la limita terorismului pe bălţile private
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Un incident care pune serios sub semnul întrebării dreptul la proprietate şi siguranţa celor care deţin luciuri de apă s-a petrecut la finele săptămânii trecute, la Braniştea. Braconierii şi proprietarii unei bălţi private s-au bătut ca la Bobâlna, din scenariu nelipsind ameninţările cu moartea, tirul cu pietre şi focurile de armă. Scandalul a ajuns la poliţie. 

Răcirea vremii, când peştele se adună şi apa scade, este timpul prielnic pentru braconieri. Atunci peştele pică mult şi repede, capturile cu plasele, la adăpostul întunericului, făcând, pentru hoţii bălţilor, să merite orice risc. Organizarea în bande, joaca de şoarecele şi pisica cu paznicii amenajărilor private şi, la nevoie, atacurile agresive fac parte din saga braconajului piscicol de la noi. La Braniştea, povestea se rescrie în fiecare an, balta Lozova fiind una dintre ţintele preferate de pescarii fără drept. Odată cu lăsarea întunericului, vin din sat, se plasează în punctele unde ştiu că pot apărea paznicii, pe care îi urmăresc şi îi evită mai apoi pentru a putea ataca nestingheriţi. Sâmbătă, 17 noiembrie, spre seară, lucrurile nu au mai decurs la fel de "lin" şi de la peşte s-a ajuns la război, pigmentat cu urmăriri, ameninţări şi agresiuni fizice. 

De-a şoarecele şi pisica, pe malul apei

"Toată săptămâna atacaseră şi sâmbătă am făcut o patrulă, cu tatăl meu. În dreptul unui pod de piatră, pe drumul principal care duce spre baltă, l-am văzut pe unul cum ne pândea. L-am urmărit, a fugit, nu l-am prins. Mai departe, în dreptul digului care duce spre sat, am mai văzut două persoane. Pe aceia i-am prins, iar mai apoi, am controlat din nou zona, şi spre poartă l-am mai găsit pe unul, care ne urmărea ascuns în stuf. Atunci a început cu ameninţări, i-a spus lui tata că îl omoară. A reuşit să fugă şi l-am somat. Întâi verbal, şi apoi am tras un foc în aer, după care am anunţat poliţia", ne relatează Laurenţiu Popa, administratorul bălţii Lozova de la Braniştea. Până la sosirea autorităţilor, conflictul s-a amplificat, pentru că la faţa locului ar fi venit fiul unuia dintre bărbaţii prinşi, care a adus cu el întăriri. 

"A mai venit cu doi, înarmaţi cu pietre şi au început să arunce în noi. Pe tata l-au rănit la picioare şi la mâini. Între timp a ajuns şi poliţia. Am făcut din nou plângere, mai ales că am mai găsit un sac cu pietre ascuns într-unul din locurile de unde ne pândeau. Sunt foarte organizaţi şi violenţi", adaugă Laurenţiu Popa. Incidentul de sâmbătă seară este unul dintre sutele care au avut loc pe balta la la Lozova în ultimul deceniu şi jumătate. Peste o sută au format obiectul unor plângeri penale, dar care, surpriză, nu au avut darul de a descuraja fenomenul. Mai mult l-au amplificat, susţine administratorul luciului de apă. "În majoritatea dosarelor pe care le-am avut, s-a dat neîncepererea urmăririi penale, pentru că nu prezintă pericol social. Şi îi prindeam cu plase, cu peşte, cu tot. Unul singur a fost condamnat la muncă în folosul comunităţii. Suntem cu mâinile legate, deşi suntem la punct cu tot ce ţine de pază şi analiza de risc pe care legea ne obligă să o facem. Degeaba", conchide antreprenorul. 

Dosar la poliţie

La postul de Poliţie din Braniştea, unde a fost înregistrat conflictul, s-a declanşat, oficial, o nouă anchetă. "În cauză s-a primit o sesizare, poliţiştii desfăşurând cercetări în cadrul unui dosar penal pentru lovire sau alte violenţe", ne-a confirmat cms. şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi. Întrucât atacatorii nu au fost prinşi pescuind sau măcar cu peşte ori ustensile la ei, nu vor fi anchetaţi pentru braconaj, faptă pedepsită, conform modificărilor legislative de anul trecut, cu închisoare între 3 şi 7 ani. Comparativ, lovirile şi violenţele care fac obiectul dosarului prezent se sancţionează cu închisoare până la trei luni sau amendă penală. 

Citit 9618 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Noiembrie 2018 14:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.