Procesul Combinatului cu greviştii se va rejudeca

Procesul Combinatului cu greviştii se va rejudeca
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Curtea de Apel Galaţi a admis, la jumătatea săptămânii trecute, apelul administraţiei combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi, astfel că dosarul procesului cu cei 55 de participanţi la protestele spontane din ianuarie se va rejudeca de la zero, la prima instanţă, adică la Tribunalul Galaţi.

La sfârşitul lunii ianuarie 2018, pe perioada negocierilor pentru noul contract colectiv de muncă dintre Sindicatul Siderurgistul AMG şi administraţia Combinatului, mai multe proteste spontane au avut loc pe platforma siderurgică, la ele participând sute de salariaţi, peste o mie după unele surse. Protestele au avut loc în faţa turnului administrativ şi în faţa Direcţiei de Resurse Umane şi au fost urmate de oprirea neprogramată a lucrului în mai multe secţii ale Combinatului. În unele secţii, muncitorii au refuzat să reia lucrul chiar şi după 26 ianuarie, dată la care noul contract colectiv de muncă (CCM) fusese deja semnat între administraţie şi sindicatul reprezentativ. În consecinţă, pe 12 februarie, la numai două săptămâni după aceste evenimente, administraţia ArcelorMittal a intentat un proces, prin dosarul cu numărul 498/121/2018, la Tribunalul Galaţi, Secţia I Civilă - Litigii de muncă, cerând instanţei să declare nelegală greva din perioada 25-27 ianuarie. Pe 20 martie, în primă instanţă, Tribunalul a respins acţiunea ArcelorMittal ca inadmisibilă, dar administraţia a făcut apel, cerând rejudecarea dosarului. Acest apel a fost admis, cum spuneam, la sfârşitul lunii noiembrie, astfel că dosarul va fi trimis spre rejudecare la prima instanţă, adică la Tribunal.

"Din punctul meu de vedere, se caută lungirea cât mai mult a acestui caz, pentru a da un exemplu celorlalţi angajaţi. Numai că ei nu au luat în calcul că, dacă şi anul acesta vor umbla cu prostii, se va întâmpla ceea ce s-a întâmplat şi în ianuarie, poate chiar mai rău. Din ce aud, cam 30 dintre muncitorii cu vechime şi care ocupă posturi-cheie în laminoare, şi care au făcut anii de grupă, vor să-şi dea demisia. Totul este în funcţie de negocierile care vor avea loc în curând", este mesajul postat pe o reţea de socializare de liderul Sindicatului Muncitorilor ArcelorMittal Galaţi (nou-înfiinţat pe platformă), Mihai Groza.

Cei 55 de siderurgişti chemaţi în instanţă de administraţia Combinatului au apelat la trei variante de a fi reprezentaţi la bară. Cei mai mulţi au optat să fie apăraţi de Sindicatul Solidaritatea AMG, alţii au mers "pe mâna" lui Gheorghe Tiber, preşedintele Sindicatului Solidaritatea al Siderurgiştilor, iar ultimii dintre ei, cei mai puţini, au decis să se apere pe cont propriu.

Citit 3079 ori Ultima modificare Vineri, 07 Decembrie 2018 00:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.