Evaziune de milioane cu ”Ia-mă, nene!”
Foto: Arhiva ”Viața liberă”

Evaziune de milioane cu ”Ia-mă, nene!”
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) estimează că zeci de milioane de euro se pierd anual la bugetul de stat în urma transportului ilicit şi neautorizat de persoane. "Zilnic, la nivelul judeţelor, în trafic interjudeţean, respectiv, în trafic internaţional, sub ochii autorităţilor de control inclusiv din vămi, câteva mii de maşini desfăşoară transport ilegal, fără ca posesorii acestora să plătească nici măcar un leu către bugetul de stat", spune preşedintele FORT, Augustin Hagiu.

"Un calcul estimativ, în cazul unui transport ilegal către Italia cu un microbuz 8+1 ne arată următoarele: 8 pasageri x 120 euro = 960 euro/sens; coletărie de valoare medie =  500 euro/sens; total/sens - 1.460 euro, din care se scad maximum 200 euro carburantul şi taxele de drum, rezultând în buzunarul persoanei fizice ce desfăşoară activitatea 1.260 euro x 2 (tur/retur), adică 2.520 euro la un singur transport. Două curse/săptămână x 2.520 euro echivalează cu aproximativ 5.000 euro încasaţi săptămânal, cu un singur microbuz. Reţeaua de transport internaţional ilegal numără însă peste 2.000 de astfel de autovehicule, unele înmatriculate în Bulgaria, având o stare tehnică necorespunzătoare, sute de mii de kilometri la bord şi şoferi care dorm maximum 20 de ore pe săptămână", exemplifică Hagiu.

"În cazul transporturilor ilegale desfăşurate la nivel local, situaţia este extrem de gravă în aproape toate judeţele ţării, iar fenomenul "ia-mă nene!" a căpătat proporţii inimaginabile, deoarece în interiorul lui se află agenţi de poliţie locală, jandarmi, rude ale agenţilor poliţiei rutiere sau ai angajaţilor din unităţile administrativ-teritoriale", mai spune preşedintele FORT.

Citit 3300 ori Ultima modificare Duminică, 03 Martie 2019 18:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.