Ucigaşul unui căţel, pedepsit doar cu amendă

Ucigaşul unui căţel, pedepsit doar cu amendă
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Gălăţeanul care în urmă cu un an omora căţelul unei vecine a scăpat cu o amendă penală. Spre deosebire de alte instanţe din ţară, unde fapte similare i-au trimis pe vinovaţi după gratii, Judecătoria Galaţi a manifestat clemenţă în faţa circumstanţelor invocate de acuzat.

Aproape un an a trecut de când incidentul soldat cu moartea unui căţel din rasa Teckel i-a oripilat pe locatarii unii bloc din Micro 39, dar şi pe iubitorii de animale. Căţelul a fost lovit premeditat, cu o bâtă, de un vecin supărat că animăluţul intra în grădină şi ameninţa să rupă florile. Crima a fost înfăptuită chiar sub ochii stăpânei. Acuzat de ucidere fără drept a unui animal, Aristotel Pintilie a recunoscut atunci fapta şi că nu a regretat nicio secundă ce a făcut, apreciind drept un act de justiţie eliminarea câinelui care îl deranja.

"A intrat aici, peste flori, şi l-am omorât. I-am dat cu parul. Am dat declaraţie la poliţie. Am discutat cu vecina de ani de zile, i-am zis să aibă grijă de câine. Era să îi dau şi ei una în cap, mai intram şi în puşcărie pentru ea. Mi-am făcut o problemă, dar măcar s-a rezolvat o alta!", ne declara Aristotel Pintilie, la câteva zile de la incident.

Bărbatul şi-a menţinut probabil poziţia şi în faţa anchetatorilor, dar şi a instanţei de judecată, în faţa căreia a fost trimis la sfârşitul anului trecut. Judecătoria Galaţi nu a ţinut mult dosarul pe rol şi chiar de la primul termen a stabilit o următoare înfăţişare, pe 19 martie, pentru a pronunţa condamnarea.

Stăpâna n-a avut pretenţii

Parte vătămată în proces, stăpâna căţelului ucis nu a avut pretenţii materiale, aşa că nu a cerut niciun leu, în instanţă, de la vecinul cu care, din cauza animalului de companie, a ajuns în conflict deschis. În aceste condiţii, magistraţilor le-a fost uşor să decidă: l-au găsit pe Aristotel Pintilie vinovat de uciderea teckelulului, dar nu suficient cât să adopte soluţia colegilor de la Tulcea, care l-au trimis după gratii pentru şase luni pe un condamnat pentru o faptă similară, în baza legii care prevede o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 1 şi 3 ani sau amendă. Astfel, gălăţeanul a primit o amendă de 2.400 de lei, reprezentând 160 de zile amendă a câte 15 lei. Numai dacă nu va achita amenda, bărbatul riscă să fie închis. „Atrage atenţia inculpatului Aristotel Pintilie că neexecutarea, cu rea-credinţă, a pedepsei amenzii, în tot sau în parte, atrage înlocuirea zilelor amendă neexecutate cu un număr corespunzător de zile închisoare, potrivit art. 63 alin. 1 din Codul penal”, se arată în soluţia pronunţată de completul Judecătoriei Galaţi, pe 19 martie. Pe lângă amendă, Pintilie mai este obligat să plătească 200 de lei cheltuieli de judecată. Atât el, cât şi Parchetul au la dispoziţie zece zile să atace sentinţa cu apel, în cazul în care o consideră nedreaptă.

Citit 3168 ori Ultima modificare Marți, 26 Martie 2019 01:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.