”Noii români”, amendaţi pentru că muncesc ilegal

”Noii români”, amendaţi pentru că muncesc ilegal
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Baruri, restaurante sau şantiere din Galaţi au fost vizitate de poliţiştii de la Imigrări cu ocazia celor mai recente controale destinate verificării legalităţii încadrării în muncă a cetăţenilor străini. Dacă, la noi, numărul firmelor şi al neregulilor depistate a fost unul mic, la nivel naţional, jumătate dintre cei controlaţi au fost prinşi în ofsaid.

Timp de o săptămână, aproape 200 de agenţi economici din ţară care figurează ca având angajaţi străini au fost vizitaţi de poliţiştii de la Imigrări, care au vrut să verifice dacă încadrarea în muncă a cetăţenilor altor state se face cu respectarea legii. Verificările, care au vizat legitimarea a nu mai puţin de 321 de persoane din diverse state, au arătat că la noi încă sunt mulţi care stau ilegal sau lucrează fără drept.

"142 dintre străinii legitimaţi se aflau în situaţii ilegale. În urma verificărilor, s-a stabilit că 57 dintre aceştia desfăşurau activităţi lucrative fără forme legale, 15 nu aveau drept de şedere pe teritoriul României, şapte erau cu şedere ilegală şi muncă nedeclarată, iar 63 se aflau în alte situaţii", precizează scms. Ermina Mihai, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Imigrări.

21 dintre străinii găsiţi cu nereguli au primit decizii de returnare, iar 58 au fost îndepărtaţi direct la frontieră. Valoarea amenzilor pe care le-au primit angajaţii ilegali depăşeşte 7.000 de lei, sancţiune incomparabil mai mică decât cea aplicată societăţilor care şi-au asumat riscul să încalce legea primind străini fără forme legale: 780.000 de lei, în total.

La Galaţi, controale în restaurante

Patru societăţi comerciale din judeţul Galaţi au făcut obiectul verificărilor poliţiştilor de la Imigrări, acestea având, în majoritate, ca obiect de activitate alimentaţia publică şi construcţiile. "În urma verificărilor, a fost depistat un singur cetăţean străin aflat în ilegalitate. Acesta este din Republica Moldova şi a fost sancţionat cu o amendă de 500 de lei", a completat scms. Ciprian Şimu, şeful Serviciului Imigrări Galaţi.

În Galaţi, la acest moment, figurează ca deţinători de avize de muncă 179 de cetăţeni străini. La nivel naţional, la sfârşitul primului trimestru, erau înregistraţi cu drept de muncă 12.000 de străini, cei mai mulţi din Vietnam, Turcia, China, Filipine, Nepal şi Serbia.

Citit 3569 ori Ultima modificare Marți, 21 Mai 2019 11:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.