Curier juridic - Tichete de masă

Curier juridic - Tichete de masă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Se pot acorda tichete de masă unui salariat cu contract de muncă cu timp parţial?”, ne întreabă un cititor.

Potrivit art. 35 din Codul muncii adoptat prin Legea nr. 53/2003, orice salariat are dreptul de a cumula mai multe funcţii, în baza unor contracte individuale de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea.

De asemenea, salariaţii care cumulează mai multe funcţii sunt obligaţi să declare fiecărui angajator locul unde exercită funcţia pe care o consideră de bază.

Potrivit art. 35 din  Normele de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă aprobate prin H.G. nr 5/1999, în cazul cumulului de funcţii, tichetele de masă pot fi acordate numai de către angajatorii unde salariaţii în cauză îşi au funcţia de bază, potrivit legii.

Dacă salariatul în cauză a declarat drept funcţie de bază celălalt loc de muncă, acel angajator este singurul care îi poate acorda tichete de masă.

Prin urmare, nu se pot acorda tichete de masă unui salariat cumulard în afara funcţiei de bază, chiar dacă la nivelul societăţii s-a stabilit acordarea tichetelor de masă pentru toate categoriile de salariaţi.

Răspunderea angajatului

Dacă autorul unui accident rutier este şoferul unui camion care transportă marfă pentru unitatea unde era angajat, persoana prejudiciată se va putea adresa fie şoferului, fie unităţii unde acesta este angajat, pentru a-şi recupera prejudiciul.

„De ce această posibilitate, ca acela care răspunde să nu fie efectiv cel care a săvârşit fapta, ci angajatorul acestuia?”, ne întreabă domnul Ion P.

Din punct de vedere teoretic, fundamentul acestei răspunderi constă în:

1. Prezumţia de culpă în alegerea salariatului. Într-adevăr, deşi nu angajatorul este cel care a săvârşit delictul civil, el nu este lipsit de culpă: a angajat să execute lucrarea respectivă o persoană care s-a dovedit necorespunzătoare, în sensul că a săvârşit o faptă producătoare de prejudicii.

2. Ideea de garanţie faţă de victimă. Dacă nu ar exista răspunderea angajatorului pentru fapta salariatului, victima delictului civil s-ar putea afla în situaţia de a nu-şi acoperi prejudiciul, dacă autorul faptei ar fi insolvabil.

3. Ideea de risc. Angajatorul trage foloase de pe urma activităţii salariatului. De aceea este firesc ca angajatorul să îşi asume nu numai beneficiile, ci şi riscurile pe care angajarea unui salariat le presupune.

Citit 780 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.