Grefierii ameninţă cu greva generală

Grefierii ameninţă cu greva generală

Evaluaţi acest articol
(7 voturi)
7 comentarii

Grefierii şi personalul auxiliar din instanţele gălăţene au întrerupt ieri, timp de două ore, lucrul. Asta pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de „iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care reglementează dreptul la pensia de serviciu a grefierilor”.

Astfel, între orele 10,00 şi 12,00, grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentarişti, grefieri statisticieni şi specialişti IT – care reprezintă cea mai numeroasă categorie profesională din sistemul de justiţie, nu au efectuat niciun fel de activitate specifică funcţiei şi nu a îndeplinit niciun act de procedură.
„Faţă de iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care reglementează dreptul la pensia de serviciu a grefierilor în sesiunea extraordinară a Parlamentului României din data de 28 ianuarie 2020 şi luând act de hotărârile adoptate de Adunările generale ale magistraţilor din cadrul mai multor instanţe judecătoreşti şi parchete din ţară, am decis suspendarea activităţii începând cu data de 22 ianuarie 2020”, se arată într-un comunicat de presă al sindicaliştilor care reprezintă personalul auxiliar din justiţie.
Reprezentanţii grefierilor susţin că au trimis o scrisoare deschisă prin care şi-au arătat „indignarea împotriva ”eliminării” pensiilor de serviciu, denumite ”pensii speciale” de către parlamentari pentru a câştiga simpatia electorală a unei mase de oameni dezinformaţi, spunându-le că ajută bugetul statutului, când, în fapt, eliminarea acestui drept poate avea consecinţe negative tocmai în rândul electoratului ce poate deveni oricând justiţiabil”.
Conform sursei citate, grefierii şi personalul auxiliar din justiţie cred că „prin aceste decizii populiste, calitatea actului de justiţie va avea de suferit, întrucât o atare modificare legislativă este de natură să afecteze siguranţa activităţii desfăşurate în sistemul de justiţie prin atingerea adusă garanţiilor sociale recunoscute personalului din justiţie, fără de care activitatea “autorităţii judecătoreşti” nu poate fi organizată şi desfăşurată. Mai mult decât atât, abrogarea numai a unora dintre pensiile de serviciu nu va mai avea impactul financiar anunţat de către iniţiatori asupra bugetului statului, întrucât potrivit datelor oficiale ale Casei Naţionale de Pensii Publice, în anul 2019, beneficiari ai pensiei de serviciu din rândul categoriei noastre profesionale erau 1.800 de persoane, în scădere cu 14 persoane faţă de anul 2018 (1.814 beneficiari), astfel că putem spune că suntem ”eliminaţi” pe cale naturală. Prin urmare, haosul creat în justiţie nu se justifică”, se mai arată în comunicat.
Având în vedere aceste nemulţumiri, membrii corpului personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea au decis să protesteze. Mai mult, aceştia susţin că „începând cu data de 27 ianuarie 2020 va fi întreruptă activitatea în instanţe şi parchete, la nivel naţional, pe o perioada ce va fi stabilită în cadrul adunărilor locale sindicale”.

Citit 1948 ori Ultima modificare Luni, 27 Ianuarie 2020 18:07

7 comentarii

 • postat de DESPRE CORUPTIE Joi, 23 Ianuarie 2020 22:57 86.124.202.*** Link la comentariu
  1
  8

  Daca nu va convine , stimati grefieri , afara cu voi. Daca maine vi s-ar spune "Afara cu voi!", gasim grefieri din numarul mare de absolventi de drept , facuti pe bune, care abia asteapta sa munceasca pe salariile voastre.
  Daca v-ar lua cineva la verificat averile , gasim vile, masini de lux , etc.Uitati-va pe organigrama cu grefieri, informaticieni, femei de serviciu ,angajati la Curtea de Apel, si veti gasi , rude, fini, veri, cumetri, si alte rubedenii.Ala e fratele judecatorului X, aia e cumnata, verisoara, imbarligari....Coruptie peste tot.
  Si despre judecatori aceleasi vorbe.
  Magistratii si-au facut actiuni pentru sporuri si tot ei le-au judecat. Am platit din banii nostri miliarde bune pentru sume colosale din actiunile pe care le-ati judecat in favoarea voastra. Rusine! ...Va decontati tratamentele medicale, stomatologice pentru voi si membrii familiilor voastre, va decontati calatorii cu trenul, luati prime de vacanta de va saturati, v-ati luat case , locuinte de serviciu pe trei lei, va decontati chirii , desi aveti proprietati...Tara lui Papura-voda!

  Raportează
 • postat de Akbar Joi, 23 Ianuarie 2020 17:13 5.13.196.*** Link la comentariu
  1
  15

  Pensie dupa contributivitate. E de bun simt. Pensii speciale sa primeasca comandantii de aeronave, pompierii, medicii, profesorii, militarii, minerii, salvamontistii.
  Daca sa ajungi la 8 dimineata la birou, sa intocmesti niste hartii ca mai apoi sa le plimbi pe altele, a devenit munca grea, inseamna ca suntem cu totii prajiti la creier.
  Pentru cei nemultumiti, exista si zona privata....

  Raportează
 • postat de Dan Joi, 23 Ianuarie 2020 10:23 86.125.62.*** Link la comentariu
  1
  21

  La ce salarii au, și pe contributivitate ar avea pensii frumoase.... Nu înțeleg la ce se irita asa tare! Mai mult decât atât, greva ar fi ilegală.... Bineînțeles, instanțele vor spune ca e legala....

  Raportează
 • postat de Radler Joi, 23 Ianuarie 2020 09:31 194.105.20.*** Link la comentariu
  1
  24

  Cata rusine si vrajeala (ca sa nu zic altceva) ...tupeu nu gluma din partea acestor "ASISTATI SOCIALI" cu salarii cat casa.
  Daca nu-ti convine ..demisia si la munca in alta parte .....mesaj si pentru primari care nu la acest aspect se gandesc de la inceputul anului . PROBLEMA ROMANIEI IN 2020 - PENSII SI SALARII ..altceva nimic .
  Dupa cativa ani de asa zisa munca vreti "PENSII SPECIALE" ..la valoarea cat munceste unul o viata .
  In industrie care producea ceva pentru tara - gen siderurgie ; constructii navale si chimie si altele ....au taiat grupele speciale de conditiile grele de munca ....ca sa ia ei pensii speciale .
  FARA PENSII SPECIALE ......PENSIA SE ACORDA PE ANII DE CONTRIBUTIE .

  Raportează
 • postat de florin Joi, 23 Ianuarie 2020 08:56 213.233.101.*** Link la comentariu
  1
  22

  Calitatea actului de justitie este la cea mai joasa cota in Romania!PSD -UL a fost primul partid care a facut din lucratorii in justitie niste super speciali.!!!Raspunsul acestor speciali pentru societatea romaneasca a fost nul daca ne gindim nu mai la ce se intimpla in justitie in acest moment. ssi aici nu ma gindesc la ce se intimpla in asa zisa lupta impotriva coruptiei .Ma gindesc la omul simplu care ajunge citeodata fara voia lui pe culoarele tribunalelor si unde se simte ca un mizerabil in fata avocatilor,procurorilor,judecatorilor!!!!Salariile,pensiile sunt foarte mari in comparatie cu rezultatele pe care le au acesti asa zisi justitiari!!!!

  Raportează
 • postat de Sandu Joi, 23 Ianuarie 2020 08:11 92.114.82.*** Link la comentariu
  1
  24

  Cata nesimtire in asazisele argumente.Desi nu sunt un fan al actualului guvern, masura privind pensiile speciale este o masura buna.Salariile celor din justitie sunt suficient de mari si asa iar cand ajung la pensie sa fie calculate conform pricipiului contributivitatii ca la toti muritorii si pensia ar fi destul de consistenta.Acelas lucru este valabil si pentru alte categorii cum ar fi cei de la curtea de conturi ,parlamentari ,primari, prefecti si altii.Este sfidator ca cei care aplica legea sa lupte pentru legea lor speciala ca si cum ei ar fi Dumnezei pe pamant mai ales ca si datorita lor coruptia ,infractionalitatea si amestecul in politica in 30 de ani a crescut permanent Rusine si faceti-va treba cinstit nu umblati numai dupa privilegii.

  Raportează
 • postat de max Joi, 23 Ianuarie 2020 07:29 194.105.20.*** Link la comentariu
  2
  50

  fara pensii speciale, sa aibe pensie dupa cat contribuie

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.