Amenzi uriaşe pentru producătorii de dezinfectanţi

Amenzi uriaşe pentru producătorii de dezinfectanţi
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

În perioada 25 – 31 martie a.c., poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, împreună cu comisarii de la Protecţia Consumatorilor Galaţi şi cei ai Gărzii de Mediu, au controlat firmele de pe raza municipiului Galaţi, pentru a se asigura de legalitatea comercializării materialelor şi produselor utilizate pentru împiedicarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Au fost verificate 43 de societăţi comerciale, şi au fost aplicate 19 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 132.000 de lei, principalele prevederi legale încălcate fiind cele referitoare la neemiterea bonului fiscal pentru bunurile comercializate, vânzarea de produse fără documente legale de provenienţă, precum şi nerespectarea prevederilor Ordonanţei Militare nr. 2 din 21.03.2020 privind suspendarea temporară a activităţilor de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale.

Cu ocazia controalelor, în incinta unei societăţi comerciale, din municipiul Galaţi, a fost descoperită o instalaţie improvizată cu ajutorul căreia se obţinea o soluţie de dezinfectare, prin amestecarea unei soluţii concentrate de hipoclorit de sodiu (clor) cu apa extrasă dintr-un puţ forat în curte, pentru care nu exista autorizaţie de mediu/gospodărire a apelor. În urma verificărilor, poliţiştii au stabilit că produsul rezultat era ambalat şi comercializat ilegal, ca soluţie de dezinfectare, către mai multe societăţi comerciale din judeţul Galati. Mai mult decât atât, societatea nu înregistra în evidenţa contabilă relaţiile comerciale desfăşurate.

Societatea respectivă a fost sancţionată contravenţional, cu o amendă în valoare de 65.000 de lei şi s-a dispus indisponibilizarea cantităţii de 14.158 litri hipoclorit de sodiu. Faţă de reprezentanţii societăţii se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi utilizarea resurselor de apă în diferite scopuri, fără autorizaţia de gospodărire a apelor.

În cadrul aceleiaşi acţiuni, a fost identificată o altă societate comercială care obţinea produse de dezinfectare prin diluarea unei soluţii concentrate de clor, fără a deţine acte de reglementare pentru activitatea de producere/depozitare/comercializare. În acest caz, a fost indisponibilizată cantitatea de 3.390 litri de înălbitor lichid şi a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 5.000 de lei.

 

Citit 3293 ori Ultima modificare Luni, 13 Aprilie 2020 00:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.