Fost director APDM, şase ani de închisoare pentru angajări pe bani

Fost director APDM, şase ani de închisoare pentru angajări pe bani
Evaluaţi acest articol
(34 voturi)

La mai bine de doi ani de la arestarea pentru corupţie a directorului de la acea vreme al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi, magistraţii Tribunalului l-au găsit vinovat şi au decis că merită să stea după gratii şase ani. Un complice al acestuia, care facilita accesul şi angajarea pretendenţilor, a luat şi el patru ani cu executare, în timp ce trei dovediţi că au plătit ca să obţină locuri de muncă la APDM au scăpat cu suspendare. Toţi au atacat sentinţa, sperând la o decizie mai blândă la instanţa superioară.

Luigi Marius Ciubrei a fost reţinut în urma unui flagrant pus la cale de DNA Galaţi, la jumătatea lunii aprilie 2018. Împotriva acestuia, pe atunci director general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi, veniseră mai multe sesizări privind angajări pe funcţii de mecanic şi respectiv marinar, în schimbul unor sume de bani, fapt certificat de anchetatori, după ce au "infiltrat" un ofiţer sub acoperire printre persoanele care erau dispuse să plătească pentru un post.

În urma flagrantului, care a constat în remiterea unei sume de 500 de euro, Ciubrei şi un alt complice din cadrul companiei, care intermedia şi încasa, susţin anchetatorii, comisioane de sute de euro, au fost reţinuţi şi trimişi în judecată, împreună cu trei persoane care ar fi dat mită: Daniela Mariana Sărluceanu, Mădălin Mihai Sărluceanu şi Sandu Cotav. Anchetatorii vorbeau de un prejudiciu de circa 1.700 de euro, bani primiţi de la patru "candidaţi", sumă nejustificat de mică în raport cu salariul unui director general al unei astfel de companii.

După mai bine de doi ani de judecată, dosarul a ajuns la final în primă instanţă, Tribunalul Galaţi găsindu-l vinovat pe Ciubrei de luare de mită şi pronunţând împotriva lui o sentinţă de şase ani închisoare cu executare. Patru ani după gratii a primit cel despre care procurorii DNA au susţinut că i-a complice, Constantin Tarău, în timp ce cei trei acuzaţi de date de mită au fost condamnaţi, primii doi la câte un an şi patru luni de închisoare, al treilea la doi ani, ambele pedepse fiind pronunţate cu suspendare. Decizia Tribunalului nu este definitivă, ea fiind deja atacată de toţi cei cinci condamnaţi, la Curtea de Apel.

Citit 7106 ori Ultima modificare Joi, 03 Decembrie 2020 22:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.